REZULTATI

King ICT planira AI akviziciju u 2024. godini: Prethodno preuzeo Omega software i Alter Info

Najveći sistemski integrator u Hrvatskoj prethodno preuzeo Omega Software i tvrtku za kibernetičku sigurnost Alter Info

Plamenko Barišić, predsjednik uprave King ICT-a

 Davor Pongracic/Cropix

King ICT, najveći sistemski integrator u Hrvatskoj u potrazi je za prvom AI akvizicijom. ICT kompanija u sastavu grupacije M SAN, koja je najavila da u idućih nekoliko godina planira izaći na burzu, ove je godine pripojila tvrtku za kibernetičku sigurnost Alter Info. Prije toga, pripojila je Omega Software.

Plamenko Barišić, predsjednik uprave King ICT-a kaže da u AI-u vide prostor za rast.

Nove prilike

- U ovom trenutku gledamo na tržištu prilike u AI-ju. Ima dosta igrača, interes s naše strane postoji da uđemo u Ai pa i kroz akviziciju, ali nemamo ništa određeno što već planiramo kupiti - kaže Barišić.

Dodaje da u ovoj godini očekuje povećanje prihoda za 10 posto, da će profitabilnost ostati na razini prethodne godine i da će godinu zaključiti s približno 770 zaposlenika.

Usporedbe radi, King ICT je 2022. godine u prihodu probio 100 milijuna eura. Te godine, prema podacima Fine, rastao je za 9,54 posto na 105,1 milijuna eura. Neto dobit mu je iznosila 5,97 milijuna eura, uz rast od 14,4 posto.

Barišić navodi da u 2024. godini planiraju veći iskorak na zapadnoeuropska tržišta. King ICT intenzivno surađuje s NATO-om, a širenje portfelja u kibernetičkoj sigurnosti otvara mu prostor za nove poslove kako za taj vojni savez tako i za druge klijente na Zapadu.

Iskorak u Belgiju

- Otvorili smo podružnicu u Belgiji, u Bruxellesu, jer nam je cilj dalje se širiti na zapad. Plan je u idućih nekoliko godina do petine prihoda ostvarivati od izvoza - kaže Barišić.

Početkom 2023. godine, King ICT dobio je posao za NATO kao jedan od dva ključna partnera za kibernetičku sigurnost na svjetskoj razini. Barišić pojašnjava da to znači da je u 2023. i 2024. godini King ICT postao zadužen za zadatke visokog prioriteta u dnevnim operacijama u Savezu i implementaciju najsuvremenijih rješenja kibernetičke sigurnosti za NATO Agenciju.

image

King ICT je postao jedan od partnera NATO saveza

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

U Hrvatskoj će se poslovi u kibernetičkoj sigurnosti u 2024. godini otvoriti kroz primjenu NIS2 direktive na razini EU-a.

Usto, Barišić navodi da se kroz NPOO stvorila pretpostavka za modernizaciju gospodarstva. To uključuje i primjenu tehnoloških rješenja zasnovanih na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, a koja su u posljednje vrijeme postala popularna zbog ChatGPT-a.

- Većina industrija eksploatira ili eksperimentira mogućnosti i dosege umjetne inteligencije i strojnog učenja, koristeći sve veće podatkovne setove, trenirane algoritme i računalne kapacitete - kaže Barišić.

Navodi da zbog toga King ICT već sad ima tri podatkovna centra. Koristi ih kroz partnerstva, a čelnik King ICT-a ističe da već neko vrijeme postoje planovi za izgradnju vlastitog podatkovnog centra i da to cijelo vrijeme postoje sve aktualnija tema.

No, pojašnjava da to u idućoj godini nije prioritet zbog postojeća tri podatkovna centra.

Projekt za Podravku

U Hrvatskoj je King ICT ove godine realizirao niz velikih projekata. Za Podravku tako radi na projektu najveće integrirane elektrane u Hrvatskoj.

U sklopu projekta provest će se izgradnja fotonaponskih elektrana koje će Podravci osigurati značajne uštede u trošku električne energije i smanjiti emisije ispušnih plinova. Projekt uključuje 5 fotonaponskih elektrana, a obuhvaća više od 40 krovova.

Nakon Zadra i Šibenika, King ICT radi provodi projekt uvođenja integriranog transportnog sustava u Split.

image

Tvrtka je snažno uključena u projekte automatske kontrole prometa u okviru nekoliko smart city inicijativa

Ranko Suvar/Cropix

Taj projekt, pojašnjava Barišić, jedan je od najmodernijih smart city projekata u Europi, a uključuje, među inim, uvođenje pametnih semafora, videonadzora, informiranje putnika o prometu, prioritizaciju javnog prijevoza i hitnih službi, sustav za praćenje vremenskih uvjeta te opremanje Centra za kontrolu i nadzor prometa.

Izazovna godina

King ICT u Studencu je uveo bežično mrežno rješenje, sa Končar Digitalom radi na projektu konsolidacije i modernizacije cjelokupne ICT infrastrukture Grupe Končar, a u Hrvatskim šumama je završio uvođenje SAP ERP rješenja.

- Iduća godina bit će vrlo izazovna zbog izbora u Hrvatskoj i SAD-u te globalne geopolitičke situacije, ali potreba za daljnjim napretkom otvara mnoge prilike i zato očekujemo daljnji rast - zaključuje Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:55