Ribarska zadruga Omega 3

'Uspjeli smo ostati na kolosijeku pa ćemo modernizirati brodove'

Imamo odličnu suradnju s tvrtkom u Bruxellesu koja ima pogone i u Bugarskoj gdje proizvodi. Oni uzimaju 90% inćuna kod nas, kaže Šime Kosor
Pogoni ribarske zadruge Omega 3
 Danijel Soldo / CROPIX

Ribarska zadruga Omega 3, koja okuplja 16 zadrugara obrta i tvrtki iz mjesta Kali koji imaju 21 ribarski brod, od kojih je 14 centralizirano i lovi samo za potrebe zadruge, opremit će te brodove novim crpkama. Upravitelj Šime Kosor očekuje da će iduće godine ribarstvu i prerađivačima ribe na raspolaganju biti dosta novca, stoga to planiraju iskoristiti za novu opremu.

- Za uspjeh naše ribarske zadruge Omega 3 važan je uspjeh svakog našeg pojedinog ribara. Što su oni bolje opremljeni, to smo i mi uspješniji - naglašava Kosor.

Investicijski planovi

Ribarska zadruga Omega 3 svoje udruživanje kapitalizirala je gradnjom proizvodnog pogona u poslovnoj zoni Šopot pokraj Benkovca. Godišnji promet je oko deset milijuna eura. Ta je zadruga prva organizacija proizvođača u ribarstvu u Hrvatskoj i lider u proizvodnji smrznute ribe. Investicijski planovi Omege 3 vezani su za fondove EU koji su dobro pokrili ribarstvo pa su u proteklom sedmogodišnjem razdoblju dosta koristili sredstva iz fondova EU.

- Naravno ne možete stalno investirati jer sve ovisi o vašim potrebama, ali sredstva dobro dođu - kaže Kosor.

Najprije su dobili 11 milijuna kuna iz IPARD-a, zatim su koristili mjeru 4.4 i mjeru 4.3 te su još dobili i sredstva koja su namijenjena organizaciji proizvođača. Ukupno su povukli više od 25 milijuna kuna.

Kroz Ribarsku zadrugu Omega 3 realizira se između 15 i 20 posto ulova sitne plave ribe u Hrvatskoj, što je dovoljno da zadruga dobije status organizacije proizvođača.

- U ovoj krizi ostali smo u istom kolosijeku. Umijeće je pozitivno poslovati jer zaraza još može izbaciti zaposlenike iz rada. Zadržali smo sva tržišta i partnere. Što se tiče ulova ribe, ovo je jedna standardna godina. Možda će biti nešto manji ulov zbog smanjenja ulova na što nas obvezuje Europska komisija. Ribe su krupnije, pogotovo inćuni, a i cijene su veće nego što su bile prošle godine. Radi se planski tako da će godina biti uspješna za sve. Uprava za ribarstvo bit će zadovoljna jer će se ulov nešto smanjiti, a zadovoljni će biti i ribari jer će im prihod ostati otprilike isti - pojašnjava Kosor.

200 radnika

Članovi Ribarske zadruge Omega 3 ulove oko 10.000 tona ribe. Kroz sam pogon, u kojem radi između 85 i 90 radnika, prođe oko 6000 tona sitne plave ribe jer dio članova sam realizira plasman dijela ulova. Uz rad Ribarske zadruge Omega 3 vezano je gotovo 200 radnika.

Oko 70 do 80 posto plasmana ide u izvoz, i to većinom u mediteranske zemlje.

- Imamo odličnu suradnju s jednom tvrtkom u Bruxellesu koja ima pogone i u Bugarskoj gdje proizvodi marinirane i gotove proizvode. Oni 90 posto inćuna uzimaju kod nas i izvoze tako da ili zaleđenu ribu plasiraju direktno u tvornice koje prerađuju ribe u konzerve ili opskrbljuju distributere koji ih plasiraju u maloprodaju - ističe Kosor.

Kaljski ribari ulove četvrtinu srdela i inćuna

Od ukupnog ulova ribe u Jadranu oko 80 posto čini sitna plava riba, odnosno srdela i inćun. U toj kategoriji Kaljski ribari ulove četvrtinu. Kaljski ribari su poznati bili i u SAD-u. U periodu između 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, bili su najpoznatiji ribari na Pacifiku u San Pedru i Kaliforniji. Među njima je najpoznatiji poslodavac bio Žuanić koji je imao flotu i bio vlasnik od 16 velikih brodova.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:33