Potrošnja vode

Ovaj uređaj je glavni predmet spora u zgradama: 'S njim mogu "uštedjeti" na račun susjeda'

Velik je problem ugradnja vodomjera, odnosno nekoliko mogućnosti za ugradnju vodomjera
Ilustracija
 Jure Miskovic / CROPIX

Jedan od najčešćih predmeta spora u stambenim zgradama u 2019. godini bili su - vodomjeri. Tko ih može ugraditi, zašto ih onaj tko ih želi ne može ugradi, tko cijelu priču odobrava te kako uopće pristupiti rješavanju ovoga problema, piše Glas Slavonije.

Ta su pitanja upućena predsjednici Udruženja stanara u Osijeku, Vlasti Auguštin, koja ističe kako su vodomjeri posljednjih godina građanima postali važni jer su shvatili da omogućavaju uštede, ali, nažalost, neki od njih su nakon ugradnje uvidjeli da još dodatno mogu "uštedjeti" na račun svojih susjeda.

Ugradnja vodomjera

- Velik je problem ugradnja vodomjera, odnosno nekoliko mogućnosti za ugradnju vodomjera. Kao prva mogućnost tu je zajednički vodomjer i potrošnja vode koja se dijeli po broju stanova, i to je još uvijek na području Osijeka najuobičajenije i najčešće. Potom imamo i situacije gdje čitave nove zgrade i starije koje su se dobro organizirale, imaju nove vodomjere za svaki stan. U te dvije situacije problema nema. No problemi se javljaju kada neki imaju vodomjere, a neki ne. I to pri očitanju i kontroli, jer ti privatni vodomjeri nalaze se unutar stanova. Predstavnik suvlasnika ne može radi kontrole sam i ulaziti u stanove građana kada je za to vrijeme, pa se pojavljuju sumnje oko stvarne potrošnje i njezina očitanja. Ljudi ne daju suglasnost da im se ulazi u stanove, vodomjeri se nalaze u stanovima, a vlasnici očitavaju krivo i/ili ne puštaju predstavnika suvlasnika u kontrolu. Sami očitavaju i izvještavaju prestavnika, a on i drugi suvlasnici to moraju uzeti zdravo za gotovo. Lijepo je vjerovati susjedima, ali postoje situacije gdje postoji sumnja - objašnjava Auguštin te dodaje kako je uz nasumičnu ugradnju vodomjera vezan još jedan problem.

Zajednički troškovi

"Ravnopravno sudjelovanje u zajedničkim troškovima. Primjerice, mora se platiti i voda potrošena za usluge spremanja. Gotovo je pravilo da suvlasnici s vlastitim vodomjerima to ne žele plaćati i onda zajedničke troškove dijele ostali, a to nije pravedno", kaže Auguštin, te objašnjava kako se, s obzirom na aktualne propise savjetuje da u zgradama vodomjere imaju ili svi ili nitko. Ili...

"Rješenje je i da se instrumet za očitavnje potrošnje izmjeste izvan stana kako bi se uklonila mogućnost za pogrešan obračun. Da predstavnik suvlasnika ne mora svaki put kucati na vrata i moliti da ga se pusti. No koliko je to tehnički izvedivo ostaje vidjeti", kaže Auguštin.

Iz Udruženja stanara ističu kako u zgradi stanari uvijek mogu odlučiti da ne dopuste nekome da ugradi vodomjer, ali zato je potrebno da onih koji su protiv tog poteza bude više do 51 posto. Uz napomenu ako se postigne takav dogovor predstavnik suvlasnika sa svim ostalim stanarima odgovara za očitanje potrošnje vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 17:24