PRIPREMITE SE

Masovno gašenje bankomata počinje za deset dana: to je neminovno zbog tehničkog procesa oko uvođenja eura

‘U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije‘

Ilustrativna fotografija

 Damir Krajac/Cropix

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. U ponedjeljak je ugašeno njih pedesetak, a neki su već dočekali i eure.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune”, za RTL je objasnio izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Mavriček je kazao kako tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – dakle, u tom prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu: “Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, bit će prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo eure”.

I zaštitarske službe se moraju dobro pripremiti jer ih čeka qogroman posao. No, kako za RTL pojašnjava redsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica, “prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkasto-plavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi i novac je neupotrebljiv”.

"Masovno gašenje počet će za 10-ak dana. Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, kazao je Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

No ipak, Maljković kaže da "razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine. Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:16