AI2FUTURE 2022

Microblink, Bonsai.tech i CantabPI predstavili vlastite AI proizvode

Domaće tvrtke izlažu sve više primjera vlastitih AI proizvoda od kojih neke već uspješno izvoze na tri kontinenta

AI2FUTURE konferencija ove je godine okupila 350 sudionika

 Jl/

Umjetna inteligencija (AI) pomogla je otkriću novog antibiotika - halicina. Na policama trgovina AI pomaže u istraživanju proizvoda izravno, tijekom kupovine. AI pomaže razvrstavati mailove, pomaže u optimizaciji trgovina te o AI-u uvelike ovisi budućnost logistike i transporta. U mnogim od ovih područja svoje proizvode ili istraživanja rade domaće tvrtke moglo se saznati na konferenciji AI2FUTURE, koja se pred 350 sudionika održala u Zagrebu.

Petar Veličković, znanstvenik iz Googleovog DeepMinda tako je govorio o tome kako se pomoću AI stvaraju novi asistenti koji pomažu znanstvenicima. Jedan takav primjer je otkriće novog antibiotika halicina.

- Strojno učenje je identificiralo novu vrstu antibiotika iz baze od više od 100 milijuna molekula - pojasnio je Veličković.

image

Petar Veličković, znanstvenik u DeepMindu od Googlea

Jl/

Julien Simon, glavni promotor Hugging Facea kaže da prema takvim otkrićima mogu ići i svi oni koji nisu toliko duboko u računalnim znanostima da bi sami razvijali vlastite modele. Pojasnio je da danas postoji revolucionarna arhitektura modela dubokog učenja, takozvani transformer modeli, koja je postala standard za obradu prirodnog jezika, govor i računalni vid.

- Pokazala se učinkovitom u širokom spektru zadataka tako da ako želite u što kraćem vremenu kreirati poslovnu vrijednost, nema potrebe razvijati vlastiti model koji će dobro izgledati u CV-ju jer postoji niz postojećih modela koje je moguće primijeniti - kaže Simon, čiji Hugging Face okuplja stručnjake koji međusobno dijele AI znanja.

I hrvatske tvrtke rade s AI-om. Fortenova je predstavila što radi na tom području, a tvrtke poput Microblinka, Cantab PI-ja i Bonsai.techa tu su imale i konkretne proizvode koje nude na tržištu.

Matej Balun, AI inženjer iz Microblinka tako je predstavio tehnologiju prepoznavanja proizvoda u trgovinama pomoću AI-ja.

- Pandemija je donijela velik skok online kupovine, ali većina kupaca i dalje kupuje namirnice i osnovne potrepštine u trgovinama. Kako više od 90 posto kupaca koristi pametne mobitele tijekom kupnje, Microblink je napravio asistenta koji im pomoću računalnog vida i modela strojnog učenja daje dodatne informacije o pojedinačnom proizvodu - kaže Balun.

image

Davor Andrić, globalni tehnološki lider za autonomna vozila u Amazon Web Servicesu

Jl/

Siniša Slijepčević, osnivač i direktor Cantab PI-ja govorio je o vlastitim rješenjima za naprednu analitiku u bankarstvu.

- Predstavili smo i Next Best Action AI platformu koju smo već implementirali za neke od vodećih globalnih korporacija na tri kontinenta - kaže Slijepčević.

Antonio Matušan, voditelj razvoja proizvoda u Bonsai.techu, koji je dio grupe SPAN, opisao je Rulifya.

- Riječ je o osobnom email pomoćniku koji pomoću AI-ja sortira i obrađuje emailove, štedeći vrijeme - zaključuje Matušan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:55