Tim SGS

Želja im je uskoro vidjeti EduGarden u svim školama, stanovima, uredima i svim dosad ‘nemogućim‘ mjestima...

Njihov pametni vrt nedavno je osvojio tri najviše nagrade, i to u konkurenciji više od 1000 inovacija te oko 800 inovatora iz 40 zemalja

Tonio Ercegović, Nina Gnjidić, Iva Vaskić i Andrej Penić

 CROPIX

Karlovčanin Josip Lukešić, student druge godine diplomskog studija strojarstva na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, dizajner je i konstruktor EduGarena - edukacijskog pametnog vrta namijenjenog unapređenju obrazovanja. Uz Andreja Penića koji završava petu godinu zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, osnivač je tvrtke Smart Garden Systems (SGS). Rad ovog dvojca poznat nam je od prošle godine, kada su se također plasirali u finale DIGI Award nagrade Jutarnjeg lista.

Ogroman potencijal

- Andrej i ja započeli smo ovu priču prije otprilike dvije i pol godine, a naša se suradnja s vremenom pretvorila u ovo što imamo danas. Nedavno smo osnovali SGS, tvrtku čija je vizija približiti i pružiti ljudima mogućnost jednostavnog uzgoja biljaka u svojim stanovima, uredima i svim dosad ‘nemogućim‘ mjestima, upravo onako kako i pristoji 21. stoljeću. Posebna ljubav i motivacija koja nas prati od prvoga dana su edukativni proizvodi i želja za poboljšanjem obrazovnog sustava - objašnjava Josip Lukešić. Andrej i Josip uspjeli su EduGardenom spojiti na prvu možda nespojiva područja, stvarajući proizvod u kojem vide golem potencijal za poboljšanje obrazovnog sustava u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama. Svoj potencijal EduGarden je nedavno potvrdio na jednom od najvećih svjetskih sajmova inovacija: njihov je proizvod osvojio tri najviše nagrade, i to u konkurenciji više od tisuću inovacija te više od 800 inovatora iz 40 zemalja. EduGarden je, naime, osvojio specijalnu nagradu za najbolju inovaciju na 48. međunarodnoj izložbi inovacija u Ženevi. Osim toga, osvojio je i zlatnu nagradu u svojoj kategoriji po odabiru stručnog žirija te nagradu MyKenz "Impact Inovator-Winner".

Početak dobre priče

- Trenutno smo aplicirali na javne natječaje u četiri osnovne škole u Hrvatskoj te to smatramo početkom jedne dobre priče unutar hrvatskog školstva. Želja nam je u skoroj budućnosti vidjeti EduGarden u svim školama, gdje će djeci pružati prijeko potrebna znanja na znatno praktičniji i zanimljiviji način nego sada - objašnjava Josip.

I Andrej Penić dolazi iz Karlovca, bavi se elektronikom i malim dijelom programiranja u EduGardenu. Smatra da današnji obrazovni sustav naprosto ne prati generacijske promjene.

- Djeca rođena nakon 2004. pripadaju generaciji Z, digitalnom naraštaju. Razlika je u tome što generacija novih osnovnoškolaca i srednjoškolaca želi vidjeti svrhu onoga što uči. Mi u SGS-u želimo i borimo se da naš proizvod prihvati što više škola, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, da bismo novim generacijama omogućili obrazovanje kakvo i zaslužuju. Osim što smo u Ženevu došli potvrditi naš proizvod, ideja je bila proširiti proizvodnju tehnologije za uzgoj biljaka - objašnjava Andrej.

U njihovu su timu odnedavno i Iva Vaskić, Nina Gnjidić i Tonio Ercegović. Iva je iz Viteza, studentica je pete godine Agronomskog fakulteta, smjera agroekologija, odnosno usmjerenja mikrobne biotehnologije u poljoprivredi.

image

Tonio Ercegović, Nina Gnjidić, Andrej Penić i Iva Vaskić

CROPIX

Odabir biljaka

- Cilj mi je pomoći timu s agronomskim dijelom projekta, poput odabira biljaka, njihovih morfoloških i fizioloških svojstava te njihovim potrebnim uvjetima za rast i razvoj. Do suradnje je došlo na preporuku jedne kolegice koja mi je rekla da dečki traže nekoga iz našeg znanstvenog područja - govori Iva.

Nina je studentica pete godine FER-a, iz Zagreba. Ove godine završava smjer programskog inženjerstva i informacijskih sustava. Već tri godine radi u jednoj tvrtki kao full-stack developer.

- Najviše me zanima područje razvoja web i mobilnih aplikacija te IoT sustava. Jako volim glazbu, pa slobodno vrijeme najviše volim provoditi odlascima na koncerte i festivale. Volim otići i na dobru predstavu, film ili izložbu. Osim toga, volim kuhati i na svojem balkonu uzgajam začinsko bilje i cvijeće - kaže Nina, koja je za projekt Smart Garden Systems doznala od svojeg mentora i na njemu radi više od pola godine kao Android i iOS te web developer.

Tonio je, pak, iz Rogoznice, također je student pete godine FER-a, a sa SGS-om surađuje sedam mjeseci.

Prilikom lanjske prijave na natječaj DIGI Award, Andrej i Josip su naveli: - Prijavili smo se zbog stjecanja iskustava i novih poznanstava studenata koji su ambiciozni baš kao i mi. Razlog je i nagrada koja bi nam pomogla osnovati tvrtku te razvoj novih proizvoda koje imamo u planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:04