Uvodnik

AI od sada izvozimo u Silicijsku dolinu

Startup ekosustav mnogo je više od nekolicine uspješnih startupa. Kad znate da oko vas postoje mentorske mreže s preko 150 mentora, onda znate da se nešto dobro razvija

Bernard Ivezić, gl. urednik magazina Startup Report

Objavljeno: 22. listopad 2023. 08:20

Dvije godine, osam brojeva i više od sto startup priča objavili smo dosad. I nosimo više brojeva jedan s kojima smo inovirali novinarsku profesiju u Hrvatskoj. Startup Report by Jutarnji list prva je mainstream publikacija o startupima u Hrvatskoj.

Prva je publikacija unas koja je objavila naslovnicu koja je nastala pomoću generativnog AI-a, kao alata koji je koristio naš art direktor Tomislav Botić. I već godinu dana svaka naša naslovnica ima i AI potpis.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No8

Prva smo publikacija unas koja u svakom broju povezuje znanost i gospodarstvo - ovoga puta kroz deeptech. Nadalje, prva smo publikacija unas sa stalnom rubrikom o AI-u i stalnom rubrikom o ESG-u. Prvi smo i po standardnom korištenju QR koda u medijima, i to od broja jedan.

A prvi smo i po tome što smo, uz print i web, počeli izlaziti i u PDF-u, na čemu radi naš grafički urednik Boris Igrec.

Od broja 1 pitaju nas o čemu ćemo pisati dalje - kad smo sve već objavili?! Iza nas je, sada i osmi broj, a priče ne samo da nisu presahle nego stalno postaju sve fascinantnije zahvaljujući vama i vašem radu. U ovom broju naša novinarka Karla Zupičić napravila je reportažu o dečkima iz okolice Zagreba koji imaju raketni startup.

Da, dobro ste pročitali - raketni, rade prave rakete! Dvije su već lansirali.

Donosimo vam i priču o Recallu, startupu dva stručnjaka za AI koja rade na aplikaciji koja učenje čini zabavnim. Tehnološki, zvuče kao Photomath kad je krenuo, a poslovno ćemo vidjeti. Ušli su u Zicer i sad rade MVP. Otkrili smo i najprofitabilniji gaming startup unas, kao i zanimljiv trend koji su opazili u najvećem gaming domu unas. Ali startup ekosustav ne čine samo startupi.

Ne znam jeste li prije čuli za Mentoring Byte, ali meni su bili otkrivenje.

Riječ je o najvećoj volonterskoj mentorskoj mreži unas. Funkcioniraju poput startupa, a izdvaja ih što okupljaju više od 150 mentora! Za svaku pohvalu ne samo osnivačicama Mentoring Bytea već i svima vama koji ste mentori. Nema ekosustava bez mentora. Počašćen sam da sam u karijeri imao dvije mentorice i bez njih neke stvari nikad ne bih ni spoznao, a ni naučio. Hvala vam!

Cijelu godinu trudili smo se otvarali teme iz ESOP-a kako bi zaposlenici hrvatskih startupa mogli jednostavno i legalno dobiti udjele u startupima u kojima rade. Od početka 2024. radničko dioničarstvo postat će stvarnost u Hrvatskoj. Naš doprinos je skroman. Hvalite AmCham, koji to gura već godinama te CRO Startup, HUP ICT, Cisex i druge koji su ih podržali.

Iduće što želimo sustavno pomagati je da ukažemo da život startupaša nije samo penjanje po stepenicama. Ima i padova. Padovi su svakodnevica, a uspjesi pojave. Od ovog broja imamo rubriku “Razbijamo tabu” s pričama o fejlovima, jer svi griješimo, i ako smo mudri, učimo iz grešaka.

Tako se traži ljubav, ući u školi, a tako se radi i posao. Rado ćemo čuti i vaše iskustvo.

Hvala vam svima koji ste prepoznali naš rad. Tako smo dobili priliku zabilježiti i neke presedane. Infobip je Startup Reportu premijerno otkrio pozadinu jednog od najvećih uspjeha domaće tech industrije.

Prvi hrvatski jednorog razvio je prvi, vlastiti AI. Zove se Signals, a već ga koriste 3 od 5 Big Tech kompanija. Da, AI od sad izvozimo iz Hrvatske u Silicijsku dolinu. U rodno mjesto ChatGPT-a!

Ovim smo tek zagrebli po sadržaju sretne osmice. Bavili smo se suštinom AI-a iz kuta vodećih domaćih i međunarodnih mislilaca. Istraživali ulazak lokalnih auto-startupa u ESG i prošli kroz raspon tema iz digitalne transformacije, kojoj su startupi epistemon.

Ima li priča za treću godinu Startup Reporta? Nemam sumnje, jer vjerujem u vas.

image
Jl/Tomislav Botic

*Tema je iz magazina Startup Report No8, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr u rubrici Startup Report.

Magazin je dostupan online:

> PDF izdanje Startup Report No8

> WEB izdanje Startup Report No8

> SVI brojevi Startup Reporta dosad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:46