Potpuna digitalizacija

'Plaćanje kriptovalutama planiramo isprobati ako će biti povoljno za naše poslovanje'

Poručuju također kako im je drago što posluju iz grada koji ulaže u tehnologiju
Greyp G6, novi električni bicikl iz radionice Mate Rimca
 Greyp Bikes

Nakon što je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec prošlog tjedna potpisao ugovor kojim se u tom gradu omogućava usluga procesiranja kriptovalute pri plaćanjima javnih usluga, najavljeno je da ta usluga „s punim radom kreće na jesen“. Također, Zurovec je najavio kako bi tamošnje tvrtke koje koriste kriptovalute, poput Greyp Bikes, proizvođača električnih bicikala, mogle na taj način platiti komunalnu naknadu.

U toj kompaniji koju je osnovao Mate Rimac, koja je prošle godine bila u investicijskoj kripto-kampanji preko njemačke blockchain platforme, na naš su upit odgovorili kako su ih je odluka Grada Svete Nedelje da uvede uslugu procesiranja kriptovalute pri plaćanjima javnih usluga ugodno iznenadila, ali još nemaju procjenu da li im se to isplati koristiti.

„Novu mogućnost svakako planiramo isprobati ukoliko će biti povoljna za naše poslovanje“, odgovorili su nam. Poručuju također kako im je drago što posluju „iz grada koji ulaže u tehnologiju i poput nas vidi takva ulaganja kao put prema naprijed za čitavo društvo“.

Grad je potpisao ugovor s tvrtkom Electrocoin, preko čije aplikacije PayCek će s eplaćanja obavljati. Procesiranje kriptovaluta je zapravo izraz za konverziju kriptovalute u kune, što će se obavljati prema važećem tečaju u trenutku izvršenja usluge.

Direktor Electrocoina Nikola Škorić kaže da takav način plaćanja koriste još dvije države u SAD-u, dva grada u Kanadi i jedan u Švicarskoj, tako da je Sveta Nedelja „svakako jedan od pionira promjena.“

Naravno, ne očekuje se neka navala na takvo plaćanje, a zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi je poručio kako se grad ne izlaže tečajnom riziku jer se na kraju svake transakcije na računu nalaze sredstva u kunama.

Investicijska kampanja Greyp Bikesa je, kako je objavljeno na njemačkoj Neufund Platform, bila uspješna i prikupljeno je kapitala u vrijednosti 1,44 milijuna eura.

U pitanju je bio proces javnog izdavanja kripto-tokena za udjel u Greypu, što se na engleskom naziva Equity Token Offering (ETO). U kampanji je sudjelovalo 1017 malih ulagača, velikim dijelom iz Hrvatske, a tokene se moglo plaćati u eurima i kriptovaluti ether.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:21