Preuzimanje Medike

Uprava i Radničko vijeće Medike o ponudi češkog Auctora: 'Premalo je 7716 kuna za dionicu'

Iako su odbili cijenu, Uprava i Radničko vijeće Medike podržali su strategiju Auctora
 CROPIX

Nakon što je krajem studenoga ove godine češki Auctor Holding objavio ponudu za preuzimanje preostalih dionica Medike, Uprava i Radničko vijeće te zagrebačke veledrogerije izvijestili su Zagrebačku burzu kako ponuđenih 7716 kuna za dionicu Medike smatraju preniskom cijenom.

- Mišljenja smo da je ponuđena cijena niska, obzirom da iznosi 51,75 posto prosječne ponderirane cijene dionica Medike tijekom tri mjeseca koja su prethodila nastanku obveze na objavu ponude, a koja je iznosila 14.909 kuna - navodi se u obavijesti Uprave Medike za Zagrebačku burzu.

Razmatrajući dio ponude Auctora u kojem se iznose poslovni planovi Auctora za Mediku, Uprava veledrogerije ocjenjuje kako su ti planovi u suglasju s poslovnom strategijom Medike. Isto stavove, i u pogledu ponuđene cijene otkupa i u pogledu suglasja planova Auctora s strategijom Medike, zauzelo je i Radničko vijeće veledrogerije.

Spomenuta stajališta Uprave i Radničkog Vijeća Medike, kao ni bilo koje druge objave i događaje vezane za javnu ponudu dok ona traje, Auctor Holding ne smije komentirati zbog pripadajućih zakonskih odredbi o javnoj ponudi. Javna ponuda Auctora traje 28 dana nakon dana objave u Narodnim novinama i na Zagrebačkoj burzi.

Auctor Holding u ponudi za otkup dionica Medike nastupa zajedno s Auctorom d.o.o. iz Zagreba koji kontrolira 42,41 posto dionica Medike. Suvlasnici Auctor Holdinga su odvjetnik Oleg Uskoković i tvrtka JTPEG Croatia Investments a.s. s sjedištem u Pragu.

Budući da je Auctor Holding u obvezu oglašavanja ponude za otkup dionica Medike došao preuzimanjem Auctora d.o.o., procjenjuje se da pretežiti interes Auctor Holdinga nije istiskivanje svih ostalih dioničara Medike. Drugim riječima, javna ponuda Auctora Holdinga dana je po sili zakona, a ne ciljanog preuzimanja tvrtke, kao, primjerice, u slučaju javnih ponuda braće Pivac i Nebojše Šaranovića za preuzimanje zagrebačkog Kraša

U određivanju cijene otkupa dionica Medike, Auctor je pošao od nominalne cijene te dionice od 6930 kuna, a ponuđenu cijenu u svojoj su ponudi označili kao 'fer vrijednost' sukladnu međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

Uz Auctor, najveći dioničari Medike, među ostalima, su Pliva (25,32 posto vlasništva), Krka iz Novog Mesta (11,97) i Gradske ljekarne Zagreb s 3,39 posto dionica.

- Pliva je upoznata s ponudom Auctor Holding a.s., kao i mišljenjem Uprave i Radničkog vijeća Medike d.d., što će sve razmotriti te u predviđenom roku za odlučivanje o ponudi i donijeti odluku - najavila nam je viša direktorica komunikacija Plive Tamara Sušanj Šulentić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:30