Savjet startupima

‘Tražite ulagače koji razumiju što radite i koji vjeruju u vas i vašu viziju‘

U Splitu se o aferi Bitlucky pričalo kao izvjesnoj prevari sa sudskim epilogom

Konferencija BlockSplit, najveće Web3 regionalno događanje

Web3 igrači, koji razvijaju rješenja temeljena i na blockchainu, polako ulaze u svijet velikog biznisa. Calimero Network, Blank i Tenderly, neki od najuspješnijih regionalnih Web3 pothvata financirani su klasičnim izvorima startup kapitala, poput VC-a, a svoje klijente opisuju kao kompanije u koje na sastanke moraju u odjelu i kravati.

Sušta suprotnost od opuštene atmosfere kratkih hlača i T-shirta u kojima je većina u utorak u Splitu osvanula na konferenciju BlockSplit, najveće Web3 regionalno događanje.

Ove godine u Splitu se okupilo više od 600 posjetitelja, a osim o startupima, najviše se priča o aferi Bitlucky. Jedino što su svi htjeli komentirati je da su se oštećeni već organizirali preko odvjetnika i napravili vlastitu Discord grupu. Taj će slučaj, koji mnogi na konferenciji opisuju kao izvjesnu prevaru, očito dobiti sudski epilog.

Ne čudi stoga što i Web3 igrači na konferenciji, kad dođe do kriptovaluta, tj. tokena, savjetuju oprez, a kad dođe do startup investicija preko tokena, dodatan oprez.

Miljan Tekić, suosnivač i glavni operativni direktor Tenderlya, srpskog startupa koji je lani primio 60 milijuna eura za razvoj Web3 alata, savjetuje startupima da izbjegavaju investitore koji žele tokenizaciju. Navodi da su oni potražili klasičnije ulagače.

- Radije tražite investitore koji razumiju što radite i koji vjeruju u vas i vašu viziju - kaže Tekić.

U njegov su startup, među inima, dosad uložili Accel, koji je jedan od najvećih VC-a na svijetu te Coinbase Ventures i Spark Capital.

image
NurPhoto via AFP

Sandi Fatić, suosnivač jednog od najvećih hrvatskih Web3 startupa, Calimero Networka, koji je dosad primio više od deset milijuna dolara ulaganja, kaže da u Web3-u ima dosta investitora koje opisuje kao ‘loše‘. Calimero, koji je nastao kao spinoff od zaklade NEAR, u posljednjoj je investicijskoj rundi od 8,5 milijuna dolara privukao ulagače poput Khosla Ventures, prvog investitora u OpenAI, tvrtku koje je stvorila ChatGPT te Lyrik Venturesa, koji ulaže u vrlo disruptivne startupe.

- Pričajte s više investitora i idealno, stvorite uvijete da se oni međusobno bore tko će u vas investirati kako biste mogli u pregovorima dobiti bolje uvjete - kaže Fatić.

Fatić je radio u Googleu, Facebooku, stvarao Tolar HashNET, bio jedan od prvih zaposlenika zaklade NEAR u Londonu, a u svoj je startup privukao zaposlenike iz Ubera, Googlea i Mete.

Marko Marinović, suosnivač i tehničkih direktor splitske Web3 developerske agencije Blank kaže da iz njegove perspektive startupi mogu potražiti pomoć agencija, koje im mogu razviti proizvod ili u tome pomoći, a zatim u Web3 mogu koristiti prednosti decentraliziranih financija, ali da su klasični izvori financiranja možda bolja opcija.

Marinović, čija je agencija razvila domaću društvenu NFT platformu Endemic i u suradnji s IUTD studijom NFT hoodice za Infobip, pojašnjava da postoji prostor i za alternative. Neke od njih rade zaklade poput NEAR-a i Polygona, a sve je više i korporativnih inicijativa, poput Revuta, koji je napravio svoj fond i financira startupe. Nešto slično sad radi i Blank.

- Pokrećemo Blank Development Found kojem je smisao pokloniti 10 do 50 tisuća eura vrijednosti razvoja novih proizvoda, a gdje onda mi nastavimo tehnički pratiti te startupe dalje - zaključuje Marinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:49