Fintech

Hrvatski startup koji je odblokirao 260 građana primio 700 tisuća eura investicije

U 2022. savjetovali preko 10 tisuća Hrvata, a više od 50 posto blokiranih s redovitim primanjima ima mogućnost odmah izaći iz blokade

Igor Škrgatić i Sabine Gradištanac Škrgatić, suosnivači i direktori startupa BE-ON

 Jl/

Hrvatski startup koji pomaže blokiranim građanima povratiti financijsku slobodu, BE-ON, primio je investiciju od 700 tisuća eura. Investitor je prvi hrvatski VC fond s društvenim učinkom Feelsgood, kojem je to druga investicija u ovu tvrtku, u ukupnoj vrijednosti od 1,3 milijuna eura.

U BE-ON-u navode da su dosad uspjeli riješiti probleme 260 blokiranih građana. Oni su se nakon savjeta i pomoći BE-ON-a uspjeli financijski osoviti i početi oporavljati.

Startup je razvio poslovni model po kojem pomaže blokiranim građanima i vrši ulogu kreditnog posrednika. Sve to radi na društveno odgovoran način i uz odobrenje regulatora.

Teška statistika

- Tijekom 2022. godine smo pomogli oporavak 260 blokiranih građana te savjetovali više od 10 tisuća građana koji su u ozbiljnim financijskim poteškoćama - navode u BE-ON-u.

Dodaju da ne treba zaboraviti da više od 50 posto blokiranih s redovitim primanjima ima mogućnost odmah izaći iz blokade i BE-ON im u tome pomaže.

U Hrvatskoj je s krajem srpnja, prema podacima Fine, bilo blokirano 219,9 tisuća građana s ukupnim dugom od 2,42 milijardi eura.

U BE-ON-u navode da su ovršeni samo na kamate dužni 0,88 milijardi eura.

- Najveći dio duga, u iznosu od 0,68 milijardi eura, bez kamata, odnosio se na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima - pojašnjavaju u BE-ON-u.

Trendovi su, dodaju, vrlo loši što se ne vidi na prvu.

U odnosu na kraj srpnja lani, broj ovršenih građana je pao za 5,7 posto, a njihov ukupni dug je 1,7 posto manji. Međutim, ti podaci jako variraju. Tako je broj ovršenih građana krajem srpnja ove godine manji za 0,2 posto u odnosu na lipanj, ali je njihov dug u istom razdoblju narastao za 1,1 posto.

- Ne manje važno, procjenjuje se da se još najmanje toliko građana nalazi na samom rubu blokade čime dolazimo do brojke od gotovo 500 tisuća stanovnika Hrvatske koji su u ozbiljnim financijskim, a samim time i životnim te društvenim poteškoćama - navode u BE-ON-u.

image

Sabine Gradištanac Škrgatić, suosnivačica BE-ON-a i Dinko Novoselec, suosnivač VC fonda Feelsgood

Jl/

U Feelsgoodu pojašnjavaju da BE-ON ne riješava samo uspješno financijske probleme građana već to također radi na poslovno održiv način.

Profitabilan startup

Prema Fini, BE-ON je u 2022. godini povećao prihod za 3,5 puta na 349 tisuća eura, odnosno 2,63 milijuna kuna. Pri tome je iz minusa od 166 tisuća kuna u 2021. prošlu godinu završio s plusom od 547.4 tisuća kuna ili 72,6 tisuća eura.

Sabine Gradištanac Škrgatić, direktorica u BE-ON-u kaže da bilježe sve veći broj upita građana, potencijalnih korisnika.

- Zahvaljujući prepoznavanju od strane investitora, Feelsgooda, s kojim ostvarujemo doista izvrsnu suradnju, imamo i dodatne mogućnosti za provedbu naših ideja u praksu, odnosno ostvarenje daljnjeg pozitivnog društvenog učinka kroz savjetovanje i pomoć financijski opterećenih građana - kaže Gradištanac Škrgatić.

Dinko Novoselec, suosnivač fonda Feelsgood kaže da rezultati koje bilježi BE-ON potvrđuju i društvenu i poslovnu opravdanost investicije u taj startup.

- Raduje me da smo ovom značajnom investicijom domaćeg kapitala u domaću kompaniju osigurali mjerljiv društveni učinak, zajedno stvarajući pozitivne smjerove daljnjeg razvoja Hrvatske. Bolje, pravednije i društvo dodatnih mogućnosti, temeljenih na znanjima i vještinama stručnjaka ono je za što ćemo se nastaviti zalagati i nadalje, otvarajući s našim partnerima nove prostore u rješavanju stvarnih izazova hrvatskog društva - zaključuje Novoselec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:29