ECJ protiv Agencije za hranu

Obrat u aferi glifosat: EFSA mora objaviti studije o kancerogenosti pesticida

Postupak pred ECJ-om pokrenuli su Zeleni i Europski slobodni savez u europarlamentu
Ilustracija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Europski sud pravde (ECJ) naložio je Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) objavu svih studija o rizicima za nastanak raka koji se mogu dovesti u vezu s uporabom glifosata u pesticidima. Budući da je EFSA odbijala objaviti rečene studije zbog zaštite interesa kompanija koje koriste glifosate, riječ je, prema ocjeni zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, o sudskoj odluci koja predstavlja prekretnicu u borbi za transparentnost odluka EU.

- Sud je jasno dao do znanja da u ovom slučaju tajnost u zaštiti poslovnih interesa nije opravdana. Europska agencija za sigurnost hrane sada mora objaviti izveštaje agrokemijskih divova o toksičnosti njihovih proizvoda, kako bi znanstvenici i javnost mogli procijeniti opasnosti koje ti pesticidi predstavljaju za ljudsko zdravlje i okolinu – komentirao je Škrlec.

Pripadajući postupak pred ECJ-om pokrenula je u svibnju 2017. grupa Zelenih i Europskog slobodnog saveza u Europskom parlamentu nakon što je EFSA iznijela stajalište kako su glifosati nekancerogeni, uskrativši javnu objavu dokumentacije koja bi potkrijepila taj nalaz. Prema tvrdnjama Zelenih, EFSA je uvažila argumente kompanija poput Monsanta da bi objava spomenute dokumentacije naštetila njihovim komercijalnim interesima te da ne postoji javni interes za objavom.

Europski sud pravde pošao je u razmatranju zahtjeva Zelenih i Europskog slobodnog saveza od činjenice da su pesticidi, u kojima se koristi kemijski proizvod glifosat, jedan od najraširenijih herbicida u poljoprivrednoj proizvodnji u Europi. U odluci suda navodi se i podatak da je Međunarodna agencija za istraživanje raka ocijenila glifosat kao potencijalno kancerogen sastojak.

Razmatrajući spomenuta stajališta EFSA o zaštiti komercijalnih interesa kompanija i nepostojanju javnog interesa, ECJ je presudio da zaštita interesa pravne ili fizičke osobe ne može biti iznad prava javnosti na objavu dokumenata koji se tiču zaštite zdravlja i okoliša. Za ECJ, neosporan je interes javnosti da se dokumentacija Agencije o glifosatima objavi u cijelosti izuzev osobnih imena koja se u njoj spominju.

Uporaba glifosata u poljoprivrednoj proizvodnji podijelila je Europskoj uniju 'po liniji' njeznih najvažnijih članica. Dok je Njemačka 2017. isposlovala produljenje korištenja glifosata na još pet godina, Francuska se tome protivila i najavila da će na svome teritoriju zabraniti uporabu pesticida s spornim sastojkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:19