PROSVJETA

HRVATSKOM ZAVLADALA GROZNICA UPISA U SREDNJE ŠKOLE Interes za gimnazije enorman, za jedno područje zanimanje u posebnom porastu

 Mario Todorić / CROPIX

Groznica upisa u srednje škole zavladala je Hrvatskom. Gotovo 50.000 učenika i njihovih roditelja uzbuđeno i sa zanimanjem prati rang-ljestvice prijava za srednje škole.

Očekivano, kao i svake godine, najveće zanimanje vlada za gimnazijske programe.

- Do jučer ujutro stiglo je čak 1819 prijava, čak 200 više nego lani. A škola može primiti 245 učenika. Naša je škola posljednjih godina jako popularna među učenicima, a veliko zanimanje vlada za dvojezični program, gdje je dosad 195 prijava, a ima 26 mjesta.

Prijamni ispit

Što se tiče dvojezičnog programa, naši su se nastavnici u sklopu Erasmus programa usavršavali u Velikoj Britaniji i očito je da se dobar glas širi među učenicima - rekao je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu. Inače, za tu školu se ne provodi prijamni ispit već samo testiranje poznavanja engleskog jezika za dvojezičnu nastavu.

Gimnazija Tituša Brezovačkoga u Zagrebu ove godine prvi put uvodi prijamni ispit zbog broja prijavljenih učenika.

- Lani smo morali upisati pet razreda jer nam se prijavilo 135 učenika s ocjenom 5.0, a možemo ih primiti samo 112. Problem je u tome što nemamo prostornih uvjeta za pet razreda pa smo se ove godine odlučili za prijamni ispit. Zbog toga dosad imamo samo 80-ak prijavljenih - kaže nam ravnatelj Damir Jelenski.

Budućnost

Dodaje i da je zbog pada sustava, koji se dogodio u ponedjeljak kad su počele prijave, došlo do problema pa im se sporo učitava broj prijavljenih učenika.

U nekim srednjim školama bilježi se rast zanimanja za STEM područje.

- Ono što primjećujemo posljednjih godina značajan je rast zanimanja za prirodoslovno-matematički program. Mislim da je tu velika uloga javnosti i medija, a čini se da učenici, više nego njihovi roditelji, shvaćaju da je budućnost u STEM području. Također, dio učenika već sada razmišlja o tome da će zahvaljujući STEM području lakše naći posao izvan Hrvatske - rekla nam je Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića u Zadru.

­- Dosad se prijavilo 500 učenika, a naša škola ima mjesta za njih 84, i to 42 za dva razreda opće gimnazije i 42 za dva prirodoslovno-matematičke gimnazije - dodala je Pedišić.

Veliki interes vlada i za Gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu.

- Do jučer se prijavilo 478 učenika. Mjesta ima za 168 učenika u sedam razreda, i to pet razreda opće, jedan razred prirodoslovno-matematičke i jedan razred jezične gimnazije. U našoj školi imamo dugu tradiciju STEM područja. Budući da posljednjih godina vlada sve veće zanimanje za to područje, napravili smo kurikulum na razini škole koji učenicima opće gimnazije omogućava fakultativne i izborne predmete iz STEM-a - rekla je ravnateljica Tea Dragić Runjak.

Ljestvica

Inače, učenici mogu prijaviti šest srednjih škola, od kojih mnoge ne održavaju posebne provjere znanja, a kombinacije odabira škola pojedinih učenika različite su. Najvažnije je da učenik u sustavu Carneta, odnosno na web-stranici upisi.hr, poreda škole po prioritetu, da na prvo mjesto stavi školu koju najviše želi upisati, na drugo mjesto onu školu koja mu je druga i tako redom. Završetak prijava programa je 10. srpnja, a konačna ljestvica bit će objavljena 13. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:36