PARTNER STARTUP EKOSUSTAVA

A1 Hrvatska s domaćim startupom Neyho robotizirao 130 procesa u 14 odjela

Otkako je pozvao hrvatske startupe na suradnju, A1 je ostvario desetak uspješnih zajedničkih projekata

Boris Gotovac

 Darko Tomas/Cropix

A1 Hrvatska pronašao je način kako uspješno surađivati sa startupima na obostrano zadovoljstvo i ne planira posustati. Otkako je direktor razvoja IT-ja i telekomunikacijskih usluga u kompaniji A1 Hrvatska Boris Gotovac javno pozvao domaće startupe na suradnju, ostvareno je desetak zajedničkih projekata. Posebno je upečatljiva suradnja sa zagrebačkim startupom Neyho koji se specijalizirao za softverske robote koji automatiziraju repetitivne i dosadne radne zadatke, a koja je započela još prije četiri godine. Boris Gotovac s ponosom kaže da se za Neyho čak ne može više reći niti da su startup jer se kroz uspješnu suradnju s A1 Hrvatska promaknuo u uspješnu i rastuću tvrtku.

- Mi zajedno nastupamo na tržištu, primjerice, na natječajima na kojima se traže robotizacija poslovnih procesa, call centar i slične usluge, tako da sklapamo rješenje za krajnjeg korisnika, a kao referencu koristimo projekt koji je A1 Hrvatska već odradio - kaže Gotovac.

Pojašnjava da je sinergija s Neyhom dobra jer su oni spojili vlastitu proceduralnu agilnost s procesnom agilnošću velike kompanije poput A1. Zajednički rade projekte u kojima se svakodnevni zadaci, a na kojima bi bio potreban repetitivan angažman velikog broja zaposlenika, oni automatiziraju pomoću softverskih robota. Gotovac naglašava da su na taj način samo unutar A1 robotizirali preko 130 vrsta radnih postupaka u 14 odjela telekoma.

- Pronalazimo manualne zadatke unutar kompanije i automatiziramo ih kako bi se naši djelatnici mogli baviti nekim drugim, kreativnijim poslovima - kaže Gotovac. Kao primjer navodi da je ponekad nužno obraditi PDF dokument i iz njega izvući određene podatke da bi se oni koristili u nekom drugom sustavu. Da bi se to napravilo, prije je netko morao ručno prebaciti jedan zapis u drugi, ali sada se to automatizira pomoću partnerstva s Neyhom. Gotovac navodi da prilika za slične suradnje ima još, ali je A1 Hrvatskoj važno da pronađe dobar model suradnje na obostrano zadovoljstvo.

- Mi na suradnju sa startupima gledamo kroz prizmu određenih dijelova poslovanja naše kompanije i takvih je prilika mnogo - naglašava Gotovac. Navodi da sa startupima mogu surađivati na poboljšanju unutarnjih procesa u samoj kompaniji, ali i na poboljšanju usluga prema krajnjim korisnicima, kao i onim poslovnim, kojima mogu pomoći u digitalnoj transformaciji. Gotovac ističe da im je stoga suradnja sa startupima jako važna, ali da prema njima postavljaju ljestvicu koju si startupi nerijetko i sami postavljaju.

- Tražimo najbolje. Zanimaju nas svježe ideje, inovativni projekti i vrhunske usluge. Mi, kao i startupi, pratimo što je na tržištu 'hot topic' te kroz to biramo startupe s kojima ćemo surađivati - pojašnjava Gotovac.

Takav je primjer Hale-Bopp, na području CI/CD i Automation Services. Priznaje da je to sinergija koja mnogo donosi i A1 Hrvatskoj kao velikoj kompaniji.

- Nije tajna da su startupi tvrtke koje imaju prednost u odnosu na nas velike, jer prije prepoznaju nove prilike i otkriju neki novi, potentni segment tržišta - kaže Gotovac.

U nove suradnje A1 ulazi kroz pilote. Navodi da i sam A1 testira svoje ideje i istražuje tržište, jer ne mora značiti da će se neka nova, atraktivna ideja na tržištu pretvoriti u nov, uspješan proizvod.

- Tržište odlučuje hoćemo li nastaviti dalje u tom smjeru ili ne, a kad se u tako ranoj fazi u proces traženja product-market fita uključi i startup, onda se instantno dobije ekspertiza koja povećava mogućnost uspjeha - kaže Gotovac.

Prednost u suradnju donosi i sam A1.

- Ako nešto testiramo i to funkcionira u kompaniji naše veličine, onda je to dobar pokazatelj da postoji prostor da uspije i na tržištu - kaže Gotovac.

Dodatno, ističe da startupima s kojima surađuju otvaraju i mogućnost izvoza.

- A1 Hrvatska je dio A1 Grupe i postoji mogućnost da dobre startup partnere preporučimo i drugim kompanijama unutar naše grupe - kaže Gotovac.

Trenutačno su u A1 aktivne čak četiri startup suradnje. No, Gotovac ističe da neke i nisu uspjele.

- Ali na to smo bili spremni. Kao što nije realno da na tržištu uspiju svi startupi, tako nije realno očekivati da će uspjeti i sve suradnje sa startupima - kaže Gotovac.

Otkriva da za to nema posebnog recepta. Suradnja u pravilu, ako ide prema prekidu, pukne negdje po putu. Navodi da je to bitno drugačije iskustvo od onoga s klasičnim tenderima, nabavama i općenito suradnjom s drugim velikim kompanijama.

- Osobno sam ipak jako zadovoljan dosadašnjom suradnjom koju smo imali sa startupima i ostat ćemo prema njima otvoreni, nećemo postavljati neke velike formalne uvjete jer nije poanta da ih uvjetima ugušimo - kaže Gotovac.

Dodaje da se zbog tako dobrog pristupa A1 u pojedinim segmentima pretvara i u rasadnik talenata za startupe. Neki su, naime, zaposlenici A1 napustili tvrtku i osnovali vlastite startupe. Gotovac kaže da sada surađuju s njihovim startupima.

- Pazimo samo da ta suradnja ne bude u područjima koja su pokrivali dok su bili unutar A1, već neka druga - kaže Gotovac.

Kada bi pak mogao pronaći područje koje ga najviše interesira za suradnju sa startupima, Gotovac ističe da bi to bilo na projektima "voice recognition" hrvatskog jezika.

- U Hrvatskoj trenutačno ne možemo pronaći startup koji se bavi 'voice recognitionom', stoga smo se morali okrenuti drugim tržištima. Pričamo s nekima čak u Ujedinjenom Kraljevstvu i Bugarskoj. Ako sve bude po planu, u idućih nekoliko mjeseci mogli bismo imati neke prototipove takvih rješenja - kaže Gotovac.

Ono što posebno veseli direktora IT-ja A1 Hrvatska je to što jedan veliki telekom može dati podršku startup ekosustavu, domaćoj startup sceni, na kojoj bi svi voljeli vidjeti još jednoroga. Gotovac kaže da upravo sama činjenica da u Hrvatskoj postoje čak dva jednoroga pokazuje da neosporno postoji visoka kvaliteta u startup zajednici.

- Ali ne treba se zanositi jer ovo je svjetska igra i dobrih startupa ima i drugdje. Zato nam treba bolji pregled što sve hrvatski startupi pokrivaju i tko je za što specijaliziran. Mi kao A1 smo jako zainteresirani za suradnju sa startupima iz područja umjetne inteligencije, obrade podataka, senzorike, dronova i tu prostora za suradnju uvijek ima - zaključuje Gotovac.

Besplatno preuzmite izdanje STARTUP REPORTA na ovom linku i slobodno shareajte našu publikaciju s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Messengera, Discorda, Slacka, Teamsa pa čak i maila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:12