Konferencija ACAP

Nova prilika za hrvatski turizam: 40 milijuna potencijalnih turista i rast BDP-a do 2,8 posto

Hrvatska je među najtraženijim turističkim destinacijama na svijetu, a može to biti i u zdravstvenom turizmu - kaže predsjednik ACAP-a

ACAP konferencija i Panel o zdravstvenom turizmu odrzan u Hotelu Sheraton u Zagrebu. Na fotografiji: Miljenko Bura, Goran Krstacic, Vladimir Mozetic

 Vanesa Pandzic/CROPIX

Dok se u Hrvatskoj vodi živa rasprava o ‘pravom‘ broju turista na Jadranskoj obali, u Zagrebu se u četvrtak na najvećem godišnjem susretu američkih i hrvatskih profesionalaca i poslodavaca, konferenciji ‘ACAP - Connecting the Doers‘ razgovaralo o mogućnostima dovođenja nekih novih turista, onih koji traže zdravstvene usluge. Profitabilnog i brzorastućeg turističkog biznisa koji u Hrvatskoj već stvara više od 500 milijuna eura prometa.

Ivana Kolar, predsjednica Zajednice zdravstvenogi turizama HGK, kaže da već sad postoji više od 40 milijuna zdravstvenih turista godišnje. Posebno onih koji traže dentalne, oftalmološke i usluge kirurgije.

- Hrvatska ima odlične boutique klinike i vrhunske stručnjake specijalizirane u raznim područjima, a iako je azijsko-pacifičko tržište po tom pitanju trenutačno najrazvijenije, upravo je europsko tržište zdravstvenog turizma ono koje raste najbrže i trebao bi biti na razini sto milijardi eura do 2030. - kaže Kolar.

Dodaje da je to prilika da se dovede nove goste, produži sezona i podigne profitabilnost turizma.

Steven Pavletic, predsjednik ACAP-a navodi da zdravstvo predstavlja više od petina američkog BDP-a i da postoji interes da se iz SAD-a u Hrvatsku prenese i znanje i tehnologija, ali i investicije.

- Hrvatska je jedna od najtraženijih turističkih destinacija na svijetu te može takve uspjehe nizati i u zdravstvenom turizmu - kaže Pavletic.

ACAP je zbog toga u Hrvatsku pozvao izvršnog potpredsjednika UMPC-a Charlesa Bogostu. Čelnik najveće američke zdravstvene organizacije koja investira u inozemstvu istaknuo je da im je idući strateški cilj razviti poslovanje u Hrvatskoj.

- Naša je vizija da Hrvatska može postati ulaz za investicije u zdravstvo, kako kod vas tako i u cijeloj regiji. Zato je UMPC, nakon Italije, Irske, Kazahstana i Kine odlučio tražiti način kako ovdje razviti svoje usluge - kaže Bogosta.

UMPC je zapošljava 5000 liječnika, broji 8400 kreveta na raznim lokacijama i radi godišnji promet od 26 milijardi dolara. Bogosta navodi da je model suradnje koji traži ovdje javno-privatno partnerstvo. UMPC već je napravio prvi korak kad je krajem prošle godine potpisao ugovor o suradnji s bolnicom Sv. Katarina.

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta kaže da je Vlada predvidjela da se u zdravstveni turizam u idućem razdoblju usmjeri više od 100 milijuna eura iz EU fondova.

image

Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta

Vanesa Pandzic/Cropix

Državni tajnik u ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić kaže da se upravo dovršava akcijski plan koji je prepoznao zdravstveni turizam kao jedan od stupova razvoja najveće hrvatske industrije.

- Želimo imati sezonu koja traje sve dane u godini, a s poticanjem razvoja zdravstvenog turizma procjena je i da bi moglo doći do rasta BDP-a od 2,8 posto - kaže Pavić.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je Hrvatska postigla sve vanjskopolitičke ciljeve, osim ulaska u OECD.

- Sad je cilj da ojačamo kvalitetu života naših građana i veze s našim iseljeništvom u SAD-u tu mogu pomoći - zaključuje Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:00