MINISTARSTVO ZATRAŽILO OČITOVANJE

FOTO: KAKVA GREŠKA U UDŽBENIKU IZ POVIJESTI 'Na temelju Isusovog kostura je kreirano ovo stvarno lice...'

 

Učenici petih razreda pojedinih eksperimentalnih škola (Škole za život) iz udžbenika povijesti uče kako su "britanski znanstvenici uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur, na temelju kojega je kreirano stvarno lice Isusa".

Kako je riječ o netočnoj informaciji, od nakladnika udžbenika povijesti Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje. Osim autorici udžbenika, uredniku, kao i ostalima u nakladničkom lancu, greška se provukla i članovima povjerenstva zaduženog za odobravanje udžbenika u školama kojega je formiralo samo Ministarstvo.

Ministarstvo je, doznajemo, i od tog povjerenstva zatražilo očitovanje.

U udžbeniku iz povijesti za peti razred ispod ilustracije lica Isusa Krista stoji slijedeći napis: "Ilustracija Isusova lica koja se pojavila nedavno na internetu i postala jedna od najgledanijih ilustracija na internetu do sada. Richard Neave, medicinski umjetnik u mirovini sa Sveučilišta u Manchesteru u Engleskoj, kreirao je 'stvarno' lice Isusa na temelju otkrića britanskih znanstvenika koji su uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur (...)".

Kako Isusov kostur nije mogao biti analiziran jer, naravno, nije utvrđeno da postoji, nakladnik čiji se eksperimentalni udžbenik našao u nekim školama hitro je korigirao grešku do koje je očito došlo zbog brzine u kojoj su pripremani ovogodišnji udžbenici za eksperimentalne škole.

Nakladnici su se ministrici Blaženki Divjak, naime, lani žalili na prekratke rokove.

- Grešku smo odmah ispravili u digitalnom izdanju udžbenika - poručuju nam iz Školske knjige, uz slanje nove verzije teksta pod Isusovim licem.

Ispravljeni sadržaj u digitalnom izdanju udžbenika povijesti za 5. razred sada glasi: "Ilustracija moguće rekonstrukcije Isusova lica rad je Richarda Neavea, medicinskog umjetnika u mirovini sa Sveučilišta u Manchesteru u Engleskoj, koji je pokušao rekonstruirati Isusovo lice na temelju kostiju Židova iz I. stoljeća".

U Ministarstvu se nisu previše uzbudili zbog ove greške. Kažu kako će odluku o eventualnom povlačenju udžbenika donijeti kada dobiju očitovanja odgovornih za grešku.

Po gruboj procjeni, udžbenik se trenutno koristi u 20-ak osnovnih škola Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:24