Pionir

Prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se javne usluge moći plaćati kriptovalutama

U Europi nekoliko godina švicarski Zug omogućuje i plaćanje lokalnog poreza kriptovalutama Sveta Nedelja uvodi plaćanje usluga kriptovalutama, Mate Rimac moći će komunalnu naknadu platiti bitcoinom
Sveta Nedelja, arhivska fotografija
 Mladen Pobi / Hanza Media

Sveta Nedelja postaje prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se javne usluge moći plaćati kriptovalutama, a to će se obavljati preko platforme PayCek zagrebačke tvrtke Electrocoin.

Kako je najavljeno, radi omogućavanja tog alternativnog načina plaćanja gradonačelnik Dario Zurovec potpisuje u petak ugovor o procesiranju kriptovaluta s direktorom Electrocoina Nikolom Škorićem. “To će funkcionirati slično kao plaćanje internet bankarstvom. Na uplatnicama postoji kod koji se skenira, potom se otvara platni widget, a nakon što korisnik provede plaćanje i pošalje određeni iznos kriptovalute, na račun Grada Svete Nedelje sjest će protuvrijednost u kunama”, objašnjava Škorić. Njegova je tvrtka u registru tvrtki koje se bave kupoprodajom kriptovaluta pri Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa), a radi kao kriptomjenjačnica i platni procesor. Procesiranje podrazumijeva konverziju kriptovalute u kunu prema važećem tečaju u trenutku izvršenja usluge, stoji u obavijesti Grada Svete Nedelje.

Škorić kaže da je taj grad među pionirima u svijetu koji nude plaćanje javnih usluga u kriptovalutama poput bitcoina (u Europi nekoliko godina švicarski Zug u blizini Züricha omogućuje i plaćanje lokalnog poreza na taj način). Gradonačelnik Svete Nedelje kaže da tako šalju poruku da su okrenuti budućnosti i spremni diktirati tempo promjena. “U ovom trenutku ne očekujemo velik broj transakcija premda je za očekivati da će u budućnosti njihov broj samo rasti. No u Svetoj Nedelji postoje poduzeća koja koriste kriptovalute poput, primjerice, Greyp bikes Mate Rimca, koja će tako moći platiti komunalnu naknadu”, kaže Zurovec. Iz Rimčeve tvrtke nisu nam odgovorili hoće li to zaista učiniti.

Dario Zurovec

Svakako, plaćanje gradskih računa u bitcoinima je više simboličan potez kojim se stvara svijest i polako širi sustav kupovanja i trošenja u kriptovalutama. “Građani neće pohrliti, ali će razmisliti o tom načinu plaćanja, kao i o činjenici da je u pitanju elektronički keš, a Hrvati vole keš. Bitcoini su, naime, na vašem mobitelu, imate nešto što pripada samo vama, ne i banci”, komentira Škorić. Njegova tvrtka inače već surađuje s Hrvatskom poštom, u čijih se 55 poslovnica za gotovinu mogu kupovati kriptovalute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:27