DIGITALNA (R)EVOLUCIJA

Usporene u digitalizaciji ubrzati kao hrvatski ‘tech‘

HUP ICT radi najveću Digitalnu (R)evoluciju dosad - okuplja više od 700 poduzetnika, Vladu i druge partnere kako bi potaknuo bržu digitalnu transformaciju malih i srednjih poduzetnika i javnih servisa

Dva hrvatska jednoroga Infobip i Rimac Automobili, prema WIPO-u, vrijede kao i 4,1 posto hrvatskog BDP-a. A do prije dva-tri desetljeća nisu ni postojali. Domaći ICT juri prema poziciji jedne od tri najvažnije industriju u Hrvatskoj.

Lani je njegov prihod, prema istraživanju HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP ICT), dosegao 7,2 milijardi eura i čini 10,7 posto BDP-a. A do prije deset-dvadeset godina malo kome je bio u fokusu.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No8

Unatoč tome, motor gospodarstva - male i srednje tvrtke - prema podacima Eurostata zaostaju u primjeni digitalnih tehnologija.

U Hrvatskoj web prodaju koristi svega 7-8 posto malih i srednjih poduzetnika. Svega 24 posto malih i srednjih poduzetnika koristi ERP sustave. U EU je prosjek 38 posto. Korištenje clouda kod malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj je 39 posto, ali to i dalje pri dnu u odnosu na situaciju u ostalim članicama EU.

Hrvoje Josip Balen, predsjednik HUP ICT-a kaže da je cilj smanjiti zaostajanje motora hrvatskog gospodarstva u području digitalnih tehnologija.

Ubrzanje digitalizacije

- Hrvatska ICT industrija bilježi iznimno snažan rast, brži od prosjeka država srednje i istočne Europe pa i prosjeka EU, i kao sektor postaje sve važniji pokretač gospodarskog rasta Hrvatske i želi pomoći i biti ključan čimbenik u ubrzanju digitalne transformacije malih i srednjih poduzetnika - kaže Balen.

Dodaje da HUP ICT već sada surađuje s nizom partnera, uključujući i Vladom, kako bi potaknuo ubrzanje digitalne transformacije i time modernizaciju gospodarstva.

BROJKE

7,2 milijarde eura

prihod hrvatske ICT industrije (HUP ICT)

7-8%

poduzetnika koristi web prodaju (Eurostat)

24%

koristi ERP (Eurostat)

39%

poduzetnika koristi cloud (Eurostat)

+700

poduzetnika očekuje se na konferenciji Digitalna (R)evolucija

Ne pričamo inženjerskim već konferenciju radimo na jeziku biznisa, sa konkretnim, praktičnim primjerima

Ivan Maglić, programski direktor konferencije Digitalna (R)evolucija

U primjeni digitalnih tehnologija ne zaostaju, naime, samo mali i srednji poduzetnici već i javni servisi. Zato je važan integralan pristup. Balen podsjeća da je u sklopu prvog Izvješća o stanju digitalnog desetljeća sama Europska komisija predložila Hrvatskoj da ubrza digitalizaciju, posebno kroz digitalizaciju malih i srednjih kompanija.

Jasminka Martinović, direktorica udruge HUP ICT-a kaže upravo stoga već nekoliko godina organiziraju konferenciju Digitalna (R)evolucija kako bi ukazali na ovaj problem.

- Okupljamo male i srednje poduzetnike iz svih industrija, članove Vlade, naše članove i druge ključne dionike kako bi iz prve ruke s praktičnim primjerima dobre prakse i načinima koji mogu povećati produktivnost te realizirati svoje poslovne ciljeve kroz digitalizaciju - kaže Martinović.

Jezikom poduzetnika

Dodaje da će ove godine HUP ICT okupiti na Digitalnoj (R)evoluciji više od 700 poduzetnika iz svih sektora gospodarstva i dijelova Hrvatske u Mozaik event centru u Zagrebu 28. studenog. Martinović naglašava da najveća domaća poslovna konferencija za razmjenu znanja o uspješnim primjerima digitalne transformacije poslovanja bit će fokusirana na poslovnu primjenu i na njoj neće biti IT vendora kako bi se pokazalo da za primjenu digitalnih tehnologija nisu nužna velika ulaganja već samo spremnost na modernizaciju.

Ivan Maglić, programski direktor Digitalne (R)evolucije kaže da je za ubrzanje digitalizacije ključno proširiti svijest o nepovratnim promjenama koje se događaju oko nas i smanjiti otpor prema korištenju novih tehnologija.

- Zato HUP ICT ne radi konferenciju o tehnologiji i ne pričamo inženjerskim jezikom već radimo konferenciju na jeziku poslodavaca, odnosno biznisa, sa konkretnim, učinkovitim i praktičnim primjerima kako provesti digitalnu transformaciju - kaže Maglić.

image

Ivan Maglić, HUP ICT-jev programski direktor konferencije Digitalna (R)evolucija

HUP ICT/

Pojašnjava da su pripremili primjere dobre prakse iz različitih industrija kako bi se što više približili potrebama najšireg broja malih i srednjih poduzetnika. Maglić kaže da će se u primjerima naći tehnologije kao što su umjetna inteligencija, cloud, big data i VR/AR.

Naglasak na ljudima

- Ali naglasak neće biti na tehnologiji već na konkretnim problemima u biznisu s kojima se svi suočavamo, a koji se mogu riješiti na bolji, rekao bih pametniji način i način koji u središte stavlja čovjeka, zaposlenike, jer bez ljudi se ne može. Tehnologija je tek alat - kaže Maglić.

Jasminka Martinović dodaje da HUP ICT želi pokazati malim i srednjim poduzetnicima i da na putu digitalizacije nisu usamljeni.

- Za projekte naših poduzetnika i unapređenje vještina postoje sredstva iz EU fondova, edukacije i niz drugih akcija kako bi im pomogli da digitalizacijom postignu uspjeh - zaključuje Martinović.

PROGRAM KONFERENCIJE dostupan je ovdje i ulaz je besplatan, uz registraciju.

image
JL/

SVAKODNEVNI PRIMJERI GDJE DIGITALIZACIJA POMAŽE

Zatrpan e-mail sandučić

Svakodnevica velikog broja zaposlenika je pretrpanost e-mailovima koje sve treba pročitati i brzo na njih odgovoriti, a često treba pronaći i točno određeni e-mail s nekim računom ili odgovorom, ili pak izvući kontekst iz neke prepiske da bi se moglo adekvatno reagirati. Danas, posebno zbog generativnog AI-ja, poput ChatGPT-a, moguće je koristiti alate koji daju novu funkcionalnost mailovima - možete s njima chatati, postavljati im pitanja i dobivati odgovore, kao što to radite preko WhatsAppa s kolegama.

Razvoj koji uključuje digitalno

Poduzetnici se uvijek pitaju što je iduće na tržištu, koju bi iduću nišu mogli otvoriti i koje su nove potrebe korisnika, a odgovor danas više nije moguće donijeti bez poznavanja tehnologije. Učiti svu tehnologiju nema smisla i zato u digitalnoj transformaciji postoje metode kako pomiriti te dvije naizgled nepomirljive stvari. Neke kompanije tako u sve svoje timove uvode i ‘tehnološku’ osobu kako bi dobili novu, digitalnu perspektivu.

Terenske inspekcije

Umjesto fizičkog obilaska infrastrukture i drugih resursa na terenu danas su dostupne tehnologije koje omogućuju da se to radi iz ureda. Dronovi u kombinaciji s korištenjem tehnologije proširene stvarnosti razvili su cijeli novi sektor ponuđača takvih usluga. Uz nadzor velikih infrastrukturnih objekata ove tehnologije imaju primjenu i u svakodnevnim, manjim zadacima. Primjerice, upotrebom AR naočala serviser bojlera može odmah dobiti informacije o specifičnom modelu bojlera bez potrebe za ponovnim dolaskom.

image
Jl/Tomislav Botic

*Tema je iz magazina Startup Report No8, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr u rubrici Startup Report.

Magazin je dostupan online:

> PDF izdanje Startup Report No8

> WEB izdanje Startup Report No8

> SVI brojevi Startup Reporta dosad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:01