Pad cijena dionica

Ulagači se boje da se udaljavamo od scenarija brzog oporavka

Europski dionički indeks STOXX 600 pao je uslijed toga na najnižu razinu od svibnja, a pala je i vrijednost eura u odnosu na dolar
 Eric Piermont/AFP

Oštar pad cijena dionica zabilježen jučer na europskim burzama pripisuje se reakciji na nove mjere koje se već uvode ili se pripremaju zbog rekordnog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Europi.

I otvaranje trgovanja na Wall Streetu rezultiralo je padom glavnih dioničkih indeksa jer u SAD-u također bilježe alarmantne brojke zaraženih. Sve je to kod investitora izazvalo strah da se udaljavamo od predviđenog scenarija brzog svjetskog ekonomskog oporavka.

Njemačka i Francuska pripremaju, prema medijskim najavama, uvođenje snažnijih restrikcija kretanja građana i poslovanja, nakon što su slične poteze povukle Italija i Španjolska. Iako se ne radi o potpunom lockdownu kakav je primijenjen u proljeće, očekuje se da će cijena poteza koji govore o drugom valu pandemije biti visoka.

Europski dionički indeks STOXX 600 pao je uslijed toga na najnižu razinu od svibnja, a pala je i vrijednost eura u odnosu na dolar. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Europi je prijavljeno 1,3 milijuna novih slučajeva u posljednjih sedam dana, što je porast od gotovo 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:30