GEPEK

Čudo iz Kutine: U krizi stvorili jeftiniji pandan Uberu, a sada su dobili pola milijuna eura za širenje...

U Gepek investirali investitor i član savjetodavnog odbora Polygona John Lilić te švedsko-hongkonški startup Auki Labs​

Tim startupa Gepek iz Kutine koji je s radom počeo u travnju 2020. godine

 Marko Todorov/Cropix

Gepek, hrvatski pandan Ubera za ekspresne dostave, kojeg posebno aktivno koriste OPG-ovi, dobio je pola milijuna eura inicijalne, predsjemenske investicije. Startup iz Kutine paralelno je u razgovorima za sjemensku (seed) rundu od milijun eura. Ovom investicijom, prvom dosad, Gepek se planira proširiti izvan Hrvatske.

Kristijan Škarica, suosnivač i voditelj razvoja Gepeka kaže da su dosad privukli 5043 aktivnih korisnika. Domaći startup najavio je da bi do kraja iduće godine, ako sve ide po planu, mogao dosegnuti do 200 tisuća aktivnih korisnika.

Širenje po EU

- U prvom tromjesečju 2023. plan nam je proširiti se u regiju i zemlje u okruženju Hrvatske, a primarni fokus nam je na države EU. Paralelno, razgovaramo o većoj investicijskoj rundi, jer želimo se brzo proširiti i na američko tržište - kaže Škarica.

Vodeći investitor u inicijalnoj investiciji u Gepek je John Lilić, jedan od investitora i članova savjetodavnog odbora Polygona, desetog najvrednijeg blockchaina na svijetu. Najveći blockchain po tržišnoj kapitalizaciji je Bitcoin, a slijede Ethereum i Tether.

Lilić je ove godine investirao i u Pulsar Chain, koji želi povezati energetski sektor i donijeti održivost u Web3.0 svijet. Najpoznatiji je pak kao jedan od prvih zaposlenika američkog ConsenSysa, gdje je sada direktor za korporativne klijente. ConsenSys je jedna od najvećih blockchain kompanija na svijetu, a njen osnivač Joseph Lubin navodi se kao peti najbogatiji čovjek u Web3.0 industriji i jedan od glavnih savjetnika bankara s Wall Streeta kad dođe do Weba3.0.

Uz Lilića, u Gepek je investirao i švedsko-hongkonški startup Auki Labs, koji je ove godine primio većinu od 17,5 milijuna dolara investicije, za razvoj tehnologije za precizno pozicioniranje koja je alternativa GPS-u.

image

Kristijan Škarica, suosnivač i voditelj razvoja Gepeka

Marko Todorov/Cropix

Carla Ferreri, suosnivačica i direktorica Gepeka najavila je da će tu tehnologiju koristiti kako bi mogli ponuditi usluge poput napredne i sigurne potvrde dostave na određenoj lokaciji. Auki kroz svoju tehnologiju može detektirati druge uređaje u blizini pa, primjerice, može potvrditi da je došlo do dostave u određenoj sobi unutar zgrade što se GPS-om ne može.

Alternativa GPS-u

Gepek su prije dvije i pol godine pokrenuli brat i sestra Dario Ferreri i Carla Ferreri kad su shvatili da brza dostava u Hrvatskoj ne funkcionira po prihvatljivim cijenama. Morali su hitno dostaviti lijekove u drugi grad i jedina alternativa je bila da to naprave sami. Pokrenuli su platformu koja omogućuje vozačima koji imaju mjesta u svom prtljažniku, tj. gepeku da za naknadu prevezu paket za nekoga. Budući da su time značajno smanjili troškove dostave brzo su postali popularni među malim poljoprivrednim proizvođačima, poput OPG-ova, koji su zbog pandemije tražili nove načine za distribuciju svojih proizvoda.

Poslovni rezultati o radu Gepeka dosad skromni su. Startup je u prvoj punoj godini poslovanja, tijekom 2021. godine, imao prema podacima Fine 28.896 kuna prihoda i 1.401 kuna neto dobiti. Za 2022. rezultati zasad nisu poznati.

- U međuvremenu je Gepek postao najbrži oblik dostave od farme do stola u Hrvatskoj i to nam je danas važan segment poslovanja koji želimo prenijeti van - kaže Škarica.

Dodaje da znaju da to već funkcionira i izvan Hrvatske. Pakete, naime, ne dostavljaju samo u domaće gradove već i u gradove i mjesta u Italiju, Austriju, Njemačku i Irsku te Srbiju i Sloveniju. Škarica kaže da im je upravo stoga zanimljiva investicija od Lilića iz Polygona. S njome žele primijeniti blockchain i tako povećati sigurnost i transparentnost svoje usluge.

- Tako ćemo moći ponuditi podatke za praćenje pošiljke u stvarnom vremenu, a koristit ćemo ga i u sustavu nagrađivanja i samim time poticati najbolje korisnike te tako raditi i na povećanju i prihoda i sigurnosti - kaže Škarica.

image

Carla Ferreri, suosnivačica i direktorica Gepeka

Marko Todorov/Cropix

Energetska kriza

Razlog zašto su se odlučili za prvu, a razgovaraju i o većoj investiciji je, pojašnjava, u tome što kao i s pandemijom, upravo im se otvorila nova poslovna prilika. Rat u Ukrajini značajno je podigao cijene energenata pa su vozači i izvan Hrvatske počeli mnogo razmišljati o cijeni prijevoza.

- Znam da to nije popularno spomenuti, ali činjenica je da je svijet već sada u globalnoj krizi uz inflaciju i strelovit porast cijena energenata. Platforme kao što je Gepek temeljene na ekonomiju dijeljenja u takvoj situaciji mogu pomoći malim ljudima prebroditi teret ekonomske nesigurnosti i nestabilnost standardnih financijskih modela, i to je naša misija - zaključuje Škarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 03:34