Hrvatska gospodarska komora pokreće prvu sveobuhvatnu akademiju za poduzetnike na temu ESG-a

Nefinancijsko izvještavanje od iduće godine postaje jedan od ključnih izazova svim tvrtkama koje žele privući ulagače

ESG Akademija

Hrvatska gospodarska komora u listopadu pokreće prvu hrvatsku ESG Akademiju na kojoj će brojni stručni predavači iz akademske zajednice, realnog sektora i financijskih institucija staviti svoje znanje na raspolaganje. ESG akademija HGK predstavlja platformu za informiranje, edukaciju, povezivanje i osnaživanje članica na teme povezane sa ESG procesima. Sastojat će se od niza radionica – strateških i sektorskih. Akademija predstavlja odgovor na potrebe članica HGK i logičan nastavak u smjeru poticanja održivog poslovanja, poput nedavno održane konferencije Podržimo održivo koja je okupila značajan broj sudionika iz gospodarske zajednice i neke od vodećih svjetskih autoriteta za održivost.

Prva, strateška radionica naziva „Stvaranje održive tvrtke“ bit će održana u prostorima HGK 13. i 14. listopada, a okupit će brojne stručne predavače iz realnog sektora i znanstvene zajednice.

Uvodno predavanje održat će key note speaker radionice, Marta Natalia Bulhak, predsjednica Uprave Heineken Hrvatska d.o.o., dobitnika nagrade HRIO u kategoriji velikih poduzeća u 2022.

O održivom poslovanju kao temelju stvaranja vrijednosti na prvoj strateškoj radionici govorit će predstavnici akademske zajednice s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poput prof. dr. sc. Mislava Ante Omazića te prof. dr. sc. Hane Horak koji će polaznike upoznati s pojmovima održivog poslovanja i vodstva. Angelika Brnada, menadžerica s dugogodišnjim iskustvom na najvišim pozicijama u multinacionalnim tvrtkama u području održivog razvoja polaznicima će pojasniti važnost procjene klimatskih rizika, dok će mr.sc. Tamara Tarnik, znanstvenica s 20 godina iskustva u organizaciji i vođenju poslova vezanih za zaštitu okoliša održati predavanje na temu implementacije i usklađivanja ESG-a s Uredbom o taksonomiji.

Nefinancijsko izvještavanje od iduće godine postaje jedan od ključnih izazova svim tvrtkama koje žele privući ulagače te ostvariti dugoročnu dodanu vrijednost za dioničare, partnere i šire društveno okruženje, a uz HGK ESG Akademiju tom izazovu mogu pristupiti opremljeni novim saznanjima i alatima.

image

Marija Šćulac Domac, direktorice Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore

Nera Simic/Cropix/Cropix

„Iako se o održivom razvoju i poslovanju kontinuirano govori u javnom prostoru, potreba za nadogradnjom praktičnih znanja i vještina u području ESG-a neprekidno raste. Obveze koje proizlaze iz europskog Zelenog plana se posebno odnose na kompanije čije poslovanje utječe na čitavo društvo te one sa strogim internim pravilima usklađenosti u cijelom lancu opskrbe. ESG je ujedno i poticaj tvrtkama da o svojim ulagačima, dioničarima i široj društvenoj zajednici krenu promišljati odgovorno i cjelovito“ – izjavila je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore.

Radionicama će polaznici dobiti sveobuhvatan prikaz koncepta održivosti i ESG-a iz perspektive poslovanja tvrtki te se kroz primjere u praksi dotaknuti teme procjene klimatskih rizika i financiranja održivosti. Nefinancijsko izvještavanje od iduće godine postaje jedan od ključnih izazova svim tvrtkama koje žele privući ulagače te ostvariti dugoročnu dodanu vrijednost za dioničare, partnere i šire društveno okruženje, a uz HGK ESG Akademiju tom izazovu mogu pristupiti opremljeni novim saznanjima i alatima za uspješnu implementaciju kriterija održivosti u svoje poslovne procese.

Više na https://www.hgk.hr/esg-akademija-hrvatske-gospodarske-komore-najava

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:54