Startup investicija

Američki milijarder koji je nanjušio uspjeh TikToka uložio u hrvatsko-irsku Fonou

Bivši čelnici Ubera u Hrvatskoj, Davor Tremac, Filip Šturman i Ivan Ivanković, prikupili 60 milijuna eura

Filip Šturman, Ivan Ivanković i Davor Tremac zajednički su pokrenuli Fonou 2019. godine

 Petar Santini/

Hrvatsko-irski startup Fonoa, koji nudi usluge automatizacije obračuna poreza na globalnoj razini te za klijente ima Spotify, Remote.com, Uber i Zoom, primio je 60 milijuna eura investicije.

Riječ je o jednoj od deset najvećih investicija u neki startup hrvatskih osnivača dosad.

Uspjeh je tim veći, jer Fonoi je ovo druga investicijska runda u svega šest mjeseci. U prvoj je prikupila 20,5 milijuna dolara.

Investiciju u Fonou predvodi Coatue, VC fond kojeg je pokrenuo američki milijarder Philippe Laffont i koji je među prvim ulagačima u Tik Tokovu matičnu tvrtku Bytedance, zatim Snapchat i Spotify.

BESPLATNO: Preuzmite drugi broj magazina Startup Report - mapirali smo najaktivnije startup hubove u Hrvatskoj!

⊕⊕

Njemu su se pridružili najveći europski B2B institucionalni ulagač Dawn Capital i jedan od najuspješnijih europskih VC-a Index Ventures, kao i OMERS Ventures, FJ Labs i Moving Capital.

Globalni prvaci

Fonoa je prva na svijetu razvila cloud platformu za automatizaciju obračuna poreza na globalnoj razini.

Ovaj hrvatsko-irski startup pokrenuli su bivši čelni ljudi Ubera u Hrvatskoj - Davor Tremac, Filip Šturman i Ivan Ivanković. Fonoina platforma omogućuje tvrtkama da instantno, spajajući se na njihovu cloud platformu, dobiju uvid u točan izračun poreza u određenoj državi i sve se to radi u realnom vremenu.

Zbog tih mogućnosti Fonoa svojim korisnicima obećava ne samo brzinu već i uštedu te povećanje razine usklađenosti s poreznim pravilima u određenoj državi.

U Hrvatskoj je, primjerice, zbog čestih promjena poreznih pravila, kao i vrlo složenog poreznog zakonodavstva i popratnih propisa tvrtkama teško ući na tržište. Hrvatsko tržište je malo, a potrebno je mnogo investirati u praćenje regulative pa nekim tvrtkama ulazak na tržište stoga ne bi bio isplativ i time bi ograničio njihov tržišni potencijal.

Fonoa se u takvim slučajevima nameće kao koristan alat.

Davor Tremac, glavni izvršni direktor i suosnivač tvrtke Fonoa, kaže da im je pomoglo to što je online trgovine u velikom uzletu pa mnogi e-trgovci traže način kako najefikasnije proširiti svoje poslovanje na globalnoj razini.

Pogurala ih e-trgovina

- Lani smo zabilježili sedmerostruki rast prihoda. Budući da su porezi dio gotovo svih internetskih platnih transakcija, sve je više tvrtki spremno prijeći na Fonoinu platformu, a očekuje se kako će vrijednost internetskih platnih transakcija 2022. dosegnuti iznos od 8,5 bilijuna dolara - kaže Tremac.

Pojašnjava da su s razvojem poslovanja primijetili kako veliki broj tvrtki želi smanjiti svoje operativne troškove i povećati efikasnost u području upravljanja neizravnim porezima.

Istovremeno uočili su da zemlje diljem svijeta donose nove regulative vezane za PDV, što dovodi do povećane potražnje za poreznom usklađenosti tvrtki.

image

Tim Fonoa

Fonoa/

Naglašava da Fonoa pruža jedino porezno softversko rješenje koje je osmišljeno za uporabu u digitalnom dobu.

- Mi brinemo da tvrtke plaćaju točne iznose poreza, na pravom mjestu, i u pravo vrijeme, a oni se mogu posvetiti svojem poslovanju. Iznimno nam je drago da su Coatue i drugi ulagači poduprli našu viziju te su svjesni golemih mogućnosti koje nas čekaju ove i narednih godina - kaže Tremac.

Lucas Swisher, partner u Coatue fondu kaže da je regulatorna usklađenost ključna za međunarodno širenje tvrtki, a upravljanje porezima, njihova obrada i prijava iznimno su složeni procesi.

Investitori oduševljeni

- Kada smo upoznali Davora, Filipa, Ivana i ostatak njihova tima, ostali smo zatečeni jednostavnošću i učinkovitošću Fonoine platforme, koja iznimno složen proces pretvara u nešto vrlo jednostavno i prosto izvedivo. Svi mi u tvrtki Coatue s oduševljenjem ćemo podržati Fonou u skaliranju platforme i zadovoljavanju rastuće potražnje za rješenjima koja omogućuju poreznu usklađenost - kaže Swisher.

Hannah Seal, partnerica u fondu Index Ventures kaže da je upravljanje porezima snalaženje u birokratskom labirintu neke zemlje i noćna mora svih koji pokušavaju izgraditi poslovanje s korisnicima po cijelom svijetu.

- Fonoa sve to čini jednostavnim. Tvrtke su usklađene s postojećom regulativom i ne moraju se baviti sve složenijim međunarodnim porezima. Ova je platforma očit odabir za bilo kakvu digitalnu tvrtku koja posluje izvan granica svoje zemlje - kaže Seal.

Ovdje se možete predbilježiti na jedinstveni newsletter o startupima

⊕⊕

Mina Mutafchieva, partnerica u fondu Dawn Capital kaže da Fonoa smanjuje troškove i štedi na vremenu, te pruža neprocjenjivu podršku upravljanju u digitalnom svijetu.

Dodatna zapošljavanja

- Doista nam je drago da možemo podržati vrhunski tim tvrtke Fonoa. Radujem se suradnji s Davorom, Filipom i Ivanom na daljnjem privlačenju izvanrednih talenata i isporučivanju tehnologije tvrtkama diljem svijeta - kaže Mutafchieva.

Tremac kaže da u idućih godinu do godinu i pol dana Fonoa planira predstaviti i neke nove proizvode u svom području djelovanja.

- Kako bi to postigla, tvrtka je u posljednjih 12 mjeseci upeterostručila broj zaposlenika na 140 osoba 35 različitih nacionalnosti u 20 zemalja diljem svijeta i u ovu godinu namjerava zaključiti s još više zaposlenika - zaključuje Tremac.

O STARTUP REPORTU

Ovdje možete pročitati opširnije o magazinu Startup Report i pretplatiti se na newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 17:54