POČINJE BITKA

Google uložio ozbiljan novac u AI koji je navodno na višoj razini od ChatGPT-a: No, ima i tamnu mrlju...

Anthropic je dosad je primio ukupno milijardu dolara ulaganja...

Ilustrativna fotografija

 Ascannio/Alamy/Alamy/Profimedia/Ascannio/alamy/alamy/profimedia

Počelo je formiranje AI tabora. Nakon što je Microsoft najavio višegodišnje ulaganje od 10 milijardi dolara u vlasnika ChatGPT-a, njegov rival Google odmah je iskeširao 300 milijuna dolara u vlasnika Claudea. AI tehnologija Claude službeno je predstavljena u siječnju i to kao prva konkurencija ChatGPT-u.

Po mišljenju stručnjaka koji su imali priliku isprobati Claude i usporediti ga s ChatGPT-om, riječ je o AI-ju koji je ili na istoj ili čak na višoj razini razvoja od njega.

I ChatGPT i Claudea proizveli su američki AI startupi čije se tržišne valuacije već sada mjere u milijardama dolara. ChatGPT je proizvod tvrtke OpenAI, a Claude tvrtke Anthropic. No, dok se o ChatGPT-u i OpenAI-u u posljednje vrijeme dosta pisalo, Claude i Anthropic držali su se ispod radara.

Ispod radara

Dario Amodei, osnivač i direktor Anthropica kaže da je oduševljen što će surađivati s Googleom.

- Ovo nam otvara mogućnost da koristimo Google Cloud za istraživanje, treniranje i implementaciju naše AI tehnologije, a iznimno se impresionirani otvorenošću i fleksibilnošću infrastrukture Googleovog Clouda - kaže Amodei.

Dodaje da će zahvaljujući investiciji i suradnji u narednim mjesecima povećati Anthropicove sustave. Google je ovom investicijom stekao 10 posto udjela u Anthropicu, osigurao posao pružanja usluga Googleovog Clouda, koji primjerice pogoni Google Search i YouTube, i otvorio prilike za izradu vlastitih AI alata koje će dodati svojoj tražilici, i to već tijekom 2023. godine.

Thomas Kurian, izvršni direktor Google Clouda kaže da je AI prerasla okvire akademskih istraživanja i ušla u mainstream kao pokretačka snaga transformacije u svim industrijama.

- Google Cloud nudi otvorenu infrastrukturu za nove AI startupe, a naše partnerstvo Anthropicom odličan je primjer što možemo ponuditi tvrtkama i korisnicima kako bi gradili i koristili snagu pouzdanih i odgovornih AI sistema - kaže Kurian.

Cloud igrači

Nakon što su Microsoft i Google počeli formirati svoje AI tabore za očekivati je da će u velike AI investicije krenuti i divovi poput Amazona, Oraclea, Facebooka, Applea i drugih, jer svi grade i razvijaju vlastite cloud sustave.

AI je ogroman korisnik cloud infrastrukture, odnosno ima nezasitnu potrebu za fleksibilnim i uvijek i od svuda dostupnim računalnim resursima, koji se prema potrebi mogu jednostavno povećavati ili smanjivati. To je u ovoj fazi razvoja AI startupa, poput OpenAI-ja i Anthropica, njima problem, ali velikim cloud igračima prilika da uđu u njihovu vlasničku strukturu i odmah dio investicije povrate kroz unosne ugovore o korištenju njihove cloud infrastrukture.

Usto, dakako, tako si osiguravaju i prvi pristup AI tehnologiji koja im treba i za njihov budući razvoj. Google AI koristi takoreći otkako je nastao, a Microsoft pak AI sad apostrofira kao svoju budućnost.

Anthropic je četiri puta mlađa kompanija od OpenAI-a.

Osnovao ju je 2021. godine bivši voditelj razvoja i istraživač u OpenAI-ju Dario Amodei. Njegov tim je radio na razvoju GPT-3 tehnologije koja stoji iza ChatGPT-a. Kad je pokrenuo Anthropic odmah si je na početku postavio u zadatak da neće razviti samo napredan AI već da će u njega uključiti i niz sigurnosnih tehnologija.

Jedna od tih tehnologija, koja se čini da će biti presudna da bi se AI mogli usuglasiti s budućom EU regulativom, je da AI može objasniti kako je došao do određenog odgovora.

Odgovor i objašnjenje

ChatGPT to zasad nije pokazao da može. S druge strane, Anthropic je objavio 14 znanstvenih radova koji pokazuju kako izgraditi AI jezične tehnologije koje su pouzdane, koje se može kontrolirati, što uključuje i da mogu interpretirati kako su došli do zaključaka. Claude zasad nije javan, ali odgovore koje su objavili prvi testeri ukazuju da je Anthropic ili uspio ili na tragu da bi to mogao i isporučiti.

Anthropic ima i jednu tamnu mrlju.

Startup je primio ukupno milijardu dolara investicija. U prvoj rundi 2021. godine su 124 milijuna dolara u ovaj AI startup investirali osnivač Asane Dustin Moskovitz, zatim bivši direktor Googlea Eric Schmidt i prvi inženjer Skypea, Estonac Jaan Tallinn.

Ta su ulaganja u međuvremenu narasla na 200 milijuna dolara, da bi lani tvrtka primila dodatnih 500 milijuna dolara kapitala. No, taj je kapital ubrizgan pod vodstvom Alameda Researcha. Riječ je kripto hedge fondu koji je pokrenuo osnivača FTX-a Sam Bankman-Fried. FTX je bankrotirao, a Sam Bankman-Friedu i njegovom društvu sudi se zbog prevare. On je pak investiciju u Anthropic naznačio u stečajnoj masi FTX-a kao onu koja bi mogla pomoći vjerovnicima u naplati svojih potraživanja.

Analitičari su složni da su ulaganja u AI startupe u porastu i da u narednom razdoblju slijede nova iznenađenja u ovom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:55