NAJMODERNIJI DOM ZA STUDENTE

FOTO: DOM S '5 ZVJEZDICA' Struju mu daje solarna elektrana, vodu kišnica, ekološki se hladi i grije...

 
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Jedan od najmodernijih i energetski najučinkovitijih studentskih domova u ovom dijelu Europe otvoren je prije nekoliko dana u Varaždinu.

Projekt vrijedan 142,2 milijuna kuna, čiji je nositelj bilo Sveučilište u Zagrebu, a proveo ga je Studentski centar Varaždin, financiran je gotovo u potpunosti novcem iz europskih fondova te se nadovezuje na već postojeći studentski dom i restoran i tako čini jedinstvenu cjelinu Studentskog kampusa Varaždin u kojem se može smjestiti ukupno čak 886 studenata, od čega 600 u novom domu.

Novi studentski dom bruto je površine oko 16 tisuća četvornih metara, a sastoji se od čak sedam etaža, odnosno podzemne garaže sa 117 parkirnih mjesta u kojem su smještena i dva punjača za električne automobile, prizemlja u kojem su studentski klub, studentska ambulanta, samouslužna praonica rublja i veliko spremište za bicikle te pet katova sa 243 studentske sobe i 600 kreveta, čajne kuhinje, dnevni boravci, učionice i krovne terase s kojih se pruža pogled na povijesnu jezgru Grada Varaždina.

Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Solarni park

Studentske sobe dizajnirane su tako da kroz upotrebu prirodnih materijala, prozorskih senzora svjetlosti i kvalitetne rasvjete čine ugodan i harmoničan prostor za život studenata. U dvorištu studentskog kampusa uređeni su solarni park sa solarnih drvom i solarnim klupama, sportska igrališta, fitness parkovi i mali amfiteatar koji studenti mogu koristiti i za razne sadržaje poput koncerata, kazališnih predstava i slično.

Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

U starom studentskom domu uređena je i teretana koju studenti mogu besplatno koristiti, a tu je i restoran tako da su im na raspolaganju brojni sadržaji, od obrazovnih do sportskih i kulturnih. Mogu koristiti čak i četiri hoverboarda i električni bicikl ako se žele provozati dvorištem kampusa.

Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

No novi varaždinski studentski dom najposebniji je po svojoj energetskoj učinkovitosti. Pri gradnji su, naime, korišteni ekološki građevinski materijali, a na krovu novog studentskog doma, ali i restorana uređene su solarne elektrane. Ugrađeni su i sustav koji koristi kišnicu kao sanitarnu vodu, sustavi dizalica topline za grijanje i hlađenje te podzemni spremnici za sortiranje i odlaganje otpada. Zbog svega toga, novi varaždinski studentski dom racionalno koristi energiju i ima energetski certifikat A što ga čini jednim od energetski najučinkovitijih studentskih domova u ovom dijelu Europe.

Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Taj veliki i vrijedan projekt započet je 2012. godine kada je Grad Varaždin odlučio zemljište na kojem je nekad bila smještena vojarna dodijeliti Studentskom centru Varaždin.

Puno odricanja

- Uvjet je bio da u pet godina izgradimo studentski restoran i osiguramo sredstva za gradnju novog studentskog doma. Uz pomoć Grada Varaždina, Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te uz puno odricanja zaposlenika Studentskog centra Varaždin i vanjskih suradnika uspjeli smo u proteklih pet godina realizirati oba projekta. I ne samo to, nego smo vlastitim sredstvima uspjeli i obnoviti i postojeći studentski dom - naglašava ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš, jedan od, ako ne i najzaslužniji čovjek za uspješnu realizaciju projekta Studentskog kampusa Varaždin.

Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

- Sebe smatram samo vođom ekipe sposobnih i radišnih ljudi, i zaposlenika Studentskog centra i vanjskih suradnika, koji su u proteklih pet godina svakodnevno radili “od jutra do sutra“ i puno se odricali da bi projekt mogao biti realiziran. , a vjerujemo da će velike koristi imati i Grad Varaždin i Sveučilište u Zagrebu i država - zaključio je ravnatelj Nenad Milijaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:42