NESIGURNE ZA NASTAVU

AKO KORONAKRIZA DO LJETA I PROĐE, MNOGI ZAGREBAČKI ĐACI U ŠKOLE NEĆE MOĆI DO JESENI Potresi teško oštetili mnoge školske zgrade, sanacija će potrajati

 Tomislav Krišto / CROPIX

Prema prvim procjenama, stotinjak odgojno-obrazovnih objekata u gradu Zagrebu, od njih ukupno 450, razorni je potres uništio do te mjere da su privremeno potpuno neupotrebljivi. Riječ je o otprilike četvrtini oštećenih vrtića, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova čija će sanacija, kako je u ponedjeljak potvrdio Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, trajati najmanje do početka iduće školske godine, a na nekima i znatno duže.

- Oštećenih je objekata najviše u gradskom središtu i na Gornjem gradu, ali i u drugim područjima, poput Osnovne škole u Markuševcu koji je bio epicentar potresa.

Statičari trenutačno obavljaju pregled i utvrđuju koje se zgrade mogu koristiti, a koje ne. Dio oštećenih objekata zahtijevat će manju, ali neki i značajniju sanaciju - procjenjuje Lovrić, dodajući kako je u ovom trenutku primarno popisati štetu i krenuti sa sanacijom kako oštećeni objekti ne bi izazvali još veće probleme.

Uz to, teško je stradala i zgrada samog Gradskog ureda za obrazovanje na adresi Ilica 25, te djelatnici trenutačno rade, kaže Lovrić, s ulice i preko mobitela.

- Da se potres dogodio za radnog vremena, u uredu bi bilo mrtvih. Urušili su se dimnjaci, oštećen je krov. Užasno stanje! - prenosi samo djeliće štete u gradskim prostorima.

Statičari ovih dana obilaze i označavaju zgrade, pa tako i školske, a dolaze prema prioritetima i na temelju snimaka i poziva koje su dobili iz škola. Hotelijersko-turistička škola u Frankopanskoj ulici, dječji vrtić Izvor u Deželićevoj, Gimnazija Tituša Brezovačkog u Habdelićevoj na Gornjem gradu i mnogi drugi odgojno-obrazovni objekti, od kojih neki i spomenici kulture, samo su neki, nabraja Lovrić, od teško stradalih u potresu kakav ovaj grad ne pamti 140 godina.

Gimnazija Tituša Brezovačkog, primjerice, smještena je u građevini staroj gotovo 400 godina (389, da budemo precizni, kaže njezin ravnatelj Damir Jelenski), izdržala je i veliki potres u Zagrebu 1880. godine.

- Na žalost, stradala je i u ovom potresu, ali nadam se ne i nepopravljivo. Tri dimnjaka pala su u dvorište, što bi bila potencijalno najveća opasnost da su djeca bila u školi. Popucali su i nadvoji, dakle, u zgradi imamo križno-bačvaste svodove i ti su lukovi popucali na tri mjesta. Vidjet ćemo prave razmjere kada sutra ujutro dođu statičari - ističe ravnatelj Jelenski.

Ne može prognozirati kada bi učenici, koji zbog epidemije koronavirusa ionako najmanje idućih mjesec dana neće imati nastavu u školi, mogu računati na povratak u školske klupe. Ravnatelj Jelenski se nada da će, kad god taj povratak bude moguć, školska zgrada biti sanirana i spremna da ih može primiti.

- Nema škole u Zagrebu koja nema bar neko oštećenje, a stradanja su veća što su bliže centru - procjenjuje Jelenski.

- Već u nedjelju obišla sam zgradu. To je bilo zastrašujuće! - još pod dojmom nemilog prizora kaže Ljubica Banović, ravnateljica Djevojačkog učeničkog doma Marije Jambrišak u Opatičkoj ulici na Gornjem gradu, u kojemu mjesta ima za 170 djevojaka srednjoškolske dobi. Dom je, srećom, zatvoren za korisnice budući da je nastava zbog koronavirusa obustavljena pa su već ranije otputovale kućama.

- Krovište je stradalo na četiri, pet mjesta, na sjevernom dijelu zgrade odlomio se komad zida i pao dijelom u naše, a dijelom u susjedno dvorište. Sjeverozapadni zid je jako raspucan i on je sada najurgentniji za sanaciju. U djevojačkim sobama popucali su zidovi i popadala žbuka. Ovo je spomenik kulture prve kategorije, o zgradi imamo sačuvane podatke iz 1848. godine, ali znamo da datira najkasnije s početka 18. stoljeća - prepričava ravnateljica Banović povijest zgrade.

- Mi smo još dobro prošli. Imamo nekoliko pukotina, otrgla se žbuka i popadala boja, ali nije bilo većih urušavanja. Koliko sam mogla čuti od kolega s kojima dijelimo zgradu, oštećenja ima, ali ne u tolikoj mjeri kao u nekim drugim teško stradalim školama. Na svu sreću, u ovoj situaciji nismo prioritet - kaže Nina Karković, ravnateljica zagrebačke XVI. gimnazije, smještene u Križanićevoj ulici, u zgradi koju dijele s Klasičnom gimnazijom, dok su na suprotnom ulazu II. i VII. gimnazija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:23