POMOĆ STUDENTICI

Austrijski Hrvat: Spreman sam stipendirati Ivu Bellu Tonković

I šibenska gradska uprava ponudila je da će financirati smještaj u domu za Ivu-Bellu

Nakon što je Jutarnji list pokrenuo akciju među studentima koji smatraju da su na ovogodišnjem natječaju za više do 5200 državnih stipendija zakinuti za bodove, svaki dan u redakciju se javlja sve više kandidata s natječaja nezadovoljnih ili dobivenim bodovima ili općenito kriterijima natječaja.

Priča koju smo objavili o Ivi-Belli Tonković, studentici druge godine iz Otočca, posebno je privukla pozornost čitatelja. Dolazi iz sedmeročlane obitelji, dijete je branitelja s oštećenjem od 60 posto, a troškove studiranja pokriva joj baka polovicom svoje mirovine od ukupno 3000 kuna. Iva-Bella je najbolja studentica u generaciji na Veleučilištu u Gospiću, živi u učeničkom domu, čija je mjesečna cijena 1260 kuna. Dvije godine je dobivala stipendiju, ove godine nije uspjela. Tvrdi da ne zna zašto.

Nepravda za najbolje

- To je nepravda, velika nepravda za one najbolje. I zato, draga Iva-Bella, ako te neće podržati ova država, ne brini se. Osigurat ću ti studij. Marljivost se isplaćuje - ovim se riječima javio čitatelj Jutarnjeg iz austrijskog Welsa (podaci poznati redakciji), Hrvat koji je tijekom rata plaćao studij siromašnoj djevojci, iako je nikada nije upoznao. Priču o njoj pročitao je, kao i ovaj put, u novinama. Spreman je financirati studij Ive-Belle.

Još tijekom njegova studija u Zagrebu, kaže, uvijek su se pronalazile mogućnosti za povlastice namijenjene lošim studentima: produljeni ispitni rokovi, prenošenje ispita na sljedeću godinu i još svašta, no za dobre studente nitko se nije pobrinuo.

- I to je zapravo najveća devijacija društva, da se ulaže u krive projekte - kaže nam čitatelj iz Austrije.

Nakon objave teksta o Ivi-Belli, ponuda o pokrivanju cijene smještaja u domu došla joj je iz šibenske gradske uprave.

- Ja sam skromna osoba, ne bih mogla uzeti nešto što mi ne pripada. Pričekat ću još malo i vidjeti hoće li moj slučaj Ministarstvo ponovno provjeriti - kaže Iva-Bella.

Samo očeva plaća

Nakon što je utvrđeno da jedna od odbijenih studentica ipak zadovoljava kriterije te je za nju u tijeku novi izračun bodova, iz Ministarstva znanosti su pozvali sve studente nezadovoljne odbijenicom da se jave zbog ponovne provjere izračuna bodova na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Na natječaj im se javilo više od 11.000 studenata, a nakon objave liste dobitnika prigovor je poslalo više od njih petsto. Samo 89 je uvaženo.

Rezultatima natječaja nezadovoljna je i 24-godišnja studentica 6. godine medicine T. H. (podaci poznati redakciji). Iz šesteročlane je obitelji koja živi od male očeve plaće. Zbog visokog prosjeka ocjena, ove je godine dobila dekanovu nagradu za izvrsnost. Lani je dobila državnu stipendiju, ove godine to joj nije uspjelo, što znači da ostaje bez 1200 kuna.

Bodovi za izvrsnost

- Zar ne bi bilo logično da izvrsni studenti, čije obitelji imaju niske prihode ili nikakve, automatizmom dobivaju stipendiju? U državnom natječaju izvrsnost se uopće ne boduje - kaže T. H., jedna od više od 400 studenata u Hrvatskoj pokraj čijeg imena nakon službene žalbe na natječaj za državne stipendije Ministarstva znanosti stoji odgovor: prigovor nije uvažen.

- Bez obrazloženja. Obiteljska primanja u prošloj godini iznose 37.000 kuna, a u prihode je uvršten i honorar od SC-a. Uvrštavati to u prihod još je jedan od apsurda - smatra T. H.

Mirovina pokojnog oca nam je zapreka?

Redakciji Jutarnjeg javila se i studentica Ana iz Rijeke čije pismo prenosimo u cijelosti: “Studentica sam matematike u Rijeci, imam brata Juricu (student FSB-a) i sestru Luciju (studenticu sestrinstva). Prijašnjih godina Jurica je dobivao stipendiju, a ove godine nije kao ni Lucija. Naš otac je umro pred 2 godine, te brigu o nama vodi naša majka. U prihod nam se računa braniteljska mirovina pokojnog oca, dok se nekima koji primaju veću mirovinu od nas ona ne ubraja u prihode. Da li je moguće da se onim studentima koji su prijavljeni na drugoj adresi u mjesečni prihod ne uzimaju plaće njihovih roditelja pošto ne žive zajedno te nisu u istom kućanstvu, a nama kojima je otac preminuo te ne može doći do nas, zagrliti nas i pružiti podršku, već nam od svega može dati mirovinu koja će nam se bodovati u sustavu za stipendiju slabijeg socijalnog imovinskog stanja.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:28