TRANSFORMACIJA

HT u novom tipu investicija u broadband: U paketu s optikom daje ‘super aplikaciju‘

Među prvim uslugama opcija da roditelj mobitelu i računalu djeteta koje nije napravilo domaću zadaću oduzme pristup kućnom WiFi-ju

Nema više potrebe za ručnim isključivanjem routera s interneta, jer roditelji će sad to moći raditi kroz mobilnu aplikaciju neovisno gdje se nalazili

 Yau Ming Low/Alamy/Profimedia

Hrvatski telekom u četvrtak je u Zagrebu objavio da je unaprijedio fiksnu infrastrukturu kako bi nove fiksne usluge umjesto jednom do dva puta godišnje mogao lansirati na mjesečnoj do kvartalnoj razini.

Korisnici će to osjetiti kroz nove mogućnosti.

Dijete nije napisalo domaću zadaću. Do sada se internet mogao zabraniti izvlačenjem žice iz routera ili pak oduzimanjem mobitela i računala. Više ne. Sad se to može elegantno ograničiti klikom u mobilnoj aplikaciji, i to ciljano baš za točno određene mobitel i računalo. Ostali uređaji dalje mogu normalno na WiFi, odnosno internet.

Telekom kao aplikacija

Kroz mobilnu aplikaciju HT je omogućio i dijeljenje WiFi lozinke kućnog interneta te dodatne sigurnosne mogućnosti.

Nataša Rapaić, članica Uprave za privatne korisnike HT-a kaže da je to tek početak.

Pojašnjava da je plan HT-a da se korisnici njihovim fiksnim uslugama mogu upravljati na isti način kao i mobilnima, kroz odabir opcija u mobilnoj aplikaciji.

- U prvih šest mjeseci 2023. postali smo rekorder po investicijama, s više od 233 milijuna eura, dvostruko više no lani, a cilj je poboljšati korisničko iskustvo korisnicima kroz stalno inoviranje, unapređenje i poboljšanja - kaže Rapaić.

image

Nataša Rapaić, članica Uprave za privatne korisnike HT-a

Goran Mehkek/CROPIX

Sve te investicije nisu otišle samo u izgradnju optike i 5G-a već i u unapređenje infrastrukture kako bi se HT iz korisničke perspektive mogao pretvoriti u mobilnu aplikaciju.

Inače, HT-ova aplikacija na Google Playu dosad je preuzeta više od milijun puta, dok je na iPhoneu ova aplikacija šesta u Hrvatskoj u kategoriji produktivnosti, odmah iza Gmaila, ChatGPT-a, Google Drivea te Microsoftovog Outlooka i Worda.

- Uveli smo tehnologiju koja omogućuje da različite operativne sisteme na kojima su različiti routeri od različitih proizvođača, da ih sve možemo staviti na isti operativni sistem i sinkronizirati upravljanje sa svima njima - kaže Rapaić.

Ivan Runje, direktor Sektora upravljanja proizvodima HT-a pojašnjava da im to omogućuje da se fokusiraju na potrebe korisnika, a ne želje proizvođača routera.

- Do sada su vendori bili ti koji su dodavali mogućnosti na routere, a sada nije presudno što oni nude već ono što žele naši korisnici i mi imamo platformu preko koje želje naših korisnika možemo i ispuniti te dodavati nove usluge kontinuirano - kaže Runje.

image

Ivan Runje, direktor Sektora upravljanja proizvodima HT-a

Goran Mehkek/CROPIX

Tehnologija koju je uveo HT zove se Reference Design Kit ili RDK i njen razvoj otvoren je open-source zajednici koju podržava američka kompanija RDK Management, koju su kao joint venture prije deset godina osnovali Comcast Cable i Time Warner Cable.

Deutsche telekom lansirao je novu tehnologiju krajem 2022. godine u Poljskoj te najavio da će je podržavati svi routeri koje će tvrtke u sastavu DT grupe koristiti ubuduće.

Brze nadogradnje

DT navodi da nova tehnologija omogućuje operaterima da sami osvježavaju mogućnosti routera, ali i da ponude bolje cloud usluge, brže i automatski rješavaju probleme korisnika i omoguće korisnicima punu kontrolu nad svojim fiksnim uslugama kroz mobilnu aplikaciju telekoma.

Runje kaže da trenutačno na HT-ovoj fiksnoj mreži 90 tisuća routera podržava novu tehnologiju i time ima mogućnost koristiti nove opcije.

- Cilj je da u roku od dvije godine to može 70 posto routera na fiksnoj mreži HT-a - zaključuje Runje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:46