AI startupi

Kreće borba za deset najboljih startupa u području umjetne inteligencije u Hrvatskoj i regiji

Nakon Robotiq.ai-ja i Cidrani Bioma čeka se tko će na konferenciji AI2FUTURE odnijeti titulu najboljeg

Na konferenciji je predstavljen i najpoznatiji robot Boston Dynamicsa

 Jl/

Nakon Robotiq.ai-ja, koji je prikupio 900 tisuća eura investicije, i Cidrani Bioma, koji je osigurao 600 tisuća eura investicije, sa zanimanjem se očekuje tko će ove godine na konferenciji AI2FUTURE odnijeti titulu najboljeg regionalnog AI startupa.

Željko Krizmanić, organizator konferencije AI2FUTURE kaže da su ove godine privukli na konferenciju brojne VC fondove.

- Od Fil Rouge Capitala, Nextroada i Launchuba preko Day One Capitala, Elevena, J&T Venturesa, Portfoliona i Roca pa sve do APX-a i South Central Venturesa. Cilj je bilo na trećem pitchu za TOP10 AI startupa iz Hrvatske i regije dovesti poznate VC fondove koji zajednički upravljaju s više stotina milijuna eura investicijskog kapitala - kaže Krizmanić.

Dodaje da su ove godine na konferenciju doveli jednu od trenutno najvećih zvijezda u svijetu umjetne inteligencije (AI). Riječ je o Petru Veličkoviću, znanstveniku iz Googleovog DeepMinda iz Londona, koji je zajedno sa svojim timom razvio AI model koji danas kao asistenta koriste vrhunski matematičari. Njegov AI asistent pomaže u dokazivanju teških matematičkih teorema, a znanstveni rad, koji je nastao kao produkt razvoja i testiranja tog novog DeepMindovog AI-ja nedavno je na naslovnici objavio časopis Nature. Jutarnji list osigurao je ekskluzivni intervju s Veličkovićem.

- Na AI2FUTURE također dolazi Julien Simon, glavni evanđelist francuskog AI jednoroga Hugging Facea i zvijezde evropske AI scene te Davor Andrić, globalni tehnološki lider za autonomna vozila u Amazonu - kaže Krizmanić.

Dodaje da će se ove godine zaroniti u AI trendove aktualne po pojedinim državama. U Hrvatskoj će po tom pitanju najviše riječi biti o testiranju AI-ja u zdravstvu.

- Ako je igdje potrebna primjena umjetne inteligencije i postoji veliki prostor za inovacije onda je to područje zdravstva. Međutim, inovativni tehnološki projekti na tom području često nailaze na mnoge zapreke u implementaciji i široj primjeni. Uz premijerno predstavljanje hrvatskog EIDH projekta, na panelu „Hrvatska kao poligon za testiranje AI-ja u zdravstvu“ potražit ćemo odgovor na to što je potrebno kako bi se ubrzao put od istraživanja do bolnica - kaže Krizmanić.

Navodi da tijekom 13. i 14. listopada, kad se u Zagrebu održava konferencija, neće zaobići ni temu Googleovog inženjera, kojem je kompanija dala otkaz nakon što je javno objavio i gorljivo branio svoje uvjerenje da je umjetna inteligencija na kojoj je radio postala svijesna, odnosno da ima svijest.

- Čovjek je tvrdio da chatbot sustav, koji se oslanja na Googleove jezične modele i trilijune riječi s interneta, ima sposobnost razmišljanja o vlastitom postojanju i svom mjestu u svijetu. Ima li ili nema je nešto što ćemo odgovoriti uz zanimljive sudionike rasprave. Intriganti uvod u panel pružit će Henry Shevlin, Senior Research Associate sa Sveučilišta u Cambridgeu - zaključuje Krizmanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:46