APIS IT

Kompleksne e-usluge i virtualni asistenti budućnost su javne uprave

Održana poslovna konferencija 'e-Javna uprava: stvarnost i vizija'
 APIS IT

Centar dijeljenih usluga i sustav interoperabilnosti koji on uvodi označit će prekretnicu u e-uslugama javne uprave jer će omogućiti razvoj kompleksnih usluga i učiniti jednostavne usluge koje danas koristimo potpuno nepotrebnima, čulo se u utorak na poslovnom skupu „e-Javna uprava: stvarnost i vizija“ na kojem je, između ostalih novina, predstavljen projekt uspostave Centra dijeljenih usluga i prednosti koje on donosi državnoj upravi. Kako je pojasnio Zvonimir Babić iz Ministarstva uprave, uspostavom komunikacije između tijela državne uprave dokumenti poput e-Domovnice će postati prošlost jer će tijela državne uprave informacije u elektroničkom obliku razmjenjivati preko sabirnice koja se uspostavlja unutar CDU-a. Stoga ćemo u budućnosti imati više usluga kao što su e-Novorođenče ili Start, gdje je korisnicima omogućeno da cijelu transakciju s javnom upravom obave online, zaključio je Babić.

Uz prednosti platforme CDU-a koju je Ministarstvo uprave realiziralo u suradnji s APIS IT-om kao projektnim partnerom, na skupu je prezentirano kako nove tehnologije već danas utječu na način rada javne uprave. Tako je predstavljen projekt virtualnog asistenta kojega APIS IT u suradnji s Poreznom upravom razvija za korisničku podršku i odgovore na upite poreznih obveznika. Cilj tog pilot-projekta bilo je potvrditi primjenjivost ove tehnologije za komunikaciju Porezne uprave sa poreznim obveznicima, a jedan od najvećih izazova, istaknuo je Luka Keškić iz APIS IT-a, bila je prilagodba chatbota na hrvatski jezik.

Uz nove projekte Carinske uprave koje je predstavila Božica Zlopaša iz APIS IT-a, na skupu je bilo riječi i o mogućnostima primjene umjetne inteligencije u javnoj upravi. Prema riječima Ivora Miroševića, APIS IT primjenu vidi na području hitnih intervencija i inspekcija, otkrivanja prijevara i javne nabave, gdje će tehnologije UI-ja omogućiti predviđanje budućih događaja, automatizaciju procesa i donošenja odluka.

Poslovni skup e-Javna uprava: Stvarnost ili vizija održan je u Zagrebu u organizaciji IBM Hrvatska koji s APIS IT-om već više od 50 godina surađuje na projektima digitalizacije javne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:33