Promjena poreznog zakona

Zloglasni porezni raj koji je 'omogućio' mnoge korporativne skandale otvara svoje knjige

Još 2015. vlada Kajmanskog otočja konačno je shvatila da bi njihovi blagi porezni zakoni mogli omogućiti pranje novca
Ilustracija, Kajmansko otočje
 Gary Hershorn / REUTERS

Iako je dugi niz bilo poznato kao porezno utočište, Kajmansko otočje uskoro će otvoriti svoje knjige i do 2023. objaviti podatke o vlasniku svake kompanije koja tamo ima sjedište. Preciznije, kako piše Quartz, zakon te otočne zemlje bit će jednak onome koji je prošle godine usvojen u Ujedinjenom Kraljevstvu te je u skladu s direktivama Europske unije.

Još 2015. vlada Kajmanskog otočja konačno je shvatila da bi njihovi blagi porezni zakoni mogli omogućiti pranje novca. Ne baš iznenađujuće, otkriveno je da je taj britanski teritorij “predmet unutarnjih i vanjskih prijetnji od pranja novca i financiranja terorizma” te da je otočje potencijalni dom međunarodnih prevara, izbjegavanja plaćanja poreza te trgovine drogom.

Kao veliki offshore financijski centar, mali britanski prekomorski teritorij odigrao je uloge u nekima od najvećih korporativnih skandala 21. stoljeća. Američka energetska kompanija Enron, poznata po jednoj od najvećih prevara u povijesti, na Kajmanskom je otočju, primjerice, imala čak 700 registriranih subjekata u kojima je skrivala ogromne dugove sa svojih računa. Bear Sterns i Lehman Brothers, jedni od najvećih žrtava financijske krize iz 2008., tamo su imali milijarde dolara vrijedne toksične imovine. Tijekom krize je i Citigroup smjestio papire o svojim pogrešnim ulaganjima na Kajmansko otočje. Kada je svaka od tih kompanija propala, svi su dugovi pali na leđa američkih poreznih obveznika.

Inače, na Kajmanskom je otočju 1,5 kompanija po glavi stanovnika. Usporedbe radi, ostala porezna utočišta UK-a, Britanski djevičanski otoci imaju čak 15,7 tvrtki po stanovniku, dok Bermudski otoci imaju 0,25.

Kajmansko je otočje povezivano i s korupcijom vlada. Rudarski gigant Glencore navodno je više od 75 milijuna dolara, odnosno ono što je trebalo biti plaćeno državnoj kompaniji u Kongu, taj novac dao tvrtki registriranoj na otočju u vlasništvu izraelskog milijardera i prijatelja kongoanskog predsjednika. Taj je milijarder, koji poriče sve, optužen da je podmitio kongoanske službenike.

Veća će transparentnost, tvrde vođe kampanja protiv korupcije, spriječiti one koji žele sakriti novac na otočju na kojem je trenutno gotovo nemoguće otkriti tko posjeduje kompaniju registriranu na tom britanskom teritoriju.

- Jednom kada podaci o vlasništvu kompanija registriranih na svim britanskim prekomorskim teritorijima te krunskim posjedima budu javni, kriminalcima i korumpiranima će biti puno teže koristiti porezne rajeve UK-a kako bi skrivali i spremali ukradeni novac – smatra Naomi Hirst iz anti-korupcijske nevladine udruge Global Witness.

Ipak, vlada Kajmanskog otočja odbija globalno prihvaćenu ideju da je i utočište korupcije.

- Ne toleriramo financijske tajne. Iako smatramo da je često pretjerani fokus usmjeren na naše zakonodavstvo, u potpunosti poštujemo potrebu za efikasnijom registracijom i objavom informacija o vlasništvu kako bi se omogućila transparentnost o legitimnom kapitalu – poručila je vlada.

Osim same transparentnosti, konačni pristanak na poštivanje britanskog zakona je i olakšanje za one zabrinute da bi porezna utočišta mogla jednoglasno proglasiti neovisnost od UK-a kako bi zadržali svoju tajnovitost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:26