Svaki kutak Hrvatske

Inovativna rješenja dovode brzi internet u ruralna i manje naseljena područja Lijepe naše

HT je uz pomoć inovativne hibridne tehnologije cijeloj Hrvatskoj osigurao pristup internetu brzinom do 30 megabita u sekundi
Boris Drilo, član Uprave HT-a
 Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatski Telekom (HT) je uz pomoć inovativne hibridne tehnologije u ruralnim i manje naseljenim područjima u Hrvatskoj osigurao pristup internetu brzinom do 30 megabita u sekundi. Riječ je o, kako su priopćili, “kombinaciji fiksnih i mobilnih tehnologija te optičke infrastrukture i optički baziranog pristupa", a njeni korisnici imaju pristup čak 50 posto većim brzinama te mogu uživati u televizijskom sadržaju IPTV usluge HT-a. U tome, pojasnili su, na hrvatskom tržištu uživa više od 50.000 korisnika.

- Glavni cilj HT-a je povezati sve s prilikama koje danas pružaju najnovije tehnologije, kako bi svi već sada živjeli kvalitetnije i jednostavnije i zato kontinuirano investiramo u razvoj sigurne i stabilne mreže te koristimo inovativna rješenja kojima dovodimo brzi internet u svaki kutak Hrvatske - istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

Investicije Hrvatskog Telekoma, poručili su ih kompanije, ove će godine premašiti 1,7 milijardi kuna, a njihov najveći dio odnosi se na modernizaciju radijske mreže. U nju je HT ove i prošle godine uložio više od milijardu kuna i tako povećao kvalitetu, kapacitet i pokrivenost mreže. Danas je mreža modernizirana u Istri, Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i duž jadranske obale te su na tim područjima omogućene čak 30 posto veće brzine. No, do kraja 2019., kako najavljuju iz HT-a, "modernizacija mreže bit će završena i u ostalim dijelovima Hrvatske te tako potpuno spremna za implementaciju 5G tehnologije".

Uz to, daljnjim investiranjem u razvoj optičke infrastrukture u HT-u tvrde da će u sljedeće dvije i pol godine omogućiti da čak 1,2 milijuna od ukupnih 1,5 milijuna kućanstava u Hrvatskoj uživa u brzinama većima od 30 megabita u sekundi.

- Gotovo trećina od ukupnog broja kućanstava, njih više od 600 tisuća, u narednom će razdoblju imati pristup brzinama od 100 do čak 500 megabita u sekundi - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:57