Nestali povoljni krediti

Prestali odobravati zajmove: Javilo se oko 5000 tvrtki, ali novac otišao već za 20-ak dana

U Hamagu kažu da su bili prisiljeni donijeti odluku o obustavi “i drugog financijskog instrumenta: ESIF mikrozajma za obrtna sredstva”
Ilustracija
 MARCO BERTORELLO / AFP

Mnogi poduzetnici ostali su neugodno iznenađeni kada su shvatili da više ne mogu aplicirati za “koronakredit”, novi financijski instrument koji je početkom travnja pokrenuo Hamag Bicro, agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Tim zajmom za likvidnost pod nazivom Covid-19 mali i mikropoduzetnici mogli su doći do 100.000 eura na rok od pet godina, uključujući poček od 12 mjeseci, te uz kamatu od samo 0,25 posto. Na samom početku je rečeno da će program trajati dok se ne iskoriste sredstva, a najkasnije do 31. prosinca 2020. godine, no nitko nije očekivao da će to biti samo nekoliko tjedana.

Davor Majetić, direktor HUP-a, zatečen je iznenadnim prestankom zaprimanja zahtjeva za kredit Covid-19 i od Vlade očekuje da Hamag Bicrou “žurno osigura dodatna sredstva” za tu svrhu. Poslodavci smatraju da je za ponovno pokretanje poduzetništva, posebno mikro i malog, ključno osigurati održavanje likvidnosti jer je riječ o poduzećima i obrtima koji nemaju značajnije zalihe likvidnih sredstava, s obzirom na manji volumen poslovanja i niže profitne marže. Antonio Erceg iz tvrtke Boost smatra da je Covid-19 zajam trenutačno jedini alat koji priječi da veliki broj mikropoduzetnika ne prestane poslovati.

Već kasno

- Za neke je, nažalost, već kasno, nekoliko mojih klijenata je otpustilo sve djelatnike te je pitanje hoće li uopće nastaviti poslovati - rekao je. Brzo ukidanje ove kreditne linije, nakon samo dvadeset dana, dodaje, onemogućilo je mnogim tvrtkama da se prijave jer su bile pred završetkom godišnjeg financijskog izvještaja za prošlu godinu. Smatra da sada poduzetnici ne mogu nikako doći do sredstava za isplatu plaća, zbog čega će uskoro doći do dodatnih masovnih otpuštanja.

Zašto je Hamag Bicro tako brzo zatvorio ovu atraktivnu kreditnu liniju i kakvi su izgledi za njezino ponovno pokretanje? Kada je broj prijava dosegnuo iznos veći od cjelokupne omotnice, uzimajući u obzir postotak prolaznosti dosadašnjih prijava, u Hamagu pojašnjavaju da su obustavili prijave. Pritom dodaju kako su se inicijalno predviđena sredstva za financijski instrument Covid-19 zajam dodatno povećavala za novih 45 milijuna eura.

No, to nije jedini instrument za koji više nema novca. S obzirom na to da je najveći broj prijava po svim instrumentima počeo u značajnijoj količini pristizati tek prije 10-ak dana, u Hamagu kažu da su bili prisiljeni donijeti odluku o obustavi “i drugog financijskog instrumenta: ESIF mikro zajma za obrtna sredstva”. U slučaju mikro zajmova, od početka krize moglo se doći do 25 tisuća eura, uz kamatu od 0,1 do 0,5 posto i na rok do pet godina, uključujući poček.

5000 zahtjeva

Za programe Hamaga u samo mjesec dana pristiglo je više od 5000 zahtjeva, što je dvostruko više nego tijekom cijele protekle godine. U agenciji pojašnjavaju da su financijska sredstva ograničena jer su financirana iz postojećeg operativnog programa EU. Ako osiguraju dodatna sredstva za ovaj financijski instrument, navode u Hamagu, “nastavit će se zaprimati i prijave za Covid-19 zajam”, a o tome će pravovremeno izvijestiti javnost. Do tada, poduzetnici će se morati obratiti na druge adrese. Tvrtke koje najmanje 20 posto prihoda ostvaruju izvozom mogu također doći do povoljnih sredstava jer, u suradnji s poslovnim bankama, HBOR omogućava kredite za likvidnost ukupne vrijednosti od 5,2 milijarde kuna. U najvećim teškoćama, čini se, mogle bi se naći tvrtke koje zapošljavaju do 20-ak zaposlenih, a ovise o domaćem tržištu. Njima sada preostaje zatražiti kredit od poslovnih banaka, što znači i po manje povoljnim uvjetima, ali još je veći problem mogu li ga uopće dobiti. S obzirom na to da se banke pripremaju za rast loših kredita, kao i njihovu rastuću averziju prema riziku, posve je jasno da kredite za likvidnost neće baš olako dijeliti tvrtkama s neizvjesnom budućnošću. Stoga one svu nadu polažu u nove Vladine mjere.

Obrađeno oko 10 posto zahtjeva

Od više od pet tisuća zahtjeva koje je zaprimio Hamag, u toj agenciji kažu da su do sada obradili njih 589, što upućuje da će taj proces potrajati. U agenciji naglašavaju da se radi o zajmovima za čiju je obradu “potrebno provesti ekonomsko-financijsku analizu na temelju svih podataka o poslovanju poduzetnika”.

- Da bi se uopće i moglo pristupiti takvoj obradi, nužno je posjedovati za tu svrhu minimalnu količinu dokumenata propisanu programom - objašnjavaju. U okviru aktualnog programskog razdoblja koji traje do kraja ove godine poduzetnicima su na raspolaganju još četiri otvorena natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava, uključujući javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora Inovacije u S3 područjima, ukupne vrijednosti od 800 milijuna kuna. Do kraja ovog mjeseca, istovremeno s obradom Covid-19 zajmova, u Hamagu ističu da će obraditi i sve prijave iz Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora IRI 2 ukupne vrijednosti od oko 2,5 milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:11