Novi rizici

Vatra progutala veliko postrojenje s robotima u poznatom supermarketu

Požar u Ocadou, online supermarketu, trajao je čak tri dana, a bilo je potrebno više od 200 vatrogasaca da ga ugase
Požar u skladištu Ocado Grupe u Andoveru
 Profimedia, Press Association

Roboti ubrzavaju radne procese, u mnogočemu su precizniji i učinkovitiji od ljudske radne snage, ali robotizirana postrojenja i skladišta sa sobom donose i nove rizike. Početkom veljače buknuo je veliki požar u skladištu engleskog lanca e-trgovina Ocado Grupe, a britanski online trgovac odjeće Asos u svojim se postrojenjima s požarima suočio triput od 2005. godine, piše Bloomberg.

Požar u Ocadou, online supermarketu, trajao je čak tri dana, a bilo je potrebno više od 200 vatrogasaca da ga stave pod kontrolu i ugase. Krenuo je na visokom i teško dostupnom mjestu u skladištu, pa su vatrogasci morali bušiti rupe na krovu kako bi pristupili plamenu, a protupožarni sustav u skladištu bio je nemoćan pred vatrenom stihijom.

To veliko postrojenje u engleskom Andoveru bilo je prvo takvo automatizirano u svijetu kada je izgrađeno 2016. godine, a osmišljeno je da potakne druge trgovce na partnerstvo s Ocado Grupom kako bi poboljšali svoje online usluge. Zahvaljujući svojoj tehnologiji, Ocado je sklopio unosne ugovore o suradnji s američkim Krogerom, francuskim Casinom Guichard-Perrachon, a prošli su tjedan osigurali i 750 milijuna funti tešku investiciju od Marks & Spencer Grupacije s idejom pokretanja zajedničke usluge dostave namirnica.

- Naravno da hoćemo, uvijek učimo na svojim pogreškama. Možemo li poboljšati sustav i učiniti ga sigurnijim u budućnosti? Apsolutno, kazao je izvršni direktor Ocado Grupe Tim Steiner. Njihovi partneri, ako je suditi prema Steineru, nisu obeshrabreni zbog požara u skladištu u kojem je radilo više od 600 robota.

Iako automatizirana skladišta nisu novost, a dobro je poznato da globalni div e-trgovine Amazon koristi čak 100.000 robota u svojim distribucijskim centrima diljem svijeta, Ocado je, prema pisanju Bloomberga, otišao korak dalje. Sebe, naime, smatraju više tehnološkom nego trgovačkom kompanijom, a razvili su vlastitu infrastrukturu, tehnologiju i software, uključujući robotske ruke koje mogu s polica uzimati i najkrhkije namirnice poput voća i povrća.

No, požari poput ovog, iako na sreću ne donose ljudske žrtve, mogu biti vrlo skupi. Kompanija Asos primjerice, specijalizirana za online prodaju odjeće, obuće i modnih dodataka, morala je zaustaviti distribuciju svoje robe na više od mjesec dana nakon što je 2005. godine u jednom od njihovih postrojenja u južnoj Engleskoj buknuo požar zbog eksplozije na obližnjem naftnom terminalu. Devet godina kasnije, požar u drugom skladištu također je stopirao dostavu, a kompaniju je stajao 30 milijuna funti. Posljednji požar u Asosu, onaj u Berlinu 2017. godine, uništio je njihov inventar vrijedan šest milijuna funti.

Ocadovo postrojenje u Andoveru, srećom, nalazi se na samom rubu grada, međutim uskoro bi takva skladišta mogla biti sve bliže gradskim centrima, čemu se moraju adaptirati i sigurnosne službe: - Vatrogasna služba mora unaprijed razmišljati o promjenama i rizicima koje one donose, istaknuo je Matt Wrack, glavni tajnik sindikata vatrogasaca Ujedinjenog Kraljevstva.

Neki, poput analitičara Georgea Lawrieja, koji savjetuje kompanije kako da uz pomoć tehnologije unaprijede svoje poslovanje, smatraju ipak da ćemo u budućnosti dočekati i robote koji će moći samostalno ugasiti požar: - Ako su dovoljno pametni da odabiru namirnice, siguran sam da su dovoljno pametni i da se bore protiv požara, izjavio je Lawrie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:40