VOLTRON NEVERA

VIDEO: Rollercoaster nazvan po Rimcu ruši rekorde, imat će 2,2 sekunde bestežinskog stanja

Aktrakcija u najvećem njemačkom zabavnom parku Europa-park počinje s radom 26. travnja

Rollerccoaster bi trebao omogućiti 2,2 sekunde bestežinskog stanja

 Mack Rides/Mack Rides

Potencijal brenda Rimac ima, čini se, neslućene granice, jer je upravo po hrvatskom automobilskom poduzetniku i njegovom automobilu prozvan jedan od najspektakularnijih novih rollercoastera na svijetu: Voltron Nevera powered by Rimac.

Riječ je o rollercoasteru koji se nalazi u jednom od najvećih zabavnih parkova na Starom kontinentu - Europa-park na jugozapadu Njemačke, na samoj granici s Francuskom - i čije je svečano puštanje u pogon zakazano za 26. travnja. Kroz Europa-park inače svake godine prođe skoro šest milijuna posljetitelja, rasprostranjen je na 950 tisuća četvornih metara, ima šest hotela, oko 100 raznih vožnji, 13 rollercoastera, dva restorana s Michelinovim zvjezdicama…

Voltron Nevera powered by Rimac smješten je u posebnom sektoru Europa-parka koji je posvećen Hrvatskoj. To je inače specijalnost toga zabavnog parka, jer ima dijelove posvećene 17 europskih zemalja, od Islanda do Grčke. Glavna značajka hrvatskog dijela parka, oko koje će obilaziti i Rimčev rollercoaster, je 28 metara visoka replika Teslina tornja Wardenclyffe.

Na web stranici Europa-parka inače vrlo pažljivo i krajnje precizno navode kako je Nikola Tesla "slavni izumitelj rođen na teritoriju koji se danas nalazi u Hrvatskoj". Njemački lokalni mediji manje su obazrivi i naprosto navode "alternativnu činjenicu" - naime, da je Tesla srpski izumitelj rođen u Hrvatskoj. Bilo to kako bilo, Tesla će sačinjavati veliki dio toga hrvatskog kvarta u Europa-parku.

Što se tiče spektakla zvanog Voltron Nevera, radi se o rollercoasteru pogonjenom katapultima, čija je ukupna duljina tračnica čak 1385 metara, ima 21 zavoj i sedam potpunih inverzija (navodno najveći broj inverzija na svijetu). Rimčev rollercoaster ima i jedan značajan svjetski rekord - najstrmije lansiranje od čak 105 stupnjeva, dakle više od pravog kuta, a putnici će biti "lansirani" čak četiri puta, od čega jednom - u rikverc.

Voltron Nevere trebala bi postizati najvišu brzinu od 90 kilometara na sat. Time nikako ne spada među najbrže atrakcije toga tipa, ali zato s druge strane Voltron Nevera ima jedan adut u rukavu koji je možda i impresivniji od brzine - bestežinsko stanje u trajanju od 2,2 sekunde.

Kompozicija će imati četiri reda sjedala sa po četiri sjedala u svakom redu, što znači da će vanjska dva visiti izvan tračnica. Sama sjedala su dizajnirana tako da podsjećaju na siceve Rimčeve Nevere, a tapecirana su hrvatskim "kockicama". Sam vlak teži osam tona, sastoji se od 25 tisuća dijelova i ima 72 kotača.

Cijeli rollercoaster izradila je njemačka kompanija Mack Rides, koja je ujedno i vlasnik Europa-parka. Nedaleko od Schwarzwalda osnovao ju je Paul Mack još 1780. godine i jedna od najvećih i najstarijih firmi na svijetu koje se bave izradom vožnji za zabavu. Paul Mack naravno nije počeo tako što je krajem 18. stoljeća izrađivao rollercastere, nego je prvo proizvodio kočije.

Trebalo je proći još 100-tinjak godina da njegovi potomci pređu na kola s orguljama i slične četverokolice za raznorazne putujuće zabavljače, a svoj prvi drveni rollercaster napravili su 1921. godine, da bi taj biznis eksplodirao kada su se početkom 50-ih etablirali u SAD-u. Tvrtka je i danas u rukama Paulovih potomaka, koji su u kolovozu prošle godine na Hvaru, skupa s Matom Rimcem, otkrili ime i nešto detalja o svojoj novoj atrakciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:37