UVODNIK

Plan nam je sa Startup Reportom ići još korak dalje!

Tražeći odgovor na pitanje kako su kod nas, u samo desetak godina, nastale tvrtke koje se natječu s Teslom, Legom i Googleom došli smo do Startup Reporta

Bernard Ivezić

 CROPIX

Tražite li brojke koje daju uvid u broj hrvatskih startupa i investicije u njih, na pravom ste mjestu! Znate li nekoga koga bi te informacije mogle zanimati, slobodno podijelite ovu publikaciju (PDF) preko WhatsAppa, Vibera, Telegrama, Messengera, Discorda, LinkedIna, Slacka, Teamsa, Workplacea, pa čak i e-maila!

Imate li startup ili razmišljate o pokretanju jednoga, a za pitch vam trebaju podaci o hrvatskim startupima: iskoristite brojke koje smo otkrili. Jedino što vas molimo jest da potpišite nas kao izvor.

Želite li nam reći što vam se svidjelo u Startup Reportu, što bi moglo biti bolje ili što vam se ne sviđa, svakako nam se javite! Naša je adresa elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Kao i svako drugo, tako je i ovo naše putovanje počelo malim korakom. U prvom broju fokusirali smo se na pokazatelje startup ekosustava u Hrvatskoj tijekom prošle godine. Pratimo što rade startupi i osnivači, ali i svi oni drugi koji podupiru njihov razvoj.

Startupi potiču brži razvoj tehnoloških i poslovnih inovacija. Zato je Europska unija prije godinu dana, 19. ožujka 2021., predložila deklaraciju o startupima "EU Startup Nations Standard of Excellence". Hrvatska je potpisala tu deklaraciju, iako ne baš odmah i ne baš pretjerano voljno.

Rimčevo preuzimanje Bugattija najveća je akvizicija u povijesti suvremene Hrvatske, a Infobip je danas najveća multinacionalna kompanija iz Hrvatske. Osim što su startupi, Rimac Automobilima i Infobipu zajedničko je i da žele poduprijeti razvoj domaćeg gospodarstva i pomoći u zadržavanju talenata u Hrvatskoj.

Nama je ovo također startupovski projekt. Radili smo ga agilno. U godinu dana stvorili smo LinkedIn stranicu Novac.hr s više od 10.000 pratitelja potpuno organski i pritom smo iz mjeseca u mjesec bili najbrže rastući profil nekog medija iz Hrvatske na LinkedInu.

U 2020. pokrenuli smo prvi izbor hrvatskih startupa uz pomoć struke. Podržali su nas prvi hrvatski venture capital fondovi South Central Ventures, zatim najveći hrvatski VC fond Fil Rouge Capital te najveći startup hub u Hrvatskoj, Zicer. Tako smo izabrali "Novac.hr TOP10 startupa za pratiti" u 2021. na kojem su se našla i dva hrvatska jednoroga - Infobip i Rimac Automobili, kao i dva igrača koja su do danas došla na pola puta da to postignu - Cognism i ReversingLabs.

Ove smo godine proširili popis na top 25 startupa koje treba pratiti u 2022. S njega smo odmah uklonili sve velike igrače kako bismo oslobodili prostor za nove nade, a za novi smo izbor dobili još širu podršku domaće startup zajednice.

Plan nam je sa Startup Reportom ići još korak dalje. Putem anketa četiri puta godišnje mapirat ćemo hrvatski startup ekosustav i njihove rezultate u obliku otvorenih podataka (open-data) ponuditi zajednici da ih analizira i otkriva kako naš startup ekosustav učiniti boljim.

Naglasio bih za kraj ono ključno, presudno, i za društvo i za gospodarstvo u Hrvatskoj, a to je bolje razumijevanje mladih i promjena. Nije tajna da u prosjeku devet od deset startupa propadne, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj. Ali startupi nisu ljudi. To su projekti i tvrtke, što znači da iza onih devet propalih projekata i tvrtki ostane barem devet, a redovito i znatno više pojedinaca koji su stekli znanja i iskustva kakvih u Hrvatskoj dosad nije bilo. Ti su pojedinci pokretačka snaga hrvatskog startup ekosustava. Ako se pitate kako su u samo desetak godina u Hrvatskoj nastale tvrtke koje se natječu s Teslom, Googleom i Legom, to je zbog tih novih stručnjaka, talenata koje danas svi traže.

Bernard Ivezić, urednik Startup Reporta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:03