REFORMA?

DIVJAK NA ŠKOLSKE SVJEDODŽBE VRAĆA SPOL Oznaku je prije manje od dvije godine uklonio bivši ministar Barišić, ali u fokus je došla tek s Istanbulskom

 
Pavo Barišić i Blaženka Divjak
 Srđan Vrančić / CROPIX

Nakon što su prije nepune dvije godine spol i ime roditelja izbrisani iz školskih svjedodžbi, sijevnula je ideja za njihovo vraćanje: Ministarstvo znanosti i obrazovanja pustilo je u javnu raspravu promjenu Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji, a glavna predložena izmjena odnosi se na vraćanje spola i imena roditelja u školske javne isprave.

U pet članaka Pravilnika devet puta predlaže se iza imena i prezimena učenika dodavanje riječi “spol učenika”, odnosno tekst – “spol: muški (M), ženski (Ž)”, a iza riječi “državljanstvo” dodaju se riječi – “ime i prezime roditelja/skrbnika”.

Kratki prijedlog izmjene Pravilnika koju potpisuje ministrica Blaženka Divjak potkrijepljen je izgledom svjedodžbe sa spolom i imenima roditelja/skrbnika.

Kreće u rujnu

Dokument punoga naziva Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama posljednji je put izmijenjen u svibnju 2017. (s primjenom od rujna) za mandata ministra Pave Barišića. Kako je ta za škole nebitna promjena, ali svjetonazorski našem društvu dokazano bitna, prošla neprimijećeno, javnost se osvijestila tek kad su u ljeto 2018. izdane prve učeničke svjedodžbe bez oznake spola i imena roditelja. Posebno su glasni bili ultradesni, zamjerajući takav potez HDZ-ovu ministru Barišiću (HDZ). Stvar su povezali s rodnom ideologijom i - Istanbulskom konvencijom, što je ministrica Divjak oštro demantirala i objasnila da je riječ o pravilniku bivšeg ministra, kojemu je k tome pomoćnik bio Hrastov Hrvoje Šlezak.

- Rodna ideologija malo-pomalo prodire u našu državu, bez obzira na to radi li se o HNS-u ili HDZ-u, dakle i jedni i drugi kumuju tome - izjavio je u srpnju 2018. predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, a njegov je stranački kolega Hrvoje Zekanović ustvrdio: “Ako je nešto donio Pavo Barišić, ne znači da je to dobro”, te da su “HDZ-ovi ministri i HNS-ova ministrica donosili puno loših odluka”.

Prijedlog vraćanja spola i imena roditelja/skrbnika u pedagošku dokumentaciju u Ministarstvu znanosti obrazlažu nizom pristiglih primjedbi.

- S obzirom na to da smo zaprimili puno primjedbi na izmjene Pravilnika koji je donesen za vrijeme ministra Pave Barišića, Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javnu raspravu o izmjenama Pravilnika kako bi se dobila povratna informacija javnosti koja je bila zainteresirana za tu temu – odgovaraju. Neslužbeno dodaju kako je riječ tek o prijedlogu.

- Vraćaju spol? Ako je to točno, dobro da vraćaju. Mislim da smo toliko hrvatskih građana kroz kampanju o Istanbulskoj konvenciji upoznali s opasnošću nametanja roda kao koncepta da je, očito, ministrica shvatila da ne može nametati i ustrajati pri konceptu koji je suprotan interesima djece - kaže Ilčić jučer.

Glavni protivnici

Na podsjetnik kako je ministrica prošloga ljeta izjavila da je riječ o širenju laži jer Barišićeva promjena nema nikakve veze s Istanbulskom konvencijom, Ilčić uzvraća: - Ili ne zna da ima veze ili pokušava obmanuti javnost. Dakle, radi se o jednom te istom nazivniku, a to je rodna ideologija. Ministrica je mogla vratiti spol i imena roditelja odmah čim je došla u ministarstvo, to bi napravio svaki ministar koji misli na interese djece. Što kaže struka?

- S obzirom na to što čujem, da se po vrtićima zbog GDPR-a objavljuju šifrirana imena djece, sa zvjezdicom umjesto početnog slova i tko zna čime još, doista ne znam što više reći. Ako je to jedini razlog za promjenu, čini mi se da se time stvara konfuzija. Previše je toga, česte izmjene zbunjuju ljude iz prakse - komentira Nikica Mihaljević, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske.

Novom izmjenom školskog propisa nije oduševljena ni Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

- Ne znam koje je opravdanje ni obrazloženje, no bez obzira na razlog, nije dobro da jedan ministar jedno povlači, a drugi vraća. Ni onaj koji je ukinuo spol i imena roditelja to nije obrazložio niti je obrazloženo sada kod vraćanja. Promjene bi se trebale donositi na temelju čvrstih pokazatelja, istraživanja i činjenica - kaže Suzana Hitrec.

Kako prošla promjena svjedodžbi školama nije donijela nove troškove, isto bi valjalo očekivati i sada. Pravilnik je u e-savjetovanju do 30. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:52