Velik uspjeh

Amazonova pametna asistentica Alexa uskoro bi vam mogla organizirati cijelovečernju zabavu

Amazon je s ovom Alexinom mogućnošću prestigao rivale čiji Google Assistant i Siri još uvijek nemaju takve opcije
Mladi par na večeri, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Amazonova pametna asistentica Alexa uskoro bi mogla vršiti znatno kompliciranije radnje od dosadašnjeg puštanja glazbe ili pregleda vremenske prognoze što je dosad najčešće odrađivala za svoje vlasnike. Naime, kako je objavio CNN, Alexa će u bližoj budućnosti moći istovremeno odrađivati više zadataka poput kupovine kino karata, rezerviranja stola u restoranu nedaleko kina te naručivanja prijevoza.

Kako je novinarima na Amazonovoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji re:MARS najavio Rohit Prasad, potpredsjednik i glavni znanstvenik u kompaniji Alexa Artificial Intelligence, novu nadogradnju Alexina sustava planiraju lansirati kroz nekoliko mjeseci. Amazon, naime, surađuje s nizom kompanija, uključujući Atom Tickets, tvrtku za online prodaju karata, Uber te platformu za rezerviranje stola u restoranima OpenTable.

Tržište pametnih glasovnih asistenata raste, a Amazon i njegovi konkurenti Google i Apple natječu se u kreiranju sustava koji će s korisnikom moći komunicirati na što prirodniji način. Drugim riječima, ideja je da s vašim glasovnim asistentom možete razgovarati kao s pravom osobom prebacujući se s jedne teme na drugu, dok asistent može povezivati vaše odgovore i donositi odluke pa vam recimo, nakon što vam je kupio karte za kino, ponuditi i izlazak na večeru u obližnjem restoranu.

Amazon je s ovom Alexinom mogućnošću prestigao rivale čiji Google Assistant i Siri još uvijek nemaju takve opcije. Naime, na re:MARS konferenciji demonstrirano je kako bi Alexa uskoro mogla aranžirati cjelovečernji program za svog vlasnika. Na početku prikazanog videa žena upita Alexu da joj ponudi raspored prikazivanja filma Dark Phoenix u kinima za subotu navečer. Nakon nekoliko razmijenjenih odgovora, žena se odlučuje za jedan termin i traži od Alexe da kupi dvije karte za projekciju u 19:05 u Regal Cinebarre Palace Stationu, kinu u Las Vegasu. Nakon toga, Alexa samoinicijativno upita svoju vlasnicu „Hoćete li jesti vani u blizini Regal Cinebarre Palace Stationa?”. Žena joj odgovara da želi ići u kineski restoran pa joj Alexa nudi nekoliko prijedloga, da bi im nakon ženine odluke rezervirala stol, a zatim ju upitala i hoće li im trebati Uber kako bi stigli do restorana. Kada je i on naručen, Alexa je vlasnicu upitala treba li joj još nešto, na što je ova zatražila da joj prikaže trailer za film.

Danas bi za ovaj tip interakcije bilo potrebno da Alexi uputite čak 40 upita, no demonstracija je pokazala da se cijela komunikacija odvila uz razmjenu samo 13 upita-odgovora i to u znatno kraćem vremenu, rekao je Rohit Prasad.

Ovo je prilično zahtjevan zadatak za umjetnu inteligenciju koja pokreće Alexu. Naime, ne samo da vas Amazonova asistentica mora razumjeti, već se mora domisliti i pametnih prijedloga kako bi doprinijela konverzaciji. Prasad je na konferenciji objasnio da je riječ o softwareu koji ima na temelju više različitih vještina može predvidjeti događaj. Pojednostavljeno rečeno, može na zahtjev „nabavi mi karte za kino” odgovoriti ne samo s kupovinom ulaznica nego i s proaktivnom ponudom poput rezerviranja stola u restoranu.

Dave Limp, viši potpredsjednik za Amazonove proizvode i usluge, izjavio je nakon konferencije da već razvijaju nekoliko novih scenarija osim ovog „večernjeg izlaska” koje će također predstaviti u nadolazećim mjesecima.

- Trebat će nam godine da bi Alexa postajala sve razgovornija, ali ovaj uspjeh je velik za nas - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:04