ZASTOJ

KURIKULARNA REFORMA ZAPELA KOD UDŽBENIKA Učenici u eksperimentalnom programu školu će početi bez knjiga, ministrica Divjak: 'Ne pristajem na ucjene!'

Oko 8500 đaka koji će učiti po novom programu udžbenici neće dočekati u školi, a u središtu spora je njihova cijena
 CROPIX

Iako je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ovih dana izjavila kako je sve spremno za početak eksperimentalne kurikularne reforme u 74 škole i, kako je rekla, za možda najvažniju školsku godinu u zadnjih 20 godina, nakladnici zaduženi za isporuku novih udžbenika tvrde suprotno.

Na službeni upit hoće li svi novi udžbenici za 8500 đaka biti u eksperimentalnim školama 3. rujna - uključujući i nove udžbenike za obavezan predmet informatika, iz Grupacije nakladnika školskih udžbenika jučer nam odgovaraju: - Sada već možemo reći da je to nemoguće.

Kao razlog navode da još uvijek nisu okončali pregovore s Ministarstvom, odnosno nemaju informacije o pregovaračkom postupku nabave kao niti o cijenama za eksperimentalne materijale. Ističu kako Ministarstvo još nije dovršilo niti postupak odobravanja udžbenika za obveznu informatiku u 5. i 6. razredima te udžbenika za izbornu informatiku za 7. i 8. razred osnovnih, kao i za srednje škole. A bez odobrenja, odnosno dobivenog rješenja Ministarstva, ti udžbenici ne mogu biti spremni za tisak - tvrde u Grupaciji nakladnika.

Kasno za dogovor?

U odgovoru Jutarnjem listu nakladnici navode kako im je Ministarstvo 9. kolovoza najavilo da će im se javiti nadležna osoba koja će voditi pregovarački postupak, no to se nakon završenog kruga odabira udžbenika, 21. kolovoza, nije dogodilo. Naglašavaju i to da im je Ministarstvo poslalo podatke u kojima je naveden samo broj učenika koji će dobiti nove udžbenike, ali bez podataka za nastavnike.

- Vjerujemo kako Ministarstvo nije zaboravilo učitelje te da će u konačnu narudžbu uvrstiti i potrebne primjerke udžbenika za njih - stoji u odgovoru Grupacije.

U Grupaciji nakladnika školskih udžbenika je 15-ak nakladničkih kuća, a tjedan dana uoči početka nove školske godine dio njih nam potvrđuje da eksperimentalne knjige još nisu niti pustili u tisak.

- Iako je ministrica obećala otkupiti eksperimentalne nastavne materijale, do sada još nitko s nama o tome nije pregovarao, zbog čega iste nismo niti pustili u tisak. Čekamo dogovor s Ministarstvom - odgovara Darko Simić, direktor Alkascripta, dodajući: - Kad se dogovorimo s MZO o uvjetima otkupa, udžbenike možemo otisnuti u roku tjedan dana i za narednih tjedan dana isporučiti ih u škole.

Na upit znači li to da će đaci u eksperimentalnoj reformi, čiji je glavni cilj rasterećenje suvišnog gradiva, prve dane nastave sjediti u školi uz olovku i papir, Simić odgovara: - Za mene to znači upravo to. Tako da će učenici, prema obećanju ministrice, biti potpuno rasterećeni.

Direktor Salesiane, Mihovil Kurkut, također potvrđuje da njihovi eksperimentalni nastavni materijali neće biti spremni jer je proces njihova odabira dovršen tek u petak prošli tjedan, a najavljeno je da bi se proces pregovaranja sa svakim pojedinim nakladnikom oko cijene novih udžbenika trebao odvijati ovoga tjedna.

- Mi nakladnici odradili smo lavovski posao i ono što se po zakonu radi 14 mjeseci, napravili smo u dva mjeseca. No, Ministarstvo još uvijek nije završilo proces. Stvar nije završena - kaže Kurkut. Niti Salesiana, potvrđuje, svoje udžbenike još nije tiskala, a razlog je, otkriva direktor, što im MZO nije spreman dati potrebnu cijenu. Prema Kurkutovim riječima, novi udžbenici imaju drukčiji standard s obzirom na to da uz njih dolazi obavezan digitalni dio koji iziskuje mnoge dodatne troškove.

- Da, 3. rujna velika većina nastavnih materijala neće biti na stolovima. Pitanje je kada će biti, jer mi svi već dva tjedna čekamo da nas Ministarstvo sazove na zaključne pregovore. Kad se to dogodi, potrebno je najmanje deset radnih dana za tisak i isporuku - kaže Mihovil Kurkut.

Nepoznati uvjeti

Ivo Elezović, direktor Elementa, napominje pak kako su svi njihovi eksperimentalni udžbenici odavno završeni i mogu biti isporučeni, ali “u onome trenutku kada nam uvjeti i način isporuke budu poznati”.

Nakladnik s najduljim stažem, Zdenko Ljevak, direktor Ljevka i predsjednik Grupacije nakladnika, objašnjava kako su nakladnici niti krivi niti dužni ušli u “cajtnot”.

- Po meni, sve skupa je isforsirano i osobno sumnjam da će svi eksperimentalni udžbenici biti na broju u školama u ponedjeljak. Odgovornost je na Ministarstvu obrazovanja. Čitav proces je problematičan od početka. Vjerujem da bi bila bolja situacija da je bilo više komunikacije. Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo - kaže Ljevak.

Komentirajući izjavu ministrice Divjak po kojoj će udžbenici biti lakši za 30 posto, Ljevak napominje kako je riječ o informaciji za javnost koja nije precizna.

- Riječ je o PR-ovskom načinu komuniciranja, a javnost će na kraju vidjeti je li to 30, 27 ili 20 posto. Srezati udžbenike za točno 30 posto gotovo je nemoguće. Znate i sami da u bocu od litre ne stane litra i deset - kaže Ljevak.

'Ne pristajem na ucjene'

Problem s nakladnicima i njihovom najavom da eksperimentalni udžbenici neće stići do početka nove školske godine u 74 reformske škole jer Ministarstvo obrazovanja nije na vrijeme okončalo proces, komentirala je u utorak ministrica Blaženka Divjak.

Nakladnicima je poručila kako ne pristaje na ucjene.

- Reforma ulazi u škole bez obzira na različite izazove koje imamo. Osobno se ne dam ucjenjivati ni od koga, a sigurno niti učitelji i učenici neće biti ničiji taoci. Što se eksperimentalnih udžbenika tiče, mi naravno imamo rezervni plan za koji mislim da je jako dobar. Vjerujem da ćemo sve osigurati da reforma normalno krene u škole. – izjavila je Divjak, ne želeći precizirati o kojem je planu riječ, obzirom da je, kako tvrdi, u tijeku pregovarački postupak s nakladnicima.

Na upit novinara na koji ju to način ucjenjuju nakladnici, ponovila je da je s njima u pregovaračkom postupku. Na primjedbu nakladnika da je Ministarstvo odgovorno što proces nabave udžbenika nije dovršen, odgovorila je kako je Ministarstvo čitav postupak nabave udžbenika odradilo u skladu sa zakonom te da su na zahtjev nakladnika dvaput produženi rokovi.

- Izlazili smo im u susret, sigurna sam da je bilo dovoljno vremena i da je suradnja bila dobra, no očito u pregovaračkom postupku razne interesne skupine koriste razne alate – komentirala je Divjak, uz tvrdnju kako u ovome trenutku nije upitan početak reforme.

- Mi i dalje vjerujemo da će eksperimentalni udžbenici biti u školama – zaključila je.

Ministarstvo tvrdi: Nakladnici su tražili da im produljimo rok

Na upit Ministarstvu kada učenici i nastavnici mogu očekivati udžbenike u školama te smatraju li opravdanim kašnjenje, odnosno vide li svoju odgovornost za cjelokupnu situaciju, posebni savjetnik ministrice Maro Alavanja odgovara:

- Važno je naglasiti da su učitelji prošli ekstenzivne edukacije, kao što je bila i zadaća Ministarstva, te su uz mentore koji prate provedbu Škole za život osigurani metodički priručnici koji će učiteljima osigurati izvođenje i planiranje nastave, kao i primjere za neposredni rad s učenicima. Upravo na traženje nakladnika produljen je rok za predaju eksperimentalnih materijala za mjesec dana.

Osim toga, ponovno na zahtjev nakladnika dodatno su pomicani rokovi za doradu i prilagodbu materijala na temelju pristiglih recenzija uz međusobno razumijevanje da će se stići na vrijeme. Budući da je proces javne nabave u tijeku, ne možemo komentirati ostale aspekte, no eksperimentalni materijali se očekuju, kao što je i planirano, u prvom tjednu nastave - kaže Alavanja.

Dodaje kako se u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme upravo testira i korištenje raznih materijala i udžbenika uz nove metode poučavanja i vrednovanja, kao i njihova svrsishodnost jer, primjerice, Finska, Danska, Estonija i Velika Britanija nemaju službeno odobrene udžbenike na nacionalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:16