Prilagodba

Plemeniti startup: 'Cilj nam je preduhitriti crni scenarij, a ne vlastita zarada'

3DTech s proizvodnje aparatića za zube prebacio se na cijevi za respiratore
Luka Biondić i Ljubomir Lokin, kvačice za maske i cijevi za respirator u krugu
 3DTech

Tročlani tim iz zagrebačkog startupa 3DTech dokazao je da i sektori koji možda na prvi pogled, u ovoj krizi, mnogima izgledaju bespomoćni ipak uz malo kreative mogu pridonijeti borbi protiv pandemije.

Potaknuti dramatičnom situacijom u Italiji, tim iz 3DTech odlučio je svoje 3D printere prenamijeniti u proizvodnju Venturijevih cijevi za respiratore.

Preko noći

- Na ideju smo zapravo došli u četvrtak, a s proizvodnjom prvih primjeraka krenuli smo već u petak. Iskreno, i nama je sve ovo još uvijek novo, sve se dogodilo doslovno preko noći i još uvijek nemamo neki konkretan plan. Jedino što znamo je da želimo stupiti u kontakt s bolnicama i što je prije moguće testirati proizvod. Za sada smo stupili u kontakt s doktorom iz Rebra i Klinikom za tumore koji su nam rekli da se strpimo još dan-dva te da će nam tada javiti što im točno treba - kazao nam je Luka Biondić iz 3DTecha.

Kako objašnjava, već danima slušaju kako u Italiji nedostaje upravo jednokratnih cijevi zbog čega je ta zemlja u određenim trenucima suočena s teškim odlukama.

- Želimo učiniti sve što je u našoj moći da u Hrvatskoj preduhitrimo crni scenariji koji je zahvatio Italiju. Smatramo da već sada moramo stvoriti zalihe - dodao je.

Ovaj mladi startup koji je na tržištu prisutan tri godine, posljednjih godinu dana intenzivno surađuje s ordinacijama dentalne medicine za koje proizvode stomatološka pomagala poput prozirnih aparatića za zube. No, kako je sada i taj sektor zbog Covida-19 stavljen u drugi plan, svoj materijal odlučili su upotrijebiti za plemenitu svrhu.

Svoju ideju u petak su podijelili i na društvenim mrežama gdje su građane zamolili da im pomognu stupiti u kontakt s bolnicama, a veliku pomoć im pruža i zagrebački ZICER u kojem su smješteni.

- Spremni smo cijevi za respiratore dijeliti i besplatno. Nije nam u planu ovu situaciju iskoristiti za vlastiti profit. Sve što nam je potrebno za proizvodnju imamo, a od nadležnih bismo možda jedino tražili da nam nadomjeste trošak materijala. Otvoreni smo za sve opcije - nastavlja. Što se tiče proizvodnje, iz tvrtke ističu kako u jednom satu mogu producirati od 500 do 1000 primjeraka. Uz to, za sada imaju dovoljno sirovina za izradu nekoliko tisuća cjevčica, a Biondić objašnjava kako bi u slučaj nestašice morali materijal uvesti iz Nizozemske.

- Nadam se da do toga neće doći, ali u slučaj da nam ponestane sirovine, odmah bismo zatražili interventni uvoz. Mislim da nam je materijal u ovom trenutku najmanji problem - poručuje.

Nalik spajalicama

Venturijeve cijevi za respiratore nisu jedini proizvod koji je 3DTech razvio. Osim njih kreirali su i kako ih sami nazivaju ‘kvačice’ za izradu zaštitnih maski. Riječ je o malim plastičnim kvačicama nalik spajalicama koje na sebi s jedne strane imaju konac, dok se s druge strane na njih može staviti bilo koji oblik tkanine koji imitira zaštitnu masku.

- Kvačice su također prije svega namijenjene bolnicama i zdravstvenim djelatnicima, ali ako bude potrebe, spremni smo ih ponuditi i građanima - kazao je.

Iz tvrtke pojašnjavaju kako ne planiraju stati na samo tim proizvodima te da se nadaju kako će od bolnica dobiti upute za izradu najpotrebitijih proizvoda.

Razvijat će ‘full face’ ventilatore

Zbog velikih potreba cijele Europe za medicinskom opremom, 3DTech je iz Austrije primio i poziv za sudjelovanje na međunarodnom projektu koji uključuje nekoliko tehnoloških tvrtki i inženjera iz Hrvatske, Austrije i Švicarske. Prema riječima Luke Biondić, projekt je još uvijek u začecima, a cilj im je kreirati ‘full face’ ventilatore nalik ronilačkim maskama koje prekrivaju cijelo lice.

- Još nemamo puno informacija. Zvali su nas iz Austrije. Koliko znamo u projekt su uključeni i programeri i ostali inženjeri, a sve s ciljem kako bismo u par dana pokušali napraviti maske koje bi imitirale ventilatore - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:35