Akvizicija u medicini

Optimapharm preuzeo švicarsku tvrtku i ojačao poziciju na tržištu vrijednom milijarde USD

Vrijednost tržišta za provedbu kliničkih istraživanja do 2021. godine dosegnut će gotovo 50 milijardi dolara, pokazuju istraživanja
Gordana Gregurić Čičak, predsjednica Uprave Optimapharma
 Arhiva

Zagrebački Optimapharm, jedna od vodećih kompanija za provedbu kliničkih istraživanja, preuzeo je švicarski Denothex, čime je znatno ojačao prisutnost na nizu europskih tržišta i proširio portfelj klijenata u segmentu onkologije i industrije medicinskih uređaja.

Kako su danas priopćili iz Optimapharma, preuzimanje Denothexa ojačat će njihovu prisutnost na ključnim tržištima, poput Njemačke, Francuske, Švicarske, Italije i Španjolske. Denothex je kompanija za klinička istraživanja koja djeluje diljem Europe i Izraela, a s partnerima pokriva i tržišta Sjeverne Amerike. Denothex je posebno stručan u realizaciji projekata za biotehnološke i najveće globalne farmaceutske kompanije, kao i za kompanije koje proizvode medicinske uređaje. Najviše istraživanja, ističe se u priopćenju Optimapharma, realizirali su u područjima onkologije, rijetkih bolesti i pedijatrije.

Vrijednost preuzimanja Optimapharm nije objavio. Ipak, u priopćenju ističu kako će konsolidacijom Denothexa postati jedna od vodećih europskih kompanija za provedbu kliničkih istraživanja srednje veličine. Dodaju kako je sjedište Optimapharma u Zagrebu, te da djeluju u preko 14 europskih država, kao i da pokrivaju tržište s više od 500 milijuna potencijalnih potrošača i imaju ekspertizu za provedbu kliničkih istraživanja od prve do četvrte faze diljem Europe i SAD-a.

"Tržište kliničkih istraživanja kontinuirano raste, a s njim i naše ambicije i ciljevi. Kombinacijom kontinuiranog organskog rasta i ciljanim akvizicijama komplementarnih kompanija uspjeli smo se nametnuti kao jedan od najvećih igrača u segmentu kliničkih istraživanja u Europi", poručila je Gordana Gregurić Čičak, izvršna direktorica Optimapharma.

"Postali smo dio ambiciozne brzorastuće kompanije sa strukturiranim podrškom poslovanju. Integracija u Optimapharm našim klijentima donosi novu dodanu vrijednost iz pozicije povećanja kapaciteta, sustava kvalitete i mogućnosti da isporučimo kompleksnije projekte", istakao je Marc Salzberg, direktor Denothexa.

Inače, Optimapharm je krajem 2017. godine preuzeo i konsolidirao češku kompaniju MKS Research. U studenom prošle godine je privukao investiciju fonda Accession Mezzanine Capital, vrijednu 10 milijuna eura. Optimapharm je od osnivanja realizirao više od 280 kliničkih istraživanja u dvadesetak europskih država i Izraelu. Potražnja za uslugama takvih kompanija, napominju u Optimapharmu, raste iz godine u godinu i višestruko premašuje stope gospodarskog rasta u svijetu.

Prema istraživanju New Market Research iz 2017. godine, vrijednost globalnog tržišta za provedbu kliničkih istraživanja do 2021. godine dosegnut će gotovo 50 milijardi dolara, zaključuje se u priopćenju. Najveće tržište je SAD, koje čini 40 posto globalnog tržišta za provedbu kliničkih istraživanja, dok je na drugom mjestu Europa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:01