‘Dobri ljudi’ Ožujskog piva

Novi mural u Osijeku: Žuja, Graffiti na Gradele i Dostava Zvuka zaslužni za crtež liječnice na zidu zgrade u Vukovarskoj ulici

Ožujsko pivo promo

Velika društveno odgovorna kampanja Ožujskog piva i Zagrebačke pivovare 'Dobri ljudi' još uvijek traje. Nakon donacija hrvatskim organizacijama u kojima djeluje velik broj volontera, izložbe Mare Milin koja je fotografirala neke od tih volontera i aktivacije 'Opjevani junaci', a potom i pjesme 'Junaci' u Vanninoj izvedbi, Žuja ljudima velikog srca zahvaljuje i muralima na zidovima zgrada u tri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku i Splitu. Tako je nakon crteža alpinistice u Zagrebu, u Osijeku ovog vikenda osvanuo crtež liječnice. Crtež su na zidu zgrade u Vukovarskoj ulici na kućnom broju 92 osmislili i nacrtali ljudi koji stoje iza kolektiva Graffiti na Gradele i Dostava Zvuka. Marko Boko, osnivač Graffita na Gradele otkrio je nešto više detalja o suradnji sa Žujom.

  • Kako je uopće došlo do te suradnje?

Graffiti na Gradele i Dostava Zvuka kroz svoje projekte s Ožujskim pivom surađuju već duži niz godina, stoga je suradnja na projektu došla nekako prirodno. I iznimno nam je drago što smo dobili poziv da sudjelujemo u ovoj kampanji koja je prije svega fokusirana na zajednicu i neke vrijednosti koje se u društvu često pogube. Muralima želimo napraviti trajni podsjetnik na solidarnost, angažman u lokalnoj sredini i pomaganje jednih drugima. Za te vrijednosti i aktivnosti mjesta ima svakog dana, a ne isključivo u vremenima krize.

  • Otkud inspiracija?

Itekako smo svjesni brojnih izazova s kojima se naše društvo susrelo tijekom ove, ali i proteklih godina. Vidjeli smo kako su brojni poznati, ali i nepoznati, odnosno 'nevidljivi', heroji pomagali sugrađanima i zajednici te su se uz brojna odricanja stavljali drugima na raspolaganje - što je u konačnici i rezultiralo time da se neke situacije lakše prebrode, odnosno da što prije nastavimo, barem djelomično, živjeti živote koje smo živjeli i prije kriza. Zajednički nazivnik svih tih situacija je solidarnost, odnosno nesebično i herojsko pružanje ruke jednih drugima, stoga je upravo to središnja poruka naših murala.

  • Kako vi komentirate Žujinu kampanju Dobri ljudi? I važnost volontera u društvu?

S obzirom na to da je iza mene više od 10 godina volonterskog angažmana u sektoru mladih i nekim drugim građanskim inicijativama, ne mogu dovoljno naglasiti važnost volontiranja i aktivnog građanstva. Osobno vjerujem da nema zdravog društva bez takvih vrijednosti i angažmana, stoga je lijepo vidjeti kad komercijalni sektor prepoznaje važnost tih vrijednosti i kad dio svojih resursa ulaže u inicijative i organizacije koje izravno na terenu rade s korisnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:32