Svemirski startupi

Rade za Europsku svemirsku agenciju, NASA-u, surađuju s SpaceX-om Elona Muska

Razgovarali smo s nekoliko domaćih tvrtki koje već rade na projektima za svemirsku industriju

Dok se ubrzava svemirska utrka velesila, ovaj put SAD-a i Kine umjesto Rusije, u tijeku je nadmetanje privatnih kompanija što bi moglo revolucionarizirati čovjekovo osvajanje svemira. Njihov broj raste gotovo svakodnevno pa je tako 2021. prema izvještaju Space Tech Analitics, strateške agencije fokusirane na tržište svemirske industrije, u svijetu djelovalo 10 tisuća privatnih svemirskih kompanija.

Tolika konkurencija prouzročila je da je vrijednost svemirskih kompanija prvi put u povijesti premašila razinu od četiri bilijuna dolara i ključni je faktor u smanjenju troškova lansiranja u orbitu za gotovo dva reda veličine u posljednjih 20 godina. Najviše svemirskih kompanija, njih 5582 (52,1% ukupnog broja) nalazi se u SAD-u, dok je na drugom mjestu Velika Britanija koja broji 615 tvrtki. Slijede Kanada (480), Njemačka (402), Indija (368) i Kina (288) dok se među 30 zemalja koje prednjače u svemirskoj industriji nalaze i Poljska sa 48 i Češka sa 40 svemirskih kompanija.

Industrija na početku

U Hrvatskoj je svemirska industrija u samom povojima, no identificirali smo četiri startupa koji svojim rezultatima mogu biti inspiracija za pokretanje svemirskog biznisa. Mlada tvrtka Protostar Labs sa sjedištem u Belišću, a razvojnim uredom u Osijeku već se istakla na svjetskom tržištu u području rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji (AI) i računalnom vidu. Zanimljivo da je kompanija Prostar, što znači “zvijezda u nastanku”, nastala kao rezultat ideje mladih entuzijasta Astronomskog društva Anonymus u Valpovu.

- Prva neformalna osnivačka skupština tvrtke održana je u tom društvu u Valpovu, gdje smo se okupljali kao zaljubljenici u astronomiju, ali i IT, i gdje se uvijek pričalo o novim idejama i tehnologijama. Krajem 2019. godine shvatili smo da je kucnuo čas da krenemo s razvojem novih rješenja u industriji baziranoj na AI i računalnom vidu - kaže Filip Novoselnik, suosnivač i direktor Protostar Labsa.

image

Filip Novoselnik i Aldin Cebo iz IT tvrtke Protostar Labs koja se bavi rjesenjima za industriju na bazi umjetne inteligencije

Marko Mrkonjic/CROPIX

Od tvrtke s dva zaposlenika do danas stvorio je poduzeće s 15 zaposlenih. Rade iz Poduzetničkog inkubatora BIOS, jednog od onih u Hrvatskoj iz kojeg su potekle neke od naših najjačih IT tvrtki. Prostar je prva tvrtka koja iz Hrvatska surađuje s Europskom svemirskom agencijom (ESA). Za nju je razvila softverski paket koji omogućuje brži i jednostavniji razvoj rješenja, odnosno modela AI-a i računalnog vida s ciljem njihove lakše implementacije na hardverske uređaje s ograničenim resursima, poput satelita.

Od startupa do svemira

Drugi svemirski igrač s obje je ruke u IoT projektima diljem svijeta. Tvrtka Pulsar Laboratories osnovana je prije šest godina, a bavi se razvojem i istraživanjem za kompleksna hardverska riješenja.

- S Dajgorom Labincem imao sam ideju napraviti tvrtku koja će tijekom godina skupiti iskustvo i reference te biti sposobna isporučivati najzahtjevnija riješenja, a koja bi se jednom mogla pozicionirati u svemirskoj industriji. Surađujemo sa brojnim tvrtkama i partnerima u razvoju industrijskih i komercijalnih proizvoda za lokalnu i inozemnu startup scenu. Neki od klijenata u Hrvatskoj su ProKlima, Sportreact, Circuitmess, STEMI, 3Dtech i brojni drugi – rekao nam je Ante Medić, suosnivač i direktor Pulsar Laboratories.

image

Ante Medić, suosnivač i direktor Pulsar Laboratoriesa

Darko Tomas/CROPIX

Tvrtka trenutno surađuje sa Centrom za svemirske tehnologije u Sisku, no nadaju se da će uskoro uspostaviti veće suradnjama s institucijama kako što je Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

- Kratkoročno gledamo pozive od ESA-e i razrađujemo potencijalne projekte s kojima bi se prijavili na te natječaje. Također, razrađujemo suradnje sa lokalnim te EU tvrtkama u pogledu suradnje na ESA-inim projektima. Plan nam je dugoročno se pozicionirati kao tvrtka koja sudjeluje u dizajnu riješenja i hardvera u svemirskim tehnologijama te za dvije-trigodine imati ‘flight heritage’ na nekom komadu hardvera, odnosno elektronike koju razvijemo – naglasio je Medić.

Prvi domaći satelit

Smatra da za malu državu kao što je Hrvatska nema smisla natjecati se u “štancanju” jeftine elektronike.

- Tu jednostavno nismo konkurentni. No, kao što je to rast IT industrije pokazao, imamo jako dobre stručnjake u tim područijima i umjesto da odlaze raditi vani, rad za svemirsku industriju bi im omogućio da rade na ‘cutting edge’ projektima tu u Hrvatskoj. Naravno sve to zahtjeva i političku volju da se stvore preduvjeti poput članstva u ESI, ali na primjeru tvrtki poput Rimca se vidi gdje takve ‘lude’ ideje mogu završiti. Svemir je prestiž, težak je i kompleksan, ali nije nemoguć i definitivno meta vrijedna gađanja – naglasio je Ante Medić.

Iako je Spacemanic slovačka tvrtka, važna je za Hrvatsku jer će iduće godine u suradnji s brojnim partnerima iz Hrvatske lanisrati CroCube, prvi hrvatski satelit, i to pomoću Muskovog SpaceX-a.

- Spacemanic je svemirska kompanija nastala 2017. godine kao spinoff, nakon lansiranja prvog slovačkog satelita skCUBE. Stečeno znanje omogućilo je tvrtki da se bavi proizvodnjom cubesat komponenti, odnosno podsustava za nanosatelite poput kompjutera, radio primopredajnika, navigacijskih modula i drugih komponenti, te također da ponudimo usluge ‘one-stop-shopa’ - jednog mjesta za dizajn, planiranje, pripremu, i konačno i realizaciju nanosatelitskim misija. Dakle, korisnik dođe samo s teretom ili eksperimentom, koji želi poslati u svemir, i sve ostalo, osigurava Spacemanic: dizajn, izradu, programiranje, lansiranje i upravljanje satelitom – pojasnila je Daniela Jović, operativna direktorica Spacemanica i voditeljica projekta CroCube.

Prilike u orbiti

- Trenutno imamo oko 20 zaposelnih i suradnika u Slovačkoj, Češkoj i Hrvatskoj. Ove godine ćemo se udvostručiti, jer mo u procesu sklapanja ugovora za veliki ESA-in projekt, kojim u Češkoj stvaramo 20 novih radnih mjesta. Najviše smo fokusirani na razne vrste inženjera: elektroinženjere, inženjere svemirskih sustava, inženjera strojarstva, programere ‘embedded’ sustava. No, ima mjesta i za druge: poželjni su ljudi koji razumiju prodaju i tehnologije, ili naprosto znaju pisati projekte, jer je trenutno raspisano jako puno europskih natječaja te natječaja Europske svemirske agencije, i naravno, podosta lokalnih prilika vlada pojedinih država koje potiču inovacije, ekonomiju s velikom dodatnom vrijednošću, i svemir kao takav, jer je to jednostavno budućnost – naglasila je Daniela Jović.

image

Daniela Jović, voditeljica projekta CroCube i suosnivačica tvrtke Spacemanic

Vedran Peteh/CROPIX

Iako Slovakinja koja živi i radi u Hrvatskoj, Daniela Jović mnogo entuzijazma ulaže u razvoj “svemirskog ekosustava” ovdje, lokalno, gdje se preslila.

- Nastojimo uključiti što je više moguće hrvatskih firmi - na početku tu su firme koje se bave obradom aluminija kao što su Multinorm, Vodolim Šeketa, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec koji se bave 3D printom metala, a tu je i Pulsar Labs koji će pomoći kod izrade isprintanih matičnih ploča, zatim Exevio, koji izradjuje mobilnu aplikaciju, te novi partner Notch - softverska firma s kojom suradjujemo i na edukacijskim aktivnostima, putem njihove Devcademy za programere, koja će ove godine imati pravi svemirski štih. Veselimo se svakom novom partnerstvu i nadamo se da je CroCube samo prvi korak prema svemirskoj revoluciji u Hrvatskoj – rekla nam je Daniela Jović.

Smatra da je razvoj svemirske industrije ključan je za male zemlje poput Hrvatske i Slovačke.

- Prema podacima NASA-e, svaki dolar investiran u svemirsku industriju vratiti će se u obliku sedam do 14 dolara novih prihoda. Investicijska banka Morgan Stanley, predviđa da će do 2040. godine svemirska industrija bit će teška jedan triljun dolara. Hrvatska, kojom dominira turizam, mora ponuditi mogućnosti i za ljude koji nisu na obali, već svojim intelektualnim radom ili specifičnim znanjem mogu doprinijeti razvoju hrvatskoga gospodarstva. Bezbroj mogućnosti koje uključuju raznorazna softverska rješenja, razvoj elektronike, ali i suradnja na većim medjunarodnim projektima, sve to imaju hrvatske firme nadohvat ruke. Ove godine Hrvatska je potpisala ugovor o suradnji s ESA-om, što nam omogućuje crpiti neke od fondova i prijavu na neke od natjecanja s idejama, projektima i proizvodima. Vjerujem, da će misija CroCube okupiti što više perspektivnih igrača na našoj domaćoj ‘svemirskoj sceni’ te se nadam da neki od naših volontera možda idućih godina čitati kao pokretačima novih startupova u Hrvatskoj – kaže je Daniela Jović.

Most preko Luksemburga

Prvi domaći svemirski igrač dugo se penjao po ljestvici zahtjeva koje treba zadovoljiti da bi se radilo u svemiru. Amphinicy Technologies prvi je hrvatski svemirski startup. Nastao 1999. kao spinoff s FER-a, prometnuo se u vodećeg pružatelj složenih softverskih rješenja za globalnu satelitsku i svemirsku industriju.

image

Frane Miloš, suvlasnik Amphinicy Technologiesa i direktor ureda u Lukesmburgu

Neja Markicevic/CROPIX

Amphinicy ima urede u Zagrebu i Luksemburgu, odakle posluje s ESA-om i prije nego joj je Hrvatsjka počela pristupati. Najpoznatiji njegov proizvod je Blink (treptaj), koji omogućuje čak 20 puta brže u preuzimanja podataka sa satelita od softvera koji koristi NASA. Danas ga opisuju u kategoriji stvarnog vremena.

“Svemir je velika prilika za male države poput Hrvatske”

- Trenutno smo tim od 10 ljudi, uglavnom raznih inženjera iz područja računalnog programiranja, mehanike, elektronike te dizajna i proizvodnje raznih proizvoda. Naš tim odrađuje sve faze razvoja nekog proizvoda, od ideje do prototipa pa sve do serijske proizvodnje u našim uredima. Sve radimo ‘in-house’, od dizajna elektronike, mehanike, pisanja računalnog koda za ugradbene sustave, testiranja, prototipiranja te na kraju izrade fizičkih uređaja u serijskim količinama – pojasnio je Ante Medić, direktor i susnivač Pulsar Laboratories.
- Svemir je velika prilika za male države kao što je Hrvatska, da naprave clustere tvrtki sposobnih isporučivati kritične komponente za svemirsku industriju i da bude veliki dio ekonomije manjih država poput Hrvatske. Mi već tu kaskamo za državama poput Slovačke i Češke ali se rade i pozitivni pomaci. Ima tvrtki koje već grizu u tom području poput Protostar Labsa, FER radi odlične stvari, RCK u Sisku ima edukacije o malim satelitima, priprema se i prva misija lansiranja hrvatskog satelita CroCube, gura se prema punopravnom članstvu pri ESA-i. Imati cluster tvrtki koje su dovoljno razvijene da rade visokotehnološka riješenja, razvijaju svoje intelektualno vlasništvo može biti samo ogroman plus za Hrvatsku – ustvrdio je Medić.

++
image

Naslovnica magazina Startup Report No6 koju je napravio art direktor Tomislav Botić pomoću AI alata Midjourney

Jl/

>> PDF magazina možete preuzeti ovdje <<

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:30