Propao projekt

Kralj usisavača napravio električni automobil pa zaključio da to nije profitabilan biznis

Projekt je stajao 2,5 milijarde dolara i na njemu je radilo 500 ljudi
Sir James Dyson
 REUTERS/Screenshot YouTube

Britanska kompanija Dyson, najpoznatija kao proizvođač usisavača, razvila je svoj električni automobil.

Čelnik tvrtke i inovator Sir James Dyson izjavio je da su njegovi inženjeri razvili “fantastičan električni automobil”, ali da ga neće proizvoditi za tržište jer nije isplativo.

Kako piše BBC, većina sredstava već je potrošena, a Dyson je najavio i zatvaranje pogona u Ujedinjenom Kraljevstvu i Singapuru gdje radi preko 500 ljudi. Po svemu sudeći, iako prodaja električnih automobila raste diljem svijeta, trošak proizvodnje takvog automobila još uvijek je puno veći od konvencionalnog automobila, a zarada puno manja.

Dysonov plan izgradnje električnih vozila počeo je 2016. godine, a tvrtka koja uglavnom proizvodi usisavače, ventilatore i sušila za kosu, za projekt je izdvojila više od 2,5 milijarde dolara. Polovica je trebala ići za izgradnju automobila, a ostatak u razvijanje automobilskih baterija. Sir Dyson, najpoznatiji kao dizajner usisavača koji ne treba vrećicu, najavio je svoj projekt kao nešto “radikalno drugačije”. Krajem 2018. godine električni automobil se trebao početi proizvoditi u novoj tvornici Dyson u Singapuru. Međutim, do toga nikada nije došlo.

“Automobilski tim Dyson razvio je fantastičan automobil i s genijalnim pristupom. Trudili smo se kroz proces razvijanja automobila pronaći neki način, ali jednostavno ne možemo projekt učiniti profitabilnim”, kazao je šef Dyson dodajući da projekt ipak nije bio potpuni promašaj jer nastavljaju raditi na razvijanju baterije.

“Ovo nije ni prvi ni zadnji projekt koje je promijenio pravac. Nastavljamo i dalje s radom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Singapuru”, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:26