IZVOZ ZNANJA

Upravo se dogodila jedna od najvećih britanskih investicija u hrvatski IT: SysKit ima razvoj u Zagrebu, rade s Microsoftom...

Globalno SysKit ima više od tri tisuće klijenata, među kojima su Loacker, Lionsgate i Rimac Grupa

Toni Frankola (direktor), Nives Bučić Petrušić (voditeljica inženjeringa) i Mario Znika (voditelj proizvoda) u SysKitu

 Biljana Blivajs/Cropix

Četiri godine otkako je britanski Redgate Software postao strateški partner zagrebačkog SysKita odlučio je svoj simbolični vlasnički udjel u hrvatskoj softverskoj tvrtki značajnije povećati. Redgate, koji sad nastupa kroz svoju investicijsku tvrtku Cade Hill Investments, investirao je 9 milijuna dolara u SysKit. I dok je iznos investicije sad poznat, za vlasničke udjele u SysKitu i dalje navode da su poslovna tajni.

Toni Frankola, direktor SysKita kaže da su povukli investiciju kako bi proširili svoje poslovanje na zapad. U UK-u, navodi, već su otvorili svoj ured.

- Ovo će nam ulaganje značajno olakšati pozicioniranje na zapadnim tržištima i otvoriti snažniji pristup inozemnom znanju i talentima. Sredstva ćemo usmjeriti u ljude, razvoj proizvoda te komercijalnih operacija u državama Sjeverne Amerike i Zapadne Europe - kaže Frankola.

SysKit je unazad nekoliko godina najviše rastao na softverskim dodacima Microsoft programima koji služe za kvalitetnije obavljanje hibridnog rada. Riječ je o jednom od najvećih izvoznika softvera u Hrvatskoj. U 2021. imali su prihod od 24,3 milijuna kuna od čega na izvoz otpada 22,8 milijuna kuna. SysKit ima sjedište u Zagrebu i brzo raste. lani je brojala nešto više od 40 stručnjaka a ove godine ih je 75.

U tvrtki navode da su u posljednjih nekoliko godina skalirali poslovanje predvidjevši povećanje potražnje za softverima koji olakšavaju upravljanje i povećavaju sigurnost Microsoftovih okolina. Najveći dio rasta u ovoj godini tvrtka je ostvarila kroz svoj ključni proizvod SysKit Point, koji je upravo u srži takve ponude. Globalno SysKit ima više od tri tisuće klijenata, među kojima su Loacker, Lionsgate i Rimac Grupa.

image

Toni Frankola, suosnivač i direktor tvrtke SysKit

Biljana Blivajs/

Cade Hill Investments je investicijska tvrtka Redgate Softwarea, koji je 2018. postao strateški partner SysKita. Redgate je tada tražio partnera koji ima i ideje i gotova rješenja za val potražnje među Microsoftovim poslovnim korisnicima zbog usklađivanja s GDPR regulativom EU-a, koja je u svibnju 2018. stupila na snagu. Sama suradnja Redgatea i SysKita započela je godinu dana ranije. Britanci su potom nastavili pratiti razvoj SysKita i sad su ga odlučili podržati u daljnjem rastu.

Simon Galbraith, koji je tada bio direktor Redgate Softwarea i njene investicijske tvrtke Redgate Investmentsa, koja se preimenovala u Cade Hill Investments, navodi da im je SysKit zanimljiv zbog odličnog načina na koji je proveo knowledge transfer, odnosno kojim je hrvatska tvrtka ovladala specifičnom tehnološkom i tržišnom nišom.

- Izrazito smo zadovoljni partnerstvom sa SysKitom. Uživali smo u dosadašnjoj suradnji i vjerujemo da će postati jedna od najuspješnijih softverskih tvrtki u Hrvatskoj - kaže Galbraith.

Inače, zagrebačka tvrtka prije se zvala Acceleratio i redovito je bila na na popisu najbrže rastućih domaćih tehnoloških kompanija. Tada su već na popisu njenih korisnika bili Europska unija, AMD, Cisco, Ericsson i Intel.

- Hrvatska ima fenomenalne IT inženjere i poslovne stručnjake, ali ih je premalo u odnosu na potražnju. Tako da ćemo u idućoj godini pojačano zapošljavati u Hrvatskoj, ali i Engleskoj gdje smo otvorili ured - zaključuje Frankola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 23:17