PRESEDAN

FOTO: NOVINARIMA SPRIJEČEN ULAZAK Bivši ministar znanosti: 'Ovo je još jedna sramota, rad Sveučilišta ne smije biti tajna djelatnost'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Po nalogu Rektorata, novinarima je spriječen ulazak u zgradu Sveučilišta u Zagrebu na kojoj su u podne dva kandidata za rektore – aktualni rektor Damir Boras i profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Damir Bakić - predstavljala svoje izborne programe.
Riječ je o još jednom presedanu na javnome Sveučilištu, obzirom na nekadašnju praksu otvorenosti sjednica na kojoj su se predstavljali predloženici za rektore.


Na opetovani zahtjev novinara iz 17 medija da se izborne sjednice otvore za javnost, aktualni se rektor nije očitovao. Njegov je protukandidat Bakić učinio suprotno i podržao novinare.


- Želio bih da sjednice budu javne, to je na korist Sveučilišta i javnosti. Koliko mi je poznato, ne postoji pravilo zbog kojega bi sjednice Senata bile zatvorene i nije mi drago vidjeti ovakav prizor pred javnim Sveučilištem, izjavio je novinarima Damir Bakić.


Zatvorenost Sveučilišta za medije osudio je član Sveučilišnog savjeta, bivši ministar znanosti Gvozden Srećko Flego:
- Žao mi je da je došlo do ovoga. Predstavljanje programa za rad rektora treba biti radost i veselje u kojem svi sudjelujemo, a ne neka tajna djelatnost. Javnost ima pravo znati što kandidati za rektore kane činiti s najvećim Sveučilištem u državi. Možda ključno, postoji Zakon o pravu na pristup informacijama. Sveučilište je javna ustanova i ima obvezu davati javnosti informacije. Ovo je još jedna sramota Sveučilišta kao javne ustanove da medijima brani ulazak zaštitarima. To vam nažalost govori kakva je institucija u koju i ja pokušavam ući.

Zagreb, 160218.
Sveuciliste, Trg Republike Hrvatske.
Izvanredna sjednica Senata na kojoj kandidati za rektora predstavljaju svoje programe.
Na fotografiji: Zastitari na ulazu u sveuciliste.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Flego je najavio da će rektoru Borasu predložiti da pusti novinare na sjednicu, uz ogradu - "nisam siguran da će biti dovoljno pameti da se tako odluči".

Zagreb, 160218.
Sveuciliste, Trg Republike Hrvatske.
Izvanredna sjednica Senata na kojoj kandidati za rektora predstavljaju svoje programe.
Na fotografiji: Gvozden Flego.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Gvozden Flego

- Ne sjećam se da se ovo ikada dogodilo i ne mogu domisliti razlog zašto je tome tako, zaključio je Flego prije ulaska u aulu Sveučilišta.
Žaljenje zbog odluke o zatvorenosti sjednice Senata izrazila je i dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić, uz naglasak kako otvorenost Sveučilišta nije važno samo za tu instituciju, već i za državu. Po njoj, Sveučilištu su nužne korjenite promjene, jer se, rekla je, puno toga boljeg može napraviti.


Ured za odnose s javnošću Sveučilišta novinare je pozvao na press konferenciju nakon sjednice Senata. Na nju međutim nije predviđen dolazak kandidata za rektore.

- HND osuđuje postupak rektora Damira Borasa, koji je i jedan od dvojice kandidata, i ponovi traži da se novinarima omogući neometano izvještavanje sa sjednice u sljedeći petak, 23. veljače, jer je to u javnom interesu, poručilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:34