Računica za 5G

'Uloženih sto milijuna eura otvara 4000 radnih mjesta'

Ilustracija
 JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Telekom operateri, čini se, uvjereni su da bi mogli otvoriti 40-50 tisuća novih radnih mjesta u gospodarstvu, a državi donijeti gotovo pola milijarde eura poreznih prihoda.

Proizlazi to statistike koju je u utorak na online konferenciji GDi Solutions Day 2020 objavio Vladimir Skender, direktor planiranja, razvoja i izgradnje mreže operatera A1 Hrvatska. GDi grupa prvi je veliki hrvatski cloud izvoznik, koji je lani ostvario rast prihoda od 18 posto na 123 milijuna kuna, a nastavio je zapošljavati i tijekom pandemije.

Skender je podsjetio da iduće godine počinje revolucija u telekomunikacijama s dodjelom koncesija za 5G mreže, za čiju će izgradnju biti nužno povezati bazne stanice optikom. Također, već se sada Hrvatski telekom i A1 Hrvatska natječu u polaganju novih kilometara optike. Skender sad u to unosi i dosad nepoznatu računicu.

“Na sto milijuna eura investicije u izgradnju mreže za brzi internet na području Hrvatske, ukazuju istraživanja s kojima raspolažemo, otvorit će se 4000 novih radnih mjesta. Ujedno, ako se nameti i porezi neće mijenjati na toliku investiciju, u državni proračun će se sliti dodatnih 47 milijuna eura prihoda”, kaže Skender.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:58