Štedljivi prijevoz

Nikola, a nije Tesla: pivovara naručuje 800 kamiona koji koriste vodik kao pogonsko gorivo

Riječ je o narudžbi ekološki čistih vozila, mediji ne navode kolika je vrijednost posla
Kamion tvrtke Nikola Motor Company
 Screenshot: YouTube

Jedna od vodećih američkih pivovara, Anheuser-Busch iz St. Louisa u Missouriju, naručila je od Nikola Motor Company, proizvođača električnih kamiona iz Salt Lake Cityja u Utahu, do 800 kamiona s vodikom kao pogonskim gorivom.

Riječ je o velikoj narudžbi ekološki čistih vozila, no mediji ne navode kolika je točno vrijednost posla. Kamioni kojima je vodik pogonsko gorivo u stanju su prevaliti između 800 i 1.400 kilometara, a pune se u roku od 20 minuta. Očekuje se, tvrde strani mediji, da će se u voznom parku Anheuser-Buscha naći 2020. godine.

U Anheuser-Buschu planiraju klasične kamione zamijeniti električnima do 2025. godine. Dio je to njihovih nastojanja da emisije ugljičnog dioksida smanje za četvrtinu te da unaprijede sigurnost u prometu. Prognoze govore da je prelazak na električne kamione američkim pivovarama u posljednjih desetak godina donio uštede u potrošnji energije veće od 30 posto.

S druge strane, za Nikola Motor Company radi se o vrlo značajnoj narudžbi na sve konkurentnijem tržištu električnih vozila. Naime, i drugi proizvođači kamiona, poput Daimlera, Navistara i Volkswagena, također ulažu u električne kamione. Predstavnici Nikola Motor Company poručuju da se u slučaju električnih kamiona radi o vozilima budućnosti. Procjene govore, pišu strani mediji, da bi Nikola Motor Company do 2028. godine diljem SAD-a i Kanade trebao imati više od 700 postaja za punjenje kamiona vodikom, a već sada narudžbe dosežu oko devet milijardi američkih dolara.

Inače, Tesla Motor Company nedavno je tužio Teslu, optuživši ga za krađu patenta. Nikola od Tesle traži odštetu od dvije milijarde USD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:29