Jasnija pravila

'Ovo je sad druga priča, sigurno ću u ponedjeljak otvoriti lokal!'

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je uvjete po kojima ugostitelji mogu ponovno pokrenuti poslovanje u uvjetima pandemije koronavirusa
Denis Ujkanović
 Željko Hajdinjak / CROPIX

- Rad pod ovim uvjetima druga je priča i otvaram lokal u ponedjeljak - rekao nam je jučer Denis Ujkanović, varaždinski ugostitelj koji je još prije dva dana bio uvjeren da neće otvoriti svoj Mai Tai bar.

- Izgledalo je da nema šanse da će nam dozvoliti raditi s više od 25 posto kapaciteta, a što bi bilo totalno neisplativo. Sad me čeka puno posla jer nisam ovo očekivao pa ni pripremio lokal. Nisu to mogli reći početkom tjedna? - pita.

Kompromis

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je jučer preporuke, odnosno uvjete po kojima ugostitelji mogu ponovno pokrenuti poslovanje u uvjetima pandemije koronavirusa. One su stvar kompromisa između struke i epidemiologa, a čini se da su ugostitelji dobili i više nego što su mislili da će uspjeti ishoditi. Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, kaže da su vlasti prihvatile najveći dio onoga što su ugostitelji predlagali. Primjerice, ugostiteljski će objekti moći raditi i u zatvorenim i u otvorenim prostorima, a predlagalo se da im se dopusti rad samo na terasama. Također, radit će dulje - od šest do 23 sata - nego što su vlasti prije predlagale. Sve je to, čini se, dovoljan poticaj vlasnicima kafića i restorana da otvore svoja vrata.

Unatoč tome, Medak upozorava da su neke preporuke i dalje nedorečene. Primjerice, ističe, u preporukama HZJZ-a govori se o razmaku među gostima od metar i pol, a isti razmak predviđa se i među stolovima. To je, kaže naš sugovornik, nelogično jer ako je razmak među stolovima metar i pol, onda razmak među gostima ne može ni približno biti toliki.

Objava preporuka

- Proizlazi da bi razmak među stolovima trebao biti možda čak i tri metra, kako bi se osigurao razmak među gostima od metar i pol - napominje Medak.

Nadalje, žali se na tajming objave preporuka, a to je četvrtak popodne. To znači da ugostiteljima prakitčno ostaje samo jedan radni dan za pripremu poslovanja u novim koronauvjetima.

Unatoč tome, vjeruje da će najveći dio ugostitelja u ponedjeljak otvoriti vrata svojim posjetiteljima. No, upozorava kako bi puno njih, zbog slabog prometa koji će proizvesti protuepidemijske mjere, brzo mogao i prestati s radom.

Turistička sezona

- Vjerujem da će većina kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata u ponedjeljak početi raditi, ali i da će velik broj njih ubrzo zatvoriti vrata jer im poslovanje u takvim uvjetima neće biti isplativo - ističe Medak.

Posebno bi, upozorava, moglo biti ugroženo poslovanje ugostitelja na obali jer će ono ovisiti o uspjehu kakve-takve turističke sezone. Više su, dodaje, ugroženi restorani nego kafići, jer kafići, zbog manjih potrebnih ulaganja, nešto lakše i podnose ‘lockdown’. Ipak, pad prometa izgledan je svima, i mogao bi se kretati od 20 posto u odnosu na promet prije koronakrize u Zagrebu pa do 80 posto, a na obali i više.

Grad Zagreb je pak jučer odlučio da će slijediti primjer nekih drugih gradova, poput Bjelovara i Rijeke, te dozvoliti ugostiteljima da prošire terase i na javne površine bez dodatne naplate, i to na onim mjestima na kojima neće ugrožavati sigurnosni prolaz.

- Nećemo dozvoliti proširenje na zelene površine, ali ćemo zato proširiti terase svugdje na javnim površinama ako to ne ugrožava prolaz vatrogascima ili ostalim institucijama koje čuvaju grad - najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:21