Atlantic Grupa

Pad BDP-a, povećanje nezaposlenosti, slabljenje kupovne moći

Neupitno je da će 2020. biti godina globalne recesije. Neupitno je i to da će Vladine mjere popuštanja imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo
Emil Tedeschi
 AG

Atlanticov većinski vlasnik i šef Emil Tedeschi odgovorio je na pet ključnih pitanja. Njegovi, uglavnom ohrabrujući, odgovori ukazuju na ne sasvim novu, ali ponešto drukčiju, krizom probuđenu, opreznu Hrvatsku.

Globus je razgovarao s pet lidera iz različitih sektora ekonomije. Osim Emila Tedeschija, tu je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, najveći hrvatski distributer (i jedan od najvećih europskih) Branko Roglić, Marinko Došen, kao predsjednik Uprave AD-Plastika, najjačeg eksponenta hrvatske autoindustrije, i Ante Mandić, jedan od pionira domaćeg propulzivnog IT sektora (In2 do prodaje, danas INsig2 i Degordian). Dobili su jednaki set od pet bazičnih pitanja i pokazali zavidnu upućenost u današnje globalne prilike, svjesni su dubine krize i neizvjesnosti njezina roka trajanja, ali i činjenica da su mogućnosti države da pomaže ekonomiji na način na koji je pomogla za vrijeme prvih mjeseci krize, izravnom financijskom pomoći, već dosad uvelike iscrpljene. Pred nama je razdoblje velikih promjena, kako na političkoj, tako i na poslovnoj razini. Tko se ne bude znao prilagoditi novom okruženju, nestat će s tržišta. To jednako vrijedi za velike korporacije, male i srednje poduzetnike, ali i za političke stranke čiji će predstavnici nakon izbora ući u Vladu i sabornicu.

1. Kako vaša kompanija preživljava krizu. Kakve rezultate očekujete do kraja sljedeće godine?

- Iako se poslovanje Atlantic Grupe kroz veći dio prvog tromjesečja odvijalo uobičajeno, proglašenje globalne pandemije COVID-19 i uvođenje restriktivnih mjera na svim ključnim tržištima s ciljem prevencije širenja bolesti počeli su utjecati na poslovanje kompanije u drugom dijelu ožujka. Negativni utjecaji osjetili su se primarno u nemogućnosti prodaje u kanalu HoReCa zbog zatvaranja hotela, restorana i kafića te u određenoj mjeri i na prodaju proizvoda namijenjenih za konzumaciju izvan kuće i tzv. impulsnih proizvoda. Ti negativni utjecaji istovremenosu anulirani povećanom potražnjom i stvaranjem zaliha u kućanstvima, ponajprije Argete, Bakine tajne, ali i Barcaffea i Grand kafe, Donata Mg, dijela slanog i slatkog programa, Cedevite za konzumaciju kod kuće, proizvoda namijenjenih održavanju osobne higijene i čistoće te proizvoda koji se prodaju kroz Farmaciju.

2. Što očekujete od Vlade u tom razdoblju?

- Najkonkretnije što trenutno mogu reći da bih očekivao od Vlade jest da se kvalitetno razrade pravila ponašanja u kontekstu relaksacije epidemiološki uvjetovanih restrikcija, kako bi svi sudionici na tržištu u tom pogledu imali jasnu situaciju. U kontekstu nadolazeće sezone, vjerojatno je realno očekivati određene bilateralne ili multilateralne inicijative kad je riječ o regulaciji prekograničnog kretanja ljudi, a koje bi omogućile ovu djelatnost makar u smanjenom opsegu.

3. Što bi bila vaša preporuka Vladi?

- Potrebno je zadržati odgovoran pristup i u odnosu na razvoj situacije poduzimati i dalje razumne mjere i za očuvanje zdravlja stanovništva, kao i za održanje gospodarstva.

4. Što, po vašem mišljenju, očekuje hrvatske građane?

- Pad BDP-a i povećanje nezaposlenosti uzrokovano slabljenjem gospodarstava neupitno će imati utjecaja na slabljenje kupovne moći stanovništva, a na to se nadovezuju i promjene u potražnji, prioritetima i potrošačkim navikama naših potrošača. Čak i kada se otvore ugostiteljski objekti, na snazi ostaju mjere socijalnog distanciranja i neupitno je da će konzumacija još dugo biti ispod nivoa prije krize. U maloprodaji je fokus potrošača na nužne prehrambene namirnice, proizvode za osobnu higijenu i čišćenje, proizvode s dužim rokom trajanja itd.

5. Koji je, po vama, najvjerojatniji od četiri najčešće spominjana krizna scenarija (modeli “V”, “U”, “W” ili “L”)?

- Trenutno je nemoguće procijeniti koliki će točno biti utjecaj opisanih mjera na gospodarstvo, ali neupitno je da će 2020. godina biti godina globalne recesije, pri čemu će je izbjeći tek mali broj zemalja, a i to je upitno. Neupitno je i to da će popuštanja imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo, kao i da će za povratak na gospodarsku situaciju prije krize biti potrebno više mjeseci, a možda i godina. Čak i pod uvjetom da ne dođe do novog vala zaraze, što je u ovom trenutku nemoguće predvidjeti.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Naslovnica Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:14