E-infrastruktura

Pretpostavka deeptecha: SRCE predstavilo dom za hrvatska superračunala

U rad puštena mreža pet podatkovnih centara vrijedna gotovo 200 mil. kuna koji će poslužiti i za razvoj deeptech startupa

Nova je e-infrastruktura kvantni skok za hrvatsku znanost

 Goran Mehkek/Cropix

U Zagrebu je predstavljena najveća mreža cloud data centara u Hrvatskoj u kojoj će biti smješteno nekoliko superračunala za podršku znanosti i gospodarstvu.

Ovu podatkovnu infrastrukturu u četiri je godine za gotovo 200 milijuna kuna izgradio, zajedno s partnerima, Računski centar Sveučilišta u Zagrebu - SRCE. No, mreža neće biti samo zagrebačka nego pruža podršku svim hrvatskim sveučilištima.

Zato su od pet podatkovnih centara dva smještena u glavnom gradu, a po jedan u Splitu, Osijeku i Rijeci.

image

Ivan Marić, ravnatelj SRCE-a

Ronald Gorsic/Cropix/

Ivan Marić, ravnatelj SRCE-a i voditelj projekte HR-ZOO kaže da su tijekom protekla dva desetljeća gradili akademsku infrastrukturu iz jedne, središnje zgrade u Zagrebu, dok su sveučilišta po Hrvatskoj računalne resurse smještala gdje su stigla u svojim prostorima.

- Sada svjedočimo kvantnom skoku u izgradnji nacionalne akademske digitalne infrastrukture, gdje imamo pet modernih data centara povezanih optikom koji su omogućili da se računalni kapaciteti za našu znanost i gospodarstvo povećaju do deset puta - kaže Marić.

Dodaje da će tu biti smještena i hrvatska superračunala, od kojih je jedno već na putu.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Pet podatkovnih centara zajedno imaju površinu od 2679 kvadrata. Raspolažu s 11.000 procesora i 1800 virtualnih poslužitelja. Najmoderniji podatkovni centar je na kampusu Borongaj u Zagrebu. Izgrađen je po Tier 2 standardu i ima 1317 kvadrata.

- Ali najvrednije u projektu, iako danas vidimo zgrade i opremu, nisu objekti već ono što je stvoreno oko njih - naglašava Marić.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Najveći podatkovni centar u HR ZOO infrastrukturi nalazi se na Kampusu Borongaj u Zagrebu

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivan Marić na svečanosti otvorenja podatkovnih centara Hrvatskog zdravstvenog i obrazovnog oblaka (HR ZOO)

Goran Mehkek/Cropix

Navodi da su to timovi koji omogućuju da se sva ova infrastruktura može praktično iskoristiti. Znači, da je mogu iskoristiti oni koji se javljaju na natječaje Ministarstva znanost i obrazovanja, Nacionalne zaklade za znanost, kao i oni koji se natječu za IRI projekte.

- Oformili smo timove digitalnih znanstvenika koji ne poznaju samo ICT već i razna područja znanosti kako bi mogli pomoći praktično iskoristiti ove resurse - zaključuje Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:42